scattered clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PROGLAŠENA OTROVNOM - Biljka koju svakodnevno koristimo kao ZAČIN i čaj ne sme da se konzumira u ovom stadijumu

30.03.2023. 11:25
Piše:
Srbija Danas
Peršun
Peršun / Izvor: Profimedia
Mnogi je stavljaju u gotovo svako jelo, a priprema se i napitak!

Botanički vrt iz Hamburga je proglasio peršun za "Otrovnu biljku 2023. godine", nakon što je ne tako laskavu titulu za prethodnu godinu ponio krompir. 

Već 19 godina botanički vrt "Wandsbek" bira otrovnu biljku za tu godinu, te je ovog puta tu "nagradu" ponio peršun.

peršun
peršun / Izvor: Profimedia

Oglasio se PRAVOSLAVNI SVEŠTENIK - Dejan Dragojević prešao u ISLAM, a evo kakav je stav crkve povodom ovoga

Oglasio se PRAVOSLAVNI SVEŠTENIK - Dejan Dragojević prešao u ISLAM, a evo kakav je stav crkve povodom ovoga

Drvo raste kod nas u svakom dvorištu - Voda iz kore je puna elektrolita, podiže imunitet, zovu je "prolećna infuzija"

Drvo raste kod nas u svakom dvorištu - Voda iz kore je puna elektrolita, podiže imunitet, zovu je "prolećna infuzija"

Naravno, peršun kao začin nije otrovan, naprotiv, jako je zdrav i pun vitamina C i K i gvožđem. Ipak, to su listovi peršuna, koji nam donosi sve ove pozitivne stvari u telo. Sam cvet peršuna je sasvim druga priča. 

U cvetu peršuna se nalazi semenka ove biljke, odakle se dobija otrovno peršunovo ulje, puno izrazito štetnih toksina. Radi se o supstancama apiol i miristicin, a gori od ovog dvojca je apiol, koji je čak i karcinogen. 

Zbog ovih informacija je jako bitno da se peršun iskoristi pre nego što potpuno izraste. Kada potpuno izraste, poveća se koncentracija ovih toksina u listovima, te i oni postanu toksični, prenosi "PunKufer.hr".

 

Piše:
Srbija Danas
30.03.2023. 11:25