Skip to main content
devojka

OPREZ! Ove polne bolesti vrebaju sa svih strana, možeš ih dobiti i BEZ ODNOSA ili posle poljupca

Foto: Shutterstock
Ponekad je dovoljan samo dodir!

Polno prenosive bolesti, vrebaju sa svih strana! Zato je veoma važno da budete sigurni s kime idete u krevet i apsolutno uvek da koriste kondom. No, ponekad čak ni to nije dovoljno!

Njujorški ginekolog Alisa Dvek autorka je knjige 'V is for Vagina' u kojoj je otkrila gde se sve mogu da se kriju virusi i paraziti od kojih bismo svi mi, i žene i muškarci,  trebalo da bežimo glavom bez obzira.

kondom
kondom
Foto: Shutterstock
OVAKVU JE NISTE VIDELI - Breskvica dugo čuvala fotografiju, sada isplivala, izgleda totalno drugačije (FOTO)

OVAKVU JE NISTE VIDELI - Breskvica dugo čuvala fotografiju, sada isplivala, izgleda totalno drugačije (FOTO)

Lav i Škorpija dobri samo u krevetu, Bik i Devica milioneri, a ovi znaci su KOMBINACIJA za PAKAO - Nikako ne mogu zajedno

Lav i Škorpija dobri samo u krevetu, Bik i Devica milioneri, a ovi znaci su KOMBINACIJA za PAKAO - Nikako ne mogu zajedno

HPV i kondilomi

Iako se poslednjih godina sve više piše i priča o humanom papiloma virusu, zlosutnom izazivaču kondiloma, ali i kancera grlića materice i raka pankreasa, mnogi i dalje ne znaju da se ovaj virus može preneti i bez seksa.

- HPV se prenosi preko kože, bilo da neko dodirne polnu bradavicu, bilo područje koje je okružuje - kaže doktorka.

HPV dolazi u različitim oblicima, od kojih neki mogu izazvati genitalne bradavice dok drugi mogu izazvati pretkancerogene lezije. Uopšte ne mora da se manifestuje u obliku bradavice da biste se zarazili, jer virus ima moć da se prenosi na druge i pre nego se proširi po telu.

- Bradavice se ponekad javljaju i na drugim delovima tela, kao što su prsti. Iako se bradavice mogu ukloniti, na primer zamrzavanjem ili rezanjem, dešava se da virus i dalje ostane u organizmu i ponovo se aktivira - napominje ona.

pregled
pregled
Foto: Shutterstock

Molluscum Contagiosum

Iako zvuči kao nešto iz Harija Potera, ova zarazna bolest je daleko od toga. Iako je tehnički reč o virusnoj infekciji, a ne o polno prenosivnoj bolesti, Dvek upozorava da je sve veći broj žena koje imaju povećane kvržice sa kraterima na polnom organu, umesto na drugim delovima tela.

Molluskumi se obično prenose preko toaleta ili čak kreveta u solarijumima. Iako kvržice nisu bolne, nakon što dobijete jednu one se mogu proširiti, što je već razlog za ozbiljnu brigu.

- Virus će sam nestati, a kvržice mogu da se uklone u ordinaciji. Međutim, ako se recimo zamrzavaju, ne mogu se poslati na analizu u laboratoriju. Pozitivna stvar je to što se kad se jednom rešite virusa, infekcija obično ne vraća - ističe Dvek.

Trihomonijaza

Ova bolest nije toliko poznata, ali vredi saznati nešto i o njoj jer protozoa po imenu trihomonas, može da preživi na neživim objektima prilično dugo nakon što ih je dodirnuo neko zaražen. Može se pojaviti u obliku vaginalne infekcije, uz sekret neprijatnog mirisa, praćen svrabom i iritacijom.

- Može se preneti stvarima kao što su prljavi peškir, toalet ili neoprani vibrator - kaže doktorka.

Iako ne postoji tačna informacija koliko dugo parazit može da preživi malo je verovatno da biste se zarazili dodirivanjem predmeta nekoliko nedelja nakon što ga je dodirivala osoba sa trihomonijazom. Srećom, lako se može izlečiti antibioticima.

Herpes

Ovo je prva infekcija na koju ljudi pomisle kad se spomenu venerične bolesti. Zato je prilično alarmantno otkriće da se herpes simpleks, može preneti na neke prilično nedužne načine.

- Herpesom se možete zaraziti poljupcem, deljenjem prljavog žileta, pa čak i neopranih čaša i tanjira, iako je u ovom slučaju rizik prilično nizak - tvrdi Dvek.

par
Foto: Profimedia

Iako postoje dve vrste herpesa HSV-1 i HSV-2, ginekolozi ne prave veliku razliku među njima. Nekada se HSV-1 smatrao oralnim, a HSV-2 genitalnim tipom, ali je danas ta razlika manje važna nego pre.

- Osim činjenice da se tip 1 obično ne vraća, dok se tip 2 češće ponavlja, oba tipa se mogu pojaviti bilo gde na telu. Iako herpes može da prođe bez simptoma, rana oko usta je siguran znak ove virusne infekcije. Nije svaka ranica na polnom organu razlog za sumnju, ali bolje biti oprezan - napominje doktorka i dodaje da se leče samo simptomi, ali ne i uzrok.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd