Baka Jela objasnila kako se pravi BOŽIĆNA ČESNICA koja USPEVA baš svima - Običaji kažu da se svaka tradicionalna pogača pravi NA POSEBAN NAČIN
06.01.2024.08:20
Piše:
Srbija Danas
Na pravoslavni Božić se prema običajima jede česnica, tradicionalna pogača koju domaćice zamese na Badnje veče ili rano ujutro na Božić, pre svitanja. U testo, koje oblikuju u okrugli hleb, domaćice stavljaju novčić za privlačenje bogatstva, parčence svinjskog mesa otkinuto od pečenice koju je domaćin pekao 5. januara, na Tucindan, kao i parčence badnjaka za blagostanje i mir u domu.
Pogača ili česnica je hleb koji se mesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, a jede se uz doručak 7. januara kada se svi ukućani okupe. U hleb se prema tradiciji stavlja novčić, a za onog ko ga pronađe veruje se da će mu doneti novac i sreće tokom cele godine.
Baka Jela je za naš portal podelila recept koji uspeva baš svima, čak i početnicima.
BADNJEVKA, starinska PITA koja se pravi za BADNJE VEČE - Puna oraha i suvog voća, najsočniji recept za OBAVEZAN detalj na trpezi
Potrebno je:
800 gr brašna
30 gr kvasca
100 ml vode
1 kašičica šecera
1 jaje
soli malo
30 ml ulja
300 ml mleka
Priprema:
Izmrviti kvasac, dodati šećer. Kad nadođe i zapeni dodati jaje, mleko, ulje brašno i so. Zamesiti glatko testo, mesiti 5-6 minuta. Ostaviti da odmori 30 minuta pokriveno. Istresti testo na sto i obraditi malo rukama i iseći mali deo, a ostali deo razvući u krug i staviti u okruglu tepsiju 22cm obloženu pek papirom. Iseći od ostatka testa uzane trake pa i uviti u valjak i uplesti u pletenicu pa prekrstit pletenicom pogaču. Između stavite figurice po želji. Pokriti da malo poraste i premazati žumancetom. Peći na 200 stepeni C 40 minuta. Pred kraj pokriti folijom da sredina ne izgori. Premazite odozgo malo maslacom.