clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ISKORISTITE SEZONU

ČISTI KRV OD OTROVA: Evo kako da pripremite čaj i čorbu od mlade koprive, oporavlja, puna je gvožđa

31.03.2024. 11:35
Piše:
Srbija Danas
kopriva
kopriva / Izvor: Youtube printscreen/Moj keks design

Kopriva je jedna od najzdravijih samoniklih biljaka, od koena do listova, za ublažabvanje prehlade, detoksikaciju, sprečavanje upala u organizmu, kao diuretik, za mršavljenje, kod neuredne menstruacije, problema sa organima disajnih puteva i mnogim tegobama.

Kopriva ima brojna lekovita svojstva, a često je jedan od vodećih prirodnih lekova u borbi protiv anemije jer je bogata gvožđem. Zbog toga je u ishrani koriste često i vegani i vegetarijanci

Mlada kopriva je savršen pročišćivač krvi reguliše šećer, može pomoći kod urinarnih problema (posebno koren), pozitivno utiče na kosti i sprečava zadržavanje vode u telu.

Sezona mlade koprive počinje početkom proleća, pa idite u prirodu i iskoristite ovu lekovtu biljku na sledeće načine:

- Koren koprive koristi se kod uvećanja prostate, problema sa policističnim jajnicima, za detoksikaciju organizma, smanjenje rizika od upale i lečenje urinarnih infekcija. Najčešće se koren koprive pretvori u prah, pa s eod njega pravi tinktura, odnosno rastvara se u alkoholu.

- Od listova koprive se priprema čaj protiv anemije i kamena u bešici. Potrebno je da supenu kašiku listova koprive prelijete ključalom vodom, pa ostavite da odstoji oko 20 minuta. Procedite i popijte.

- Upoteba koprive u jelima postoji još od davnina. naše bake su četo pravile čorbe od mlade koprive, dodavale je u kuvani pasulj, a danas se kopriva ubacuje i u salate, smutije i služi sa sosevima i prilozima.

- Mlada kopriva služi i za lepotu, a posebno se preporučuje kod opadanja kose i za slabu i retku kosu. 400g sveže koprive prelijte sa vodom, tako da sva kopriva bud epotopljen au vodi. Poklopite i ostavite da odstoji preko noći, pa sutradan procedite. Nakon sledećeg pranja, kosu isperite dobro ovom tečnošću i trljajte prstima teme dok ispirate. Kroz par nedelja primetićete poboljšanje.

Napomena: Pre upotrebe prirodnog leka od koprive konsultujte se sa svojim lekarom.

kopriva
kopriva / Izvor: Shutterstock

Priprema čaja

Jednu kafenu kašičicu usitnjenog korena koprive preliti sa 150 ml hladne vode, zagrejati do ključanja i posle 10 minuta  procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja. Supenu kašiku lista koprive preliti sa 200 ml hladne vode, brzo zagrejati do ključanja. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.

Recept za čorbu od zelja i koprive

Sastojci:

  • 2 veze želja
    300 g mladih listova koprive
    šaka pirinča
    veza peršuna
    1 glavica crnog luka
    1 šargarepa
    ulje
    2 čena belog luka
    1,5 kašičica soli
    po želji pavlaka
    1 kašičica mlevene paprike

Očistite zelje i koprivu i stavite da se kuvaju na srednjoj vatri. Iseckajte na sitno crni luk, zagrejte ulje u većoj šerpi i dodajte luk, pa dinstajte na blagoj vatri. Izrendajte šargarepu, pa dodajte u luk. Dodajte mlevenu papriku, promešajte, pa sklonite sa vatre.

Kopriva
Kopriva / Izvor: Profimedia

Skuvanu koprivu i zelje procedite, ostavite malo da s eohladi, pa iseckajte na sitno. U luk sipajte zelje i koprivu i zajedno sve dinstajte par minuta na blagoj vatri, pa posolite i promešajte. Dolijte pirinač i prelijte vodom.

Kuvajte oko 20 minuta dok pirinač ne bude skuvan, pa dodajte iseckani beli luk i iscekan peršun. Ostavite da se kuva još par minuta. Poslužite po želji uz kašiku pavlake.