Recept za DOMAĆU GIBANICU - Najjednostavniji postupak za pripremu, oduševiće vas ukus
Idealna za doručak ili večeru. Služi se topla uz jogurt ili bilo koji prilog po ukusu.
Danas vam predstavljamo najjednostavniji recept za gibanicu.
Srpema se brzo, a procedura je veoma jednostavna.
Sastojci:
500 grama gotovih kora
500 grama sitnog sira
3-5 jaja
1 šolja jogurta
1 šolja kisele vode(obična voda sa dve kašičice praška za pecivo)
1/2 šolja ulja
1 kašičica soli
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite pleh sa hartijom za pečenje.
Pripremite preliv:
Promešajte jaja, jogurt, vodu , ulja i so u jednoličnu masu. Prvo malo izmutite jaja, pa onda dodajte ostalo.
Rasposli se jedna kora na radni sto i poprska se ravnomerno sa malo sitnog sira. Preko ove se stavi druga kora i opet se poprska sa malo sitnog sira, pa treća i sve tako dok se kore i sir ne potroše.
Sve kore jedna preko druge.
Onda se uviju u rolat i podele sa malim zasecima na deset jednakih delova. Oštirm nožem isecite na delove.
Kako isečete parce, tako ga stavite u pleh, sa sirom stranom prema dole. Poređajte sve parčice jedan do drugoga u dva reda.
Pazljivo prelijte rolatiće sa prelivom, tako da svaki rolatić dobije istu količinu preliva, da bi posle bilo jednako sočno.
Pecite oko 40 minuta ili dok gibanica dobro ne porumeni.