clear sky
17°C
30.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Recept za preukusan doručak: POSNI ŠTAPIĆI SA AJVAROM se brzo i lako spremaju, a još brže pojedu - svi ih obožavaju

14.04.2024. 10:36
Piše:
Srbija Danas
Štapići
Štapići / Izvor: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

Ovo je odlčna ideja za sve koji poste.

Testo je uvek dobar izbor kada je doručak u pitanju, a posebno ako imate vremena da ga i sami napravite. 

Lisnati štapići sa ajvarom su toliko ukusni da ćete njihov recept odmah usvojiti.

Sastojci za lisnate štapiće sa ajvarom:

- 800 g brašna

- 1 kocka kvasca

- 400 ml mlake vode

- 250 g margarina

- 180 ml ulja

- ajvar

- malo soli

- malo šećera

šećer
šećer / Izvor: Profimedia

Priprema:

U činiju sipajte mlaku vodu i ubacite kvasac sa malo šećera. Promešajte i ostavite sa strane da se kvasac aktivira.

Za to vreme, u drugu činiju ubacite brašno, ali ne celu količinu, zatim ulje, malo soli i aktivirani kvasac. Rukama zamesite testo uz dodavanje brašna po potrebi. Smesu možete prebaciti na radnu površinu i formirati jufku. Vratite je u činiju i pokrijte krpom, pa ostavite oko pola sata da odstoji.

Posle ovog vremena, premesite testo i podelite ga na dva dela. Oba dela zasebno razvucite oklagijom i izrendajte po pola margarina na oba, pa urolajte.

testo
testo / Izvor: Profimedia

Odmah razvucite testo oklagijom koliko može pa u tankom sloju (a i ne mora, sve je po vašoj želji) premažite ajvarom i isecite na tanke trake. Svaku dobijenu traku uvrtite, pa ih poređajte na pleh koji ste obložili papirom za pečenje.

Možete ih premazati margarinom i posuti malo susama po njima i pecite ih oko 25 minuta na 180 ili 190 stepeni. Videćete kada budu počeli da rastu i da dobijaju zlatnu boju.

Poslužite uz sezonsku salatu ili masline. Prijatno!