Recept za ukusne BRESKVICE - Sitni kolač koji obožavaju svi i tražiće vam prepis
Evo kako se spremaju i šta vam je potrebno od sastojaka.
Ukoliko ste spremni da malo eksperimentišete u kuhinji i spremite nešto drugačije za svoju porodicu, evo predloga.
Reč je o popularnim breskvicama, veoma dekorativan i ukusan sitni kolač.
Sastojci:
2 jajeta
1 šolja za belu kafu masti
1 šolja šećera
1/2 šolje mleka
1 kesica praška za pecivo
4 šolje brašna
Nadev:
mrvice
2 kašike džema od kajsije
1 kašika kakaoa
1 šolja šećera
malo ruma
malo mleka
Boje:
1 kesica crvene kolačarske boje
1 dl vode
po potrebi kristal šećer
Penasto umutiti mast, dodati šećer i sve dobro sjediniti. Staviti jaja, mleko, prašak za pecivo i uz dodavanje brašna smesiti testo.
Ostaviti ga 30 minuta u frižideru i tad vam neće pucati po vrhu prilikom pečenja.
Od dobijenog testa otkidati loptice veličine po želji,
napraviti kuglicu i redjati u nepodmazan pleh za pečenje.
Ispeći breskvice na temperaturi od 180 stepeni do blago rumene boje.
Dobro ih prohladiti i izdubiti manje rupe na svakoj loptici da se dobije masa kojom se mogu filovati polutke.
Fil:
Od dobijenih mrvica i dodatkom ostalih sastojaka napraviti kompaktnu masu. Mleka dodati tek toliko da se dobije masa kojom se mogu filovati polutke. Filovati svaku rupu, spajati po dve polovine u breskvicu.
U vodi rastvoriti boju,pa umakati breskvice da se povrhu svake polutke oboje.Prosusiti ih, pa ih uvaljati u kristal šećer.
Breskvice napraviti dan ranije, a što duže stoje sve su bolje, savetuje Kulinarka.