Utorak 05. dec 2023.
menstruacija

MUČE VAS JAKI MENSTRUALNI BOLOVI? Ako izbacite ovih 10 navika iz života, rešićete ih se za tren!

Foto: Profimedia
Mnoge studije pokazale su da ti simptomi mogu biti puno blaži

Čak i najizdržljivije žene su nemoćne kada nastupe "oni dani u mesecu".

BOJA URINA GOVORI MNOGO O VAŠEM ZDRAVLJU: Kada je vreme za uzbunu?

BOJA URINA GOVORI MNOGO O VAŠEM ZDRAVLJU: Kada je vreme za uzbunu?

DONJI VEŠ IMA ROK TRAJANJA: Ako ga ne bacite na vreme MOŽE DOVESTI DO INFEKCIJE, ozbiljno NARUŠAVA ZDRAVLJE

DONJI VEŠ IMA ROK TRAJANJA: Ako ga ne bacite na vreme MOŽE DOVESTI DO INFEKCIJE, ozbiljno NARUŠAVA ZDRAVLJE

Muči vas NESANICA? Probajte 4-7-8 tehniku disanja i zaspaćete za ŠESDESET SEKUNDI!

Muči vas NESANICA? Probajte 4-7-8 tehniku disanja i zaspaćete za ŠESDESET SEKUNDI!

Promjene raspoloženja, probadajuća bol, depresija, plakanje, bes... Sa svim ovim poteškoćama se suočavaju brojne žene iz meseca u mesec. 

Mnoge studije pokazale su da ti simptomi mogu biti puno blaži, ako izbegnete ove tipične greške koje mnoge žene prave tokom menstruacije: 

1. Zaboravljate da popijete pilulu

Ako pijete kontraceptivne pilule, verovatno vam se bar jednom dogodilo da ste je zaboravili popiti, pa ste tu jednu preskočili. A upravo to je jedan od razloga zbog kojih se neposredno pre i tokom menstruacije javljaju neprijatni grčevi u stomaku. Pilule menjaju nivo hormona u telu pa ćete, ako jednu propustite, poremetiti svoj ciklus, a nivo estrogena u vašem telu će "poludeti". Zato bi bilo najbolje da, ako već ne možete da zapamtite, napravite na telefonu podsetnik koji će se oglasiti svaki put kada treba da popijete pilulu.

2. Pijete alkohol

Žao nam je što vam ovo moramo saopštiti, ali ona boca vina koju ste podelile s prijateljicom dok ste imale menstruaciju, verovatno je glavni razlog zbog kojeg su vas sutradan uhvatili jaki grčevi u donjem delu stomaka. Zbog alkohola telo gubi magnezijum koji inače pomaže u olakšavanju grčeva. Pa ako već morate popiti koju čašicu, onda nakon toga popijte i jednu šumeću tabletu sa magnezijumom.

umor
umor
Foto: Profimedia

3. Ne spavate dovoljno

Nijedna žena ne želi da ima neredovnu i nepravilnu menstruaciju, a nedostatak sna vodi upravo ka tome. Jedno istraživanje provedeno na medicinskim sestrama koje rade noćne smene i ne spavaju dovoljno, pokazalo je da manjak sna može čak i produžiti trajanje menstruacije, što zvuči kao svačija najgora noćna mora.

4. Pijete puno kafe

Kafopije, moramo vas razočarati, jer izgleda da vaša ljubav prema toplom napitku čini PMS puno gorim. Osim što uzrokuje dehidraciju i remeti san, kofein takođe može izazvati teskobu, napetost i živčanost, pa bi bilo najbolje da se uoči i tokom menstruacije prebacite na kafu bez kofeina.

5. Preterujete s mlečnim proizvodima

Koliko god to okrutno zvučalo, za vreme menstruacije trebalo bi da zaboravite na sladoled. Hrana u kojoj mnogi traže utehu u "onim danima u mesecu" zapravo je najgori mogući izbor. Baš kao i ostatak njegove mlečne familije. Mleko, sir, jogurt, čokolada i drugi mlečni proizvodi, podstiču povećanu proizvodnju prostaglandina u telu, koji je i glavni uzrok menstrualnih grčeva.

Vežbanje
Vežbanje
Foto: Profimedia

6. Živite u teretani

Možda i najbolja zavisnost koja postoji je ona o vežbanju, no čak ni u tome ne valja biti neumeren. Preterano vežbanje može da poremeti ravnotežu hormona u telu, što utiče i na menstrualni ciklus. Ne kažemo da bi trebalo da izbegavate teretanu, ali pokušajte da budete umereni bar jednu sedmicu uoči menstruacije i do njenog završetka.

7. Obožavate slatko

Iako većina žena za vreme menstruacije utehu pronalazi u slatkišima, velika kesa gumenih bombona je poslednja stvar koja vam je potrebna. Hrana puna veštačkih zaslađivača podiže nivo šećera u krvi koja, kada počne opadati, izaziva nervozu i stres.

8. Pod stresom ste

Već smo upozorili na nekoliko stvari koje treba da izbegavate ako ne želite da se dodatno živcirate za vreme menstruacije. Ipak, stres je kod većine neizbežan dio života pa ga nijedna hrana, odnosno njeno izbegavanje neće umanjiti. No, tokom menstruacije bi trebalo da pronađete neki način na koji ćete taj stres otkloniti ili barem umanjiti jer hormon stresa, kortizol, može poremetiti menstrualni ciklus te čak potpuno sprečiti pojavu menstruacije.

9. Letite

Ako često putujete avionom, onda verovatno baš zbog toga imate nepravilne i neredovne menstruacije. Koliko god zvuči čudno, vožnja avionom za vreme ili uoči menstruacije može potpuno poremetiti celi ciklus. Najbolje bi bilo da, ako možete, sve buduće letove planirate za vreme plodnih dana.

10. Koristite klasičnu spiralu

Mnoge žene, koje zbog zdravstvenih razloga ne mogu da koriste moderne spirale sa sintetskom formom hormona progesteron, koriste klasične spirale koje sadrže metale, najčešće bakar. One ovu kontraceptivnu metodu koriste  i do 10 godina. Spirala deluje tako što ispušta bakar u mokraćnu cev, što često uzrokuje i jače, duže i bolnije menstruacije.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd