Savršena ĐURĐEVDANSKA TORTA - Pripremite kremastu tvorevinu koju će svako obožavati, brzo i jednostavno
Proslavite jednu od najvećih srpskih slava uz ovu tortu.
Đurđevdan je na listi najrasprostranjenijih slava, a za tu priliku valja pripremiti što više đakonija. Nek među posluženjem bude ova torta.
Sastojci za koru:
- 300 g mlevenog keksa
- 100 g istopljenog putera
- 140 ml mleka
Za sloj od jagode:
- 300 g jagoda (može i drugo smrznuto crveno voće)
- četiri kašike šećera
- vanilin šećer
- kašika limunovog soka
- dve kašike gustina
- četiri kašike vode
Za fil od pistaća:
- 250 g maskarpone sira
- 200 g krema od pistaća
- 300 ml slatke pavlake
- dve kesice kremfiksa
Za beli sloj:
- 100 g bele čokolade
- 50 ml slatke pavlake
Priprema:
Pomešajte sve sastojke za koru i utisnite u kalup prečnika 22 cm. Odložite u frižider.
Za sloj od jagoda skuvajte jagode sa šećerom, limunovim sokom i vanilin šećerom, po želji ispasirajte. Gustin pomešajte sa vodom i dodajte u provrelo voće.
Mešajte konstantno i kuvajte dok se ne zgusne. Prohladite par minuta, rasporedite po kori i ostavite sa strane da se ohladi u potpunosti.
Za pistać fil kratko umutite maskarpone sir i pistać krem. Slatku pavlaku i kremfiks zasebno sjedinite. Umućenu slatku pavlaku spojite sa filom i rasporedite preko jagoda sloja. Stavite u frižider.
Za beli sloj zagrejte slatku pavlaku sa čokoladom, a čim se smesa istopi i sjedini, prelijte preko fila i ostavite tortu da se hladi najmanje 3č. Prijatno!