Savršeno PRASEĆE PEČENJE za PRVI MAJ - Trik je usoljavanju, a postupak ne može biti jednostavniji, ne podrazumeva marinadu
Na ovaj način ćete dobiti hrskavu kožicu i ukusno meso.
Ukoliko niste nameravali da roštiljate za Prvi maj, jednako dobar obrok možete pripremiti kod kuće. Nezahtevno pečenje doneće vam slastan užitak.
Praseće meso, gramaže po želji, dobro operite i osušite. Usolite ga najpre sa unutrašnje, pa sa spoljašnje strane. Vodite računa o količini jer, ako premalo stavite, soljenje već pečenog mesa neće doneti isti ukus. Zasecite ga pažljivo.
Prasetinu stavite u hladnu rernu na 250 stepeni, oko pet minuta. Potom smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite 3 i po sata. Povremeno proveravajte kakvo je stanje sa kožicom, naročito ako imate jaču rernu. Sve vreme dolivajte vodu.
Kada primetite da je gotovo nestala, dolijte još. Važno je da meso konstantno bude vlažno jer će samo tako ispasti sočno. U suprotnom, dobićete suvu prasetinu koja se teško odvaja od kostiju.
Vodom koja se nalazi na dnu prelijte vrh mesa. Potom okrenite prasetinu i pustite da se tako peče sat vremena. Posle toga, vratite na prvobitno stanje isti vremenski period, da bi se kožica zarumenela. Služite uz neku osvežavajuću salatu. Prijatno!
Sličan recept ostavljamo vam na linku ispod.