clear sky
16°C
02.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

BOL U ŽELUCU - Odmah reagujte na ovaj siganal, obično su prvi znaci velikog zdravstvenog problema

14.04.2024. 16:31
Piše:
Srbija Danas
Stomak
Stomak / Izvor: Profimedia

U nekim slučajevima bol u želucu može biti posledica određene hrane koja jednostavno ne odgovara vašem organizmu.

Detektovanje hrane koja vam uzrokuje bol može potrajati. Saradnja sa lekarom ili registrovanim dijetetičarem može vam pomoći da otkrijete koja hrana uzrokuje vašu nelagodu, kaže Thomas Vanderhejden, gastroenterolog na "Michiana Gastroenterology".

Nakupljanje gasova

Ponekad su bolovi u stomaku uzrokovani nakupljanjem gasova iz normalnih, svakodnevnih aktivnosti kao što su jelo i piće.

Gasovi se mogu nakupiti u crevima kada gutate vazduh dok jedete ili kada bakterije u debelom crevu razgrađuju hranu koja nije u potpunosti probavljena u tankom crevu. Ako ste skloni stvaranju gasova i nadutosti, pokušajte paziti na preporučene veličine porcija, jedite polako i nemojte žuriti s obrocima, savetuje Džordan Hill, nutricionista u "Top Nutrition Coachingu".

Probavne smetnje

Jedan od najčešćih razloga za bolove u želucu nakon jela je dispepsija, odnosno probavne smetnje.

Dispepsija uzrokuje bolove u stomaku, nadutost i osećaj sitosti nakon što jedete, kaže dr. med. Scot Gabard, gastroenterolog na klinici Klivlend.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Ovo stanje nastaje kada želučana kiselina iritira sluznicu vašeg jednjaka, stvarajući pritom žgaravicu i bol u želucu.

Veća je verovatnost da ćete patiti od GERB-a ako ste skloni prejedanju ili volite začinjenu hranu, budući da to uzrokuje dotok kiseline u jednjak, što može biti prilično bolno, kaže Rudolf Bedford, MD, gastroenterolog iz zdravstvenog centra "Providence Saint John".

Ako vas muči refluks kiseline i GERB, ovo morate znati

Sindrom iritabilnog creva (IBS)

Ako vas želudac i dalje boli nakon što jedete i primećujete stalni zatvor ili proliv, bilo bi dobro da se obratite svom lekaru kako biste se testirali na IBS.

IBS, crevni poremećaj koji može uzrokovati bolove u želucu, gasove, proliv i zatvor, može se pojaviti na više načina, ali definitivno može uzrokovati bolove u želucu nakon što jedete, kaže dr. Farhadi.

Celijakija

Celijakija je hronični probavni i imunološki poremećaj koji može utiecati na obolele na različite načine. Jedan je bol u stomaku nakon što pojedete gluten, kaže dr. Bedford.

Stomak
Stomak / Izvor: Profimedia

Napomena: želudac vas takođe može boleti ako imate blagu intoleranciju na gluten — što znači da vaše telo ima poteškoća s probavljanjem glutena — ali to se razlikuje od celijakije. Kod celijakije se tanko crevo osobe oštećuje kada jede gluten; s intolerancijom na gluten, neko može jednostavno imati fizičku reakciju poput proliva ili gasova.

Čirevi

Ako se borite s hroničnim bolovima nakon što jedete i takođe se suočavate s gubitkom težine, anemijom, povraćanjem, problemima s gutanjem ili krvlju u stolici, to bi mogao biti znak čira, kaže dr. Gabard.

Gastropareza

Prema dr. Vanderhejden gastropareza, poznata i kao “spori želudac”, rezultira delomičnom paralizom trbušnih mišića i sprečava pravilnu probavu. Zbog toga hrana dalje ostaje u želucu. Kao rezultat toga, vaš želudac ne može primiti i probaviti više hrane koju pojedete, što onda uzrokuje grčeve u želucu. Takođe možete osetiti mučninu ili povraćanje.

Ako se borite s ovim stanjem, pokušajte jesti manje, češće obroke. Takođe biste trebali izbegavati hranu bogatu vlaknima kao što su pomorandže, brokoli, cvekla i celer te jesti dobro kuvano voće i povrće umesto sirovog.

Prekomerni bakterijski rast u tankom crevu (SIBO)

SIBO se javlja kada postoji abnormalna količina bakterija u vašem tankom crevu. Kada ima previše “loših” bakterija, one potiskuju “dobre” bakterije koje su potrebne za probavu. To može uzrokovati nadutost, proliv i bolove u stomaku nakon jela.

Čimbenici rizika za SIBO uključuju poodmaklu dob, prethodnu operaciju abdomena, autoimune poremećaje ili hronični zatvor, kaže dr. Vanderhejden.

Bolest žučnog mehura

Bolest žučnog mehura odnosi se na višestruke probleme koji uzrokuju bol u srednjem do gornjem desnom gornjem kvadrantu vašeg trbuha i oko leđa, a posebno je česta među ženama u 40-ima, kaže Džefi Džejkobs, gastroenterolog iz "Illinois Gastroenterology Group".

Budući da je žučni mehur stimulisan masnoćom, blagi do jaki bolovi u stomaku mogu se pojaviti nakon što pojedete masni obrok. Upala uzrokovana žučnim kamencem koji blokira kanale u tankom crevu takođe može rezultirati jakim bolovima.

Problemi sa žučnim mehurom obično se neće rešiti sami od sebe, pa ako imate česte ili ponavljajuće bolove u stomaku nakon jela i druge zabrinjavajuće simptome, odmah posetite svog lekara.

Pankreatitis

Pankreatitis je upala gušterače i uzrokuje bol u gornjem dielu stomaka i širi se u leđa. Budući da gušterača proizvodi enzime koji pomažu u probavi, pankreatitis se javlja kada se ti enzimi prerano oslobode i napadnu gušteraču umesto hrane u želucu.

Bol se može pojaviti iznenada ili može biti hronično stanje povezano sa žučnim kamencima, kamencima u gušterači ili alkoholizmom. Blagi akutni pankreatitis obično nestaje unutar nekoliko dana i može se lečiti lekovima protiv bolova i odmorom, ali teži slučajevi mogu zahtevati operaciju. Ako imate iznenadnu pojavu bola, mučnine, povraćanja, temperature ili jake osetljivosti u gornjem delu stomaka, nazovite svog lekara što pre.