Skip to main content
hrana

Srbi ovu NAMIRNICU JEDU SVAKODNEVNO - Zbog nje se konstantno osećate umorno i imate pad energije

Foto: Profimedia
Ukusno je, ali bilo bi dobro da konzumaciju svedete na minimum!

Ishrana je jedan od najvećih krivaca što se osećate umorno, a namirnica koju Srbi jedu često jedan je od glavnih uzroka.

Nova studija je utvrdila da je konzumiranje mesnih prerađevina povezano sa mentalnim i fizičkim umorom.

U studiji objavljenoj u stručnom žurnalu "Nutrijenti", naučnici su ispitivali malu grupu od 20 odraslih mladih ljudi, u srednjim dvadesetim i tridesetim. Oni su analizirali mikrobiome u crevima učesnika, da bi proverili kako se to odražava na mentalnu i fizičku energiju odnosno umor.

Oglasio se PRAVOSLAVNI SVEŠTENIK - Dejan Dragojević prešao u ISLAM, a evo kakav je stav crkve povodom ovoga

Oglasio se PRAVOSLAVNI SVEŠTENIK - Dejan Dragojević prešao u ISLAM, a evo kakav je stav crkve povodom ovoga

Drvo raste kod nas u svakom dvorištu - Voda iz kore je puna elektrolita, podiže imunitet, zovu je "prolećna infuzija"

Drvo raste kod nas u svakom dvorištu - Voda iz kore je puna elektrolita, podiže imunitet, zovu je "prolećna infuzija"

Utvrdili su da su mesne prerađevine jedina vrsta hrane koja izaziva promene u nivou energije, uzrokujući veći mentalni i fizički umor, tj. smanjujući mentalnu i fizičku energiju.

Istine radi, mora se napomenuti da je ova studija utvrdila vezu između mesnih prerađevina i umora, ali nije potvrdila i da je ta veza uzročno-posledična.

- Otkrili smo da pojedinci koji konzumiraju više mesnih prerađevina, češće prijavljuju umor - reao je autor studije dr Ali Bulani.

Prodavnica
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

- Pronašli smo vezu, ali ne znamo još uvek da li jedno izaziva drugo - dodao je.

Naučnici kažu da je potrebno još istraživanja na ovu temu, ali činjenica je da konzumacija mesnih prerađevina nije naročito dobra za zdravlje.

Stručnjak za ishranu Samanta Kaseti ističe da verovatno nije strašno ako ove namirnice jedete povremeno, ali da iz istraživanja nije jasno u kojim količinama je bezbedno da ih konzumirate.

- Ako pojedete nekoliko komadića slanine povremeno, to verovatno nije ništa strašno, ali ne bih preporučila da ove namirnice budu deo vaše svakodnevne ishrane - kaže ona.

- Kada zamenite visokoobrađene namirnice celim i ishrana vam većim delom bude zasnovana na biljnim namirnica, povećaće se raznolikost mikrobioma, smanjujući rizik od brojnih bolesti, a imaćete i više energije - poručila je Kaseti.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd