Svetogorski recept za pripremu OSLIĆA - Riba idealna za dane posta, samo par začina i vreli tiganj
Brza i jednostavna priprema, a veoma ukusan i hranljiv obrok.
Oslić je riba koja je čest izbor tokom vremena posta. Ova morska riba je izuzetno popularna zbog svog blagog ukusa i malo kostiju, ali i pristupačne cene.
Oslić je bogat proteinima i ima nisku kalorijsku vrednost, što ga čini idealnim i za one koji žele da izgube na težini.
Osim toga, oslić je dobar izvor selena, koji je važan za jak imuni sistem, kao i magnezijuma, koji je ključan za pravilno funkcionisanje mišića i nerava. riba sadrži vitamine grupe B, koji normalizuju rad nervnog sistema i smanjuju efekat stresa na telo, kao i vitamine A i E, koji su poznati antioksidansi.
Spremljen po starom receptu sa Svete gore, upotpuniće idealno svaku slavsku posnu trpezu.
Potrebno je:
- 500 g oslića
- 2 glavice crnog luka, iseckanog
- 4 čena belog luka, iseckanog
- 1,5–2 dl maslinovog ulja
- sok od 2 limuna
- biber u zrnu
- origano
Iseći oslić na komade od pet centimetara dužine, a zatim mu skinuti kožu. Ako se prethodno potopi u vodu da malo odstoji, koža će se lakše ljuštiti.
Poređati komade ribe u dublji tiganj ili pliću šerpu, a zatim naliti hladnom vodom da riba ogrezne. Staviti ribu na jaku vatru da što pre proključa. Kad počne da ključa, varjačom proveriti ribu da se ne zalepi za dno.
Ribu ne treba mešati da se ne bi raspala, već povremeno protresti tiganj. Dodati ulje, biber, crni i beli luk. Neka vri oko 45 minuta.
Smanjiti vatru i nakon desetak minuta dodati limunov sok. Protresti tiganj dobro, da se limunov sok svuda ravnomerno rasporedi, i po ribi i po sosu.
Odmah smanjiti vatru na minimum i najviše posle jednog minuta skloniti jelo s vatre. Kad je jelo gotovo, posuti origano preko ribe i servirati dok je vruće.