Светогорски рецепт за припрему ОСЛИЋА - Риба идеална за дане поста, само пар зачина и врели тигањ
Брза и једноставна припрема, а веома укусан и хранљив оброк.
Ослић је риба која је чест избор током времена поста. Ова морска риба је изузетно популарна због свог благог укуса и мало костију, али и приступачне цене.
Ослић је богат протеинима и има ниску калоријску вредност, што га чини идеалним и за оне који желе да изгубе на тежини.
Осим тога, ослић је добар извор селена, који је важан за јак имуни систем, као и магнезијума, који је кључан за правилно функционисање мишића и нерава. риба садржи витамине групе Б, који нормализују рад нервног система и смањују ефекат стреса на тело, као и витамине А и Е, који су познати антиоксиданси.
Спремљен по старом рецепту са Свете горе, употпуниће идеално сваку славску посну трпезу.
Потребно је:
- 500 г ослића
- 2 главице црног лука, исецканог
- 4 чена белог лука, исецканог
- 1,5–2 дл маслиновог уља
- сок од 2 лимуна
- бибер у зрну
- оригано
Исећи ослић на комаде од пет центиметара дужине, а затим му скинути кожу. Ако се претходно потопи у воду да мало одстоји, кожа ће се лакше љуштити.
Поређати комаде рибе у дубљи тигањ или плићу шерпу, а затим налити хладном водом да риба огрезне. Ставити рибу на јаку ватру да што пре прокључа. Кад почне да кључа, варјачом проверити рибу да се не залепи за дно.
Рибу не треба мешати да се не би распала, већ повремено протрести тигањ. Додати уље, бибер, црни и бели лук. Нека ври око 45 минута.
Смањити ватру и након десетак минута додати лимунов сок. Протрести тигањ добро, да се лимунов сок свуда равномерно распореди, и по риби и по сосу.
Одмах смањити ватру на минимум и највише после једног минута склонити јело с ватре. Кад је јело готово, посути оригано преко рибе и сервирати док је вруће.