Skip to main content
wc šolja

'Zakon mokrenja' otkriva koliko DUGO TREBA URINIRATI: Štoperice na sunce i proverite da li vam je BEŠIKA ZDRAVA

Foto: Profimedia
Pravilo od 21 sekunde

Pre šest godina, nagrada Ig Nobel koja se dodeljuje naučnim radovima komične prirode i sumnjive svrhovitosti, dodeljena je snimanju životinja koje uriniraju u zoološkim vrtovima. Tim je skovao termin "zakon mokrenja" koji je pokazao kako životinje različitih veličina imaju različitu dinamiku i trajanje uriniranja, piše IFLScience.

Njihovi rezultati pokazali su kako kod životinja koje teže više od tri kilograma pražnjenje bešike traje otprilike 21 sekundu. Kod manjih životinja, naprimer pacova, mokrenje se može odviti u deliću sekunde. Studija je pomogla potvrditi kako trajanje mokrenja nije povezalo samo s pritiskom na mokraćnu bešiku, već je povezano i s gravitacijom. Naime, kod manjih životinja trajanje mokrenja ograničeno je površinskom napetošću urina.

Tehnika ZA ČIŠĆENJE KAMENCA: Ovaj trik skida mrlje provereno, a slavine i PLOČICE BLISTAJU kao da su nove

Tehnika ZA ČIŠĆENJE KAMENCA: Ovaj trik skida mrlje provereno, a slavine i PLOČICE BLISTAJU kao da su nove

OVAJ 'LEK' MNOGI BACAJU: Zavirite u frižider i TU JE, a čini čuda PROTIV MAMURLUKA I BAKTERIJA

OVAJ 'LEK' MNOGI BACAJU: Zavirite u frižider i TU JE, a čini čuda PROTIV MAMURLUKA I BAKTERIJA

- Veće životinje imaju duže uretre, a time i veću gravitacijsku silu koja pokreće protok, što im omogućuje da isprazne svoje bešike u približno istom trajanju. Uretra je cev koja usmerava urin prema dole, stoga povećava gravitacijsku silu koja deluje na urin i brzinu kojom urin izbacuje iz tela. Dakle, uretra je ključna za sposobnost brzog pražnjenja bešike", stoji u studiji.

Pokazatelj nekih zdravstvenih problema

Koristeći prikupljene podatke, stručnjaci su uspeli izraditi koja bi trebala otkriti koliko dugo bi svaka životinja trebala urinirati. Odstupanje od tog trajanja mokrenja moglo bi biti pokazatelj bolesti bešike, infekcija ili problema s prostatom.

mokrenje
mokrenje
Foto: Profimedia

Urologinja Nikol Ejsnbrou rekla je kako ovo "pravilo od 21 sekunde" može biti korisno za praćenje zdravlja i navika ljudi. Dakle, ako uvidite da mokrite znatno duže ili kraće od 21 sekunde, možda mokraću zadržavate predugo ili pak nedovoljno.

Različite brzine protoka mokraće mogu biti pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih problema, ali i manjih. Na primer, ako često mokrite, to može biti simptom kamenaca u bešici ili cistitisa, dok bi duže mokrenje i slabiji mlaz moglo ukazivati na probleme s prostatom.

 

Vremenska prognoza
Fog
-0 Beograd