Skip to main content
Koronavirus

VITAMINI NE POMAŽU! Stav lekara ZAPALIO INTERNET, postoji JEDAN NAČIN da se ZAŠTITITE od VIRUSA!

Foto: Profimedia
Prema njegovim rečima suplementi ne daju rezultate!

U normalnoj sezoni prehlade i gripa  pojavio bi se tek poneki proizvod za jačanje imuniteta. Ali ove godine,  strah od virusa korone doprineo je da ponuda suplemenata bude prevelika. Kome verovati i kako izabrati pravi dodatak ishrani?

Na vrhuncu sezone u kojoj haraju udruženi korona virus i grip, poznate ličnosti, velnes influenceri koriste razne dodatke ishrani, tablete, tinkture, čajeve i još mnogo toga za šta tvrde da jača imunitet. Ludilo za jačanjem imunog sistema počelo je ovoga proleća, paralelno sa razvojem pandemije.

PETAK JE DAN ZA SREĆU I BONUSE

PETAK JE DAN ZA SREĆU I BONUSE

ZAŠTO VITAMIN D TREBA UZIMATI POPODNE? Dr Tarabar otkriva kako da probioticima poboljšate imunitet! (VIDEO)

ZAŠTO VITAMIN D TREBA UZIMATI POPODNE? Dr Tarabar otkriva kako da probioticima poboljšate imunitet! (VIDEO)

vitamin d
vitamin d
Foto: Profimedia

U maju, američki sportista Tom Brejdi lansirao je dodatak vitamina koji nije odobren od strane FDA. Istog meseca jutjuberi su počeli da se nadmeću u reklamiranju proivoda koji sprečavaju infekcije. Iako niko od njih nije direktno poručio da suplementi pomažu u borbi protiv kovida 19, bilo je jasno da će korisnici upravo to očekivati od ovakvih dodataka.

Medicinski radnici odmah su upozorili da pojedini proizvodi, poput koloidnog srebra, ne samo da ne suzbijaju COVID-19, već su i dokazano štetni.

Bez obzira na upozorenja, ljudi i dalje tragaju za magičnom zaštitom od korone. Na čuvenom Guglu, jedan od najpopularnijih pojmova za pretragu je "jačanje imunog sistema". Upotreba hastaga #immunebooster na Instagramu porasla za više od 46 odsto.

Odgovor na pitanje "Kako da ojačam imuni sistem", kaže medicina, zapravo je jednostavan – nikako.

- Adaptivni imunitet koji se prilagođava izloženosti okoline stvaranjem antitela. Jedini način da pojačate adaptivni imunitet dovoljno da se organizam odbrani od korone jeste da primite vakcinu i da proizvedete antitela - kaže Rebin Kader, lekar interne medicine na Klinici za alergije i imunologiju u Denveru.

Magični  proizvod za jačanje imuniteta ne postoji. Jedino što možete jeste da unesete određene vitamine i minerale koji su organizmu  neophodni za optimalno delovanje. Ali, ni tu ne vredi preterivati, jer naš organizam viškove odbacuje. Tako ćemo višak vitamina C jednostavno izlučiti. U nekim situacijama, prekomeran unos vitamina i minerala može čak biti i opasan. Recimo, vitamin A može da dovede i do oštećenja jetre. 

- Pravilna ishrana uglavnom sadrži sve makronutrijente, ugljene hidrate, masti i proteine, i mikrohranljive sastojke koji su nam potrebni - kaže dr Kader.

Vitamini
Vitamini

Kako onda da ojačam svoj imunitet?

- Umesto da "pojačavate" imunološki sistem, ono što želite da uradite je da ga podržavate – da dopunjavate one hranljive materije koje vam nedostaju u ishrani - kaže dr Kader.

Ono što je važnije, jeste da prilagodite svoju ishranu. Najbolja antiupalna dijeta jeste hrana bogata antioskidansima ili jednostavnije rečeno: puno voća i povrća i integralnih žitarica. To je hrana prepuna vitamina i minerala, bogata je vlaknima i vodom, a siromašna je kalorijama.

Ali čak ni zdrava ishrana ne može nadoknaditi loš izbor načina života. Kada ste izloženi stresu, kada ne spavate dovoljno, to može ozbiljno ugroziti imuni sistem.

- Najveći uticaj na sprečavanje infekcije su one zaista najjednostavnije stvari: pranje ruku, nošenje maske, održavanje fizičke distance, izolacija, ako ste bolesni ili osećate simptome  - kaže dr Kader .

 

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd