Skip to main content
Rosa

Zašto je važno da uvek budemo hidrirani?

Foto: Promo
Voda ima brojne funkcije u našem organizmu.

Voda je najvažnija hranljiva materija i adekvatan unos vode je neophodan deo zdrave ishrane s obzirom na brojne funkcije koje voda ima u našem organizmu. Iz razgovora sa profesorom dr Sergejem Ostojićem, višedecenijskim fiziologom vrhunskih sportista, izdvojili smo za vas važne informacije.

ZDRAVLJE PRE SVEGA: Čisti krv, snižava temperaturu i još PET razloga zašto bi trebalo da jedete MALINE!

Kako odabrati vodu za celu porodicu i koje vrsta vode je preporučljiva za hidraciju?

Za hidraciju se preporučuju sve higijenski i zdravstveno ispravne vode – od vode iz javnog vodovoda niskomineralnih flaširanih voda. Odojčad uzrasta 0 do 6 meseci bi trebalo da unosi oko 0.7 L tečnosti dnevno, a odrasle osobe oko 2.7 L (žene) odnosno 3.7 L (muškarci) dnevno. Svetska zdravstvena organizacija sugeriše da bi prosečna žena trebalo da unosi 2.2 L vode dnevno, a prosečan muškarac 2.5 L vode dnevno.

NEMA OPUŠTANJA: Ove NAMIRNICE jesu zdrave, ALI ipak ih konzumirajte u manjim količinama

U letnjem periodu javlja se i pojačana potreba za unosom vode. Na šta je potrebno obratiti pažnju na deklaracijama na flaširanim vodama?

Aktivnosti tokom letnjeg perioda mogu povećati potrebe za unosom vode i na više od 4.5 L dnevno. Kada biramo flaširane vode kao izvor tečnosti za hidraciju zdrave populacije, potrebno je posebno obratiti pažnju na odsustvo aditiva ukusa, pH vrednost (optimalno oko 7.4), sadržaj natrijuma (ispod 20 mg po litru), količinu suvog ostatka (manje od 300 mg/L) i rok upotrebe.

Rosa
Rosa
Foto: Promo

Osobe koje se bave sportom ili imaju pojačanu fizičku aktivnost moraju posebno voditi računa o hidraciji. Koje su preporuke po ovom pitanju?

Usled povećanog stepena znojenja tokom sporta ili fizičke aktivnosti, posebno u toplom ambijentu, preporučuje se povećan unos tečnosti u skladu sa gubitkom. Najbolje je da se nadoknadi onoliko tečnosti koliko gubimo tokom epizode naprezanja, što lako možemo utvrditi iz razlike telesne težine pre i posle vežbanja. Tečnost valja unositi neposredno pre, tokom i nakon aktivnosti na svakih 10 do 15 minuta, idelano je da temperatura bude oko 10 do 12oC. U ovim okolnostima treba izbegavati gazirane napitke kao i alkohol.

SPREMATE GA POGREŠNO: Ako želite da iz SPANAĆA izvučete MAKSIMUM, pripremajte ga na OVAJ način

Da li postoje neke druge preporuke kada je flasirana voda u pitanju?

Postoji veći broj preporuka o izboru flaširane vode za piće, a za naše podneblje čini se da je posebno važna preporuka koja se odnosi na izbor vode u cilju smanjenja rizika od hipertenzije, imajući u vidu činjenicu da veliki deo naše populacije pati od visokog pritiska. Preporučuje se da sve osobe smanje sadržaj natrijuma (kuhinjske soli) u hrani i napicima koje unose, a posebno su korisne niskomineralne vode koje imaju manje od 20 miligrama natrijuma po litru.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd