clear sky
11°C
20.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ZDRAVO I UKUSNO: Naučnici su odabrali POVRĆE koje je bolje jesti KUVANO!

16.12.2017. 06:15
Piše:
Srbija Danas/Ženski magazin
povrće
povrće / Izvor: Profimedia
Zdravlje pre svega.

Veruje se da je povrće i voće korisnije u sirovom obliku. Međutim, toplota uništava veze između složenih ugljenih hidrata, pretvarajući ih u jednostavnu i lako svarljivu hranu.

Otkrivamo vam koje vrste povrća su zdravije u kuvanom obliku! 

Evo šta treba da jedete kada ste MAMURNI - od doručka do večere!

Žena u kuhinji
Žena u kuhinji / Izvor: Profimedia

Spanać

​Ovo zeleno lisnato povrće sadrži fantastičnu količinu najkorisnijih hranljivih sastojaka: kalcijum, gvožđe, magnezijum, beta-karoten, lutein i mnoštvo antioksidanata. Termička obrada vam omogućava da bolje apsorbujete ove supstance.

Nakon kuvanja spanaća, količina kalcijuma se povećava 3 puta!

DOMAĆI MELEM KOJI JE MAGIJA: Za 20 dana struk tanji za 10 CENTIMETARA!

Cvekla

Sirova cvekla sadrži mnogo korisnih minerala i biološki vrednih supstanci, kao što su flavonoidi i antocijanini. Kuvana cvekla je snažan laksativ, pomaže da očistite jetru, krv, bubrege i jača zidove krvnih sudova.

Cvekla
Cvekla / Izvor: Profimedia

Paradajz

Termička obrada paradajza pomaže u apsorpciji više likopena - antioksidanta, koji se može efikasno boriti protiv bolesti srca i raka. Paradajz sosovi i paradajz paste su takođe veoma korisne.

SPREČI GOMILANJE KALORIJA: Trening koji će u samo PET minuta ubzati tvoj metabolizam!

Šargarepa

Šargarepe su bogate antioksidantima i beta-karotenom, koji telo pretvara u vitamin A. On nije samo vitamin za lepotu koji pomaže u borbi protiv bora, već i vitamin zdravlja, koji je neophodan za dobar vid.

Kuvana šargarepa naročito uz dodatak male količine masti, povećava nutritivnu vrednost namirnice i pomaže organizmu da apsorbuje beta-karoten i poboljšava proizvodnju vitamina A.

iseckana šargarepa
iseckana šargarepa / Izvor: Profimedia

NA VREME SE SPREMITE ZA LETO: Detoks čaj od samo 2 sastojka pomaže u TOPLJENJU kilograma!

Kupus

Kupus nakon kuvanja dobija korisne osobine, ali samo ako ga kuvate za pari. Kada se kuva na visokoj temperaturi izgubi se sadržaj karotena i antioksidanata. Sadržaj vitamina C u kupusu povećava se 3 puta u kiselom procesu, a osim toga, u kiselini se formira mlečna kiselina, što doprinosi boljoj asimilaciji proteina u telu.

 

Piše:
Srbija Danas/Ženski magazin
16.12.2017. 06:15