Skip to main content
zubi

GNOJNA UPALA DESNI: Odmah REAGUJTE, telo vam ŠALJE SIGNAL za hitno dejstvo, može da se PROŠIRI

Foto: Profimedia
Ne čekajte u ovom slučaju!

Cista na zubnom mesu služi za pražnjenje gnoja iz mesta nastanka u usnu šupljinu. Pojavljuje se u obliku male crvene izbočine na sluznici. Na nastanak cista mogu uticati polomljeni zubi, upala desni, ali i fizički udarac u područje zuba. Infekcije i upale zuba i zubnog mesa neretko se mogu proširiti na druge delove glave i vrata pa je bitno na vreme lečiti upale. Pre svega važna je zubna higijena, redovni pregledi i popravci zuba.

Da li je ovo najskuplji klip na domaćoj Jutjub sceni?

Da li je ovo najskuplji klip na domaćoj Jutjub sceni?

NUTRICIONISTA UPOZORAVA: Ovaj ZAČIN mnogi dodaju U RUČAK, a veoma LOŠE utiče na ZDRAVLJE i varenje

NUTRICIONISTA UPOZORAVA: Ovaj ZAČIN mnogi dodaju U RUČAK, a veoma LOŠE utiče na ZDRAVLJE i varenje

Uzroci mogu biti razni, a ovo su najčešći:

  • infekcija radi bolesti zuba ili desni
  • alergijska reakcija
  • stvaranje hematoma zbog krvarenja
  • lom kostiju vilice

zubi
Foto: Profimedia

Cista ne boli sama po sebi, bol ćete osetiti na dodir ili pritisak. S obzirom na to da je ispunjena tekućinom, prepoznaćete je tek kada natekne. Osim bola na dodir, moguće je da ćete osetiti i ove posledice:

  • bol koji se širi na ostatak desni i usne šupljine
  • toplina na prostoru upale
  • crvenilo kože
  • gnojna tečnost
  • otežano zatvaranje usta
  • povišena temperatura

Najčešći uzrok nastanka ovakvih infekcija i cista na zubnom mesu je karijes koji nije lečen na vreme. Sve počinje od malog karijesa koji vam u početku ne smeta jer nema bolova. Sledeći korak je blaga upala, fistula, te na kraju granulom koji je opasan. Ukoliko se zub ne popravi, karijes napreduje i stvara otpor prema šupljini u zubu u kojoj se nalazi zubni živac što rezultira jakim bolovima i dugotrajnim lečenjem.

Bakterije koje nastaju pri infekciji šire se prema vrhu korena i prelaze u koštano tkivo. Stvara se gnoj kao reakcija organizma i time nastaje cista na zubnom mesu, ali i ciste. Prisustvo ciste govori kako postoji infekcija u predjelu vrha korena zuba koja se mora što pre tretirati.

Da bi zadržali zdrave zube svakog dana trebate odstranjivati naslage sa zubi četkicom za zube i zubnom svilom. Osim toga, da bi smanjili rizik od kvarenja zubi trebali biste smanjiti količinu šećera, duvana i alkohola.

Kada primetite cistu na zubnom mesu, nemojte je pokušavati otrgnuti ili odstraniti sami.

zubi
Foto: Profimedia

Ako se pojavila cista, sigurno se radi o nekom hroničnom procesu na vrhu korena, možda uzrokovanom promenama u potpornim strukturama zuba. Isto tako, može biti reči i o cisti. Svakako treba napraviti RTG snimku zuba i nakon toga odrediti terapiju.

S obzirom na to da je nastanak ciste povezan s drugim problemima u usnoj šupljini, obavezno se obratite svom stomatologu. On će nakon dijagnoze odrediti na koji način će se odstranjivanje i lečenje fistule odviti.

Ako želite sami ublažiti bolove i infekciju koju osećate, možete iskušati ove domaće pripravke:

1. Ispiranje zuba sodom bikarbonom i vodom može služiti kao tekućina za ispiranje usne šupljine. Smanjiće upalu i navesti da se povuče sa zubnog mesa i desni.

2. Čaj od žalfije koji ste skuvali i ostavili da stoji na sobnoj temperaturi takođe je odličan za ublažavanje upale pa tako i ciste na zubnom mesu. U čaj nemojte dodavati šećer niti bilo koji drugi zaslađivač.

3. Listovi mente ublažit će zubobolju i oslabiti osećaj živca. Možete ih žvakati ili napraviti čaj od suvih listova. Čaj možete grgljati u ustima i time ispirati usnu šupljinu.

 

Vremenska prognoza
Fog
17 Beograd