Četvrtak 22. feb 2024.
Đaci

Pravi izbor zanimanja je važan za svakog đaka - Nacionalna služba za zapošljavanje pomaže školarcima u odabiru profesije

Foto: Profimedia
Kada je u pitanju izbor zanimanja, ponekad se čini da se od mladih ljudi zahteva da prerano odluče o tome čime će se baviti dugi niz godina.

Od njih se očekuje da donesu ozbiljne odluke, za koje nekada nisu spremni, pa se dešava da im roditelji sugerišu da upišu školu ili fakultet koji ih možda i ne privlače. Dešava se i da, zbog nepromišljenih odluka, deca gube interesovanje za školu i ne ostvaruju rezultate i uspeh koji bi ostvarivali da su upisali obrazovni profil koji ih najviše zanima.

Zbog toga je Nacionalna služba za zapošljavanje, uz tehničku podršku PBILD programa Ujedinjenih nacija, napravila vodič za izbor zanimanja za osnovce.

Na adresi http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs đaci mogu pronaći informacije o osam širokih grupa zanimanja, koje se dalje granaju na ukupno dvadeset grupa zanimanja. Za svaku posebno je navedeno koji poslovi postoje u navedenoj grupi, odnosno koja su karakteristična zanimanja, i to sa trogodišnjim, četvorogodišnjim srednjoškolskim i sa fakultetskim obrazovanjem, zatim uslovi rada i šta je važno za obavljanje tog posla. Zatim postoji link koji vodi ka upitniku pomoću kog  učenik može da odredi svoje profesionalno interesovanje za konkretnu oblast – grupu zanimanja. 

ZAŠTO JE SADA PRAVO VREME DA KUPITE STAN? Banke nude manje učešće, a od septembra stižu NOVE OLAKŠICE

ZAŠTO JE SADA PRAVO VREME DA KUPITE STAN? Banke nude manje učešće, a od septembra stižu NOVE OLAKŠICE

DŽABA KNJIGE ZA ŠKOLARCE?! Roditelji u Srbiji udžbenike plaćaju PAPRENO, ali bi uskoro mogli da budu BESPLATNI

DŽABA KNJIGE ZA ŠKOLARCE?! Roditelji u Srbiji udžbenike plaćaju PAPRENO, ali bi uskoro mogli da budu BESPLATNI

POTREBNO JE VIŠE PROJEKATA I BRŽI RAZVOJ: Ana Brnabić ambiciozno namerava da podigne ovaj srpski veliki grad

POTREBNO JE VIŠE PROJEKATA I BRŽI RAZVOJ: Ana Brnabić ambiciozno namerava da podigne ovaj srpski veliki grad

Ukoliko se dete još uvek nije opredelilo koju vrstu srednjih škola će stavljati na „listu želja“, na sajtu postoje tri vrste upitnika samoprocene. Jedan broj upitnika je za profesionalna interesovanja, gde mladi mogu da se opredele da li će popunjavati kompletan upitnik ili pojedinačne upitnike koji se odnose na različita, brojna profesionalna interesovanja. Pomoću druge vrste upitnika  učenik može odrediti svoje  „jake strane“ (ono što mu više „leži“, gde pokazuje bolje rezultate), a treći upitnik služi za razmišljanje o svojim osobinama ličnosti, koje su u vezi sa određenim zanimanjima i mogu biti značajne za uspeh u njima. 

U vodiču za izbor zanimanja se mogu naći i informacije o srednjim školama. Na primer, đaci mogu saznati kakvo obrazovanje će steći u gimnazijama, srednjim stručnim školama ili srednjim umetničkim školama. Zatim je navedeno kojim poslovima se mogu baviti posle završene odabrane škole i da li postoji mogućnost daljeg školovanja i usavršavanja u odabranoj oblasti.

Možda najvažniji deo sajta jeste u kategoriji Savetovanje. Ona služi da ohrabri buduće srednjoškolce da samostalno donesu pravu odluku i ukaže na značaj razvijanja određenih veština i osobina, značajnih za uspeh u budućoj karijeri. Navedene su i najčešće greške koje se prave prilikom izbora zanimanja, kao i konkretne veštine i osobine koje mogu biti veoma značajne u karijeri, te ih je korisno razvijati na vreme. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd