Ponedeljak 04. mar 2024.
gasovod

CELA EVROPA NA NOGAMA! Pred kolapsom - traže subvencije, iz Kremlja poručuju: Ovo je zaista krizna situacija

Foto: Profimedia
U Evropskoj uniji su na snazi nove obavezne mere štednje energije. U čitavoj Evropi raste nazadovoljstvo zbog već preskupih energenata, a posle zatvaranja "Severnog toka 1" i zabrinutost od potpunog prekida dotoka ruskog gasa tim gasovodom. Jedina dobra vest je – cena nafte pala je na 93 dolara.

Plan je da "Gasprom" slavine "Severnog toka 1" ponovo odvrne u subotu, ali brine što za 3. septembar još nema zakupa kapaciteta za nove isporuke. Evropske zemlje strahuju da bi Moskva mogla da produži prekid rada tog ključnog gasovoda. Iz Rusije obrazlažu da ima problema za koje nisu odgovorni.

- Znate da je proizvođač opreme "Simens", ovo je veoma visokotehnološka oprema i malo je verovatno da ćete naći mnogo kompanija u svetu koje mogu da je servisiraju, a za to postoje i dugoročni ugovori. "Gasprom" je spreman da nastavi da ispunjava svoje obaveze. Ali u ovom slučaju su stvorene i tehničke i pravne barijere na evropskoj strani koje ga sprečavaju. Ovo je zaista krizna situacija - kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"IĆI ĆE PREKO SRBIJE" Viktor Orban potpisao novi ugovor o gasu sa Rusijom

"IĆI ĆE PREKO SRBIJE" Viktor Orban potpisao novi ugovor o gasu sa Rusijom

DRASTIČNO POSKUPLJENJE GORIVA U NEMAČKOJ: Mere dovele do skoka cena, oglasili se stručnjaci

DRASTIČNO POSKUPLJENJE GORIVA U NEMAČKOJ: Mere dovele do skoka cena, oglasili se stručnjaci

OTKRIVENO: Ovo je nagrada ako budete štedeli struju - beneficije PLJUŠTE

OTKRIVENO: Ovo je nagrada ako budete štedeli struju - beneficije PLJUŠTE

Evropske države traže načina da zaustave rast cena struje i gasa, snabdevači traže hitnu akciju.

Jedan od modela je uvođenje takozvanog "mehanizama tarifnog deficita" u kome se cena energije snižava za određeni broj jedinica u domaćinstvu kako bi se smanjili računi najsiromašnijim domaćinstvima.

- Snižavamo cenu energije, ali to radimo za određeni broj domaćinstava sa nižim primanjima, a oni iznad toga bi plaćali punu cenu. U isto vreme to bi dalo podsticaj svima da pronađu uštede energije. Funkcionisalo bi, u stvari, na isti način na koji funkcioniše poreski sistem - pojašnjava generalni direktor "OVO enerdžija" Stiven Ficpatrik.

U zemljama Evropske unije od prvog septembra su na snazi mere štednje energije koje će važiti tokom grejne sezone. Traže i dodatne subvencije za građane.

U Nemačkoj neke mere donete ranije su ukinute, kao što je popust na cenu derivata, pa je gorivo poskupelo preko noći – litar dizela je oko 2,30 evra. I dok Vlada razmatra kako će ublažiti visoke troškove energije, stručnjaci se zalažu za socijalno pravednije subvencije za najugroženije građane.

- Potrebna nam je subvencija za grejanje koja stvara mogućnost, posebno za ljude koji su na dnu skale prihoda, da i dalje dovoljno greju zimi, uključe struju i osećaju se prijatno u sopstvenom domu - navodi Eva Marija Velskop-Defa, predsednica nemačkog Karitasa.

Evropska komisija najavljuje da će do sredine meseca izaći sa predlogom ograničenja cena energije i reforme energetskog tržišta na duži rok, a Bela kuća saopštava da će ministri finansija G7 razmatrati ograničenje cene ruske nafte.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd