Skip to main content
pelet

NAJNOVIJA ODLUKA VLADE SRBIJE! Ograničena je cena peleta, a određena i gornja granica za hleb od brašna T-500

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojena je Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500“. Nova Uredba doneta je u cilju dalje zaštite životnog standarda stanovništva Republike Srbije, imajući u vidu da tržište još uvek nije stabilizovano, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Uredbom se uređuje obavezna proizvodnja i promet hleba, maksimalna visina marži, remitenda i rokovi plaćanja privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom hleba. Novom Uredbom ograničena je maloprodajna cena hleba od brašna T-500, na 53,50 dinara, dok je maksimalna proizvođačka cena ograničena na 45,88 dinara.

Takođe, Uredbom je ograničena i najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cenu za sve ostale vrste hleba, umanjenu za rabate i popuste, a iznosi maksimalno 40%. Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a primenjuje se od 9. avgusta i važiće 30 dana.

PULMOLOG SAVETUJE: Produženi kašalj može da bude znak ozbiljnog oboljenja, evo šta da radite!

PULMOLOG SAVETUJE: Produženi kašalj može da bude znak ozbiljnog oboljenja, evo šta da radite!

Vladimir Lučić donosi ODLIČNE VESTI: Telekom nastavio snažan rast!

Vladimir Lučić donosi ODLIČNE VESTI: Telekom nastavio snažan rast!

SADA JE KONAČNO: Od septembra poskupljuje struja, ali ova stavka će podići račune i više od najavljenog

SADA JE KONAČNO: Od septembra poskupljuje struja, ali ova stavka će podići račune i više od najavljenog

Vlada RS je donela Uredbu o ograničenju visine cene peleta kojom maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima. Uredba je doneta u cilju sprečavanja poremećaja na tržištu koja može ugroziti energetsku bezbednost Republike Srbije, ograničava cena u trgovini na malo peleta. Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a važi 90 dana od dana stupanja na snagu.

Vlada je donela i Odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju na period od 6 meseci i uvela privremeno ograničenje izvoza određenih drvnih sortimenata, poreklom iz Republike Srbije, u cilju sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posledica takve nestašice u Republici Srbiji. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

Takođe, vlada je donela i Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju. Njome se uvodi privremena zabrana izvoza određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu, u cilju sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posledica nestašice nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata. Ograničenje se ne odnosi na izvoz robe za koju je carinski organ prihvatio izvoznu deklaraciju pre stupanja na snagu ove odluke. Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, a primenjuje se do 01.10. 2022. godine.

Takođe, Vlada Republike Srbije donela je i izmenjenu Odluku o privremenoj zabrani izvoza evro-dizela EN 590 kojom se ona produžava za još sedam dana.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd