clear sky
27°C
02.06.2024.
Beograd
eur
117.1015
usd
108.2069
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OTVARANJE PRVOG MEĐUNARODNOG SAJMA VINA "Danas je Beograd svetska prestonica vina!" (FOTO/VIDEO)

01.09.2022. 09:00
Piše:
Srbija Danas
Sajam vina
Sajam vina / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Svečano otvaranje prvog međunarodnog sajma vina u Beogradu

Prvi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, biće otvoren danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića.

AUSTRIJSKI MAGAZIN OZNAČIO NAŠU ZEMLJU KAO VINOGRADARSKU ZEMLJU U USPONU "U srpskim podrumima vina ima šta da se otkrije"

AUSTRIJSKI MAGAZIN OZNAČIO NAŠU ZEMLJU KAO VINOGRADARSKU ZEMLJU U USPONU "U srpskim podrumima vina ima šta da se otkrije"

"ČEKAMO VAS NA NAJBOLJEM DOGAĐAJU OVE GODINE" Vučić najavio otvaranje sajma vina Vinska vizija Otvorenog Balkana (FOTO)

"ČEKAMO VAS NA NAJBOLJEM DOGAĐAJU OVE GODINE" Vučić najavio otvaranje sajma vina Vinska vizija Otvorenog Balkana (FOTO)

"BORIMO SE ZA NAŠU ZEMLJU" Predsednik objavio snimak o napretku naše zemlje (VIDEO)

"BORIMO SE ZA NAŠU ZEMLJU" Predsednik objavio snimak o napretku naše zemlje (VIDEO) 

 

"Vino ujedinjuje ljude"

- Vino ujedinjuje ljude, vino je dokaz napretka civilizacija. Ako se u nešto pomalo razumem, to je vino - kazao je predsednik.

- Ponosan sam na činjenicu da smo svi ovde zajedno, koga smo sve doveli iz zemalja sveta i regiona. Uspeli smo zajedno. Napravili smo centar vinskog sveta - kaže predsednik. 

Vučića i goste uslužio predsednikov sin Danilo

Predsednik Vučić je zajedno sa gostima posetio i štand vinoteke u kojoj radi njegov sin Danilo.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/RTV Pink

- On radi u toj vinoteci. Moj sin ume i da služi i sve. Sine daj nam Barbaresko, vidite kako ume da sipa, i to koliko treba. Hvala sine! Nije lako posle svega ovoga piti i Barbaresko - rekao je Vučić.

Predsednik se sastao Novakom Đokovićem

Na Sajmu su se sreli sa našim teniserom Novakom Đokovićem, sa kojim su se srdačno pozdravili. Nole ja na sajmu sa ocem Srđanom i stricem Goranom.

- Da ih pobeđuješ barem još pet godina. Hvala što si uvek sa državom i što dobre ideje uvek podržiš. Očekujem vas večeras na večeri u Predsedništvu, tebe, oca i strica - poručio je predsednik Đokoviću.

 

Otvoren Sajam vina

U prisustvu Vučića, Rame, Kovačevskog, Abazovića, kojima se na sceni pridružio i glumac Lazar Ristovski, nazdravljajući posebnim vinom koje je napravljeno u čast Otvorenog Balkana, zvanično je otvoren Sajam vina.

Sajam vina
Sajam vina / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Sajam vina
Sajam vina / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Pošto su svečano otvorili manifestaciju, predsednik i gosti iz regiona krenuli su obilazak sajma, razgovarajući sa izlagačima. Vučić, zadovoljan onim što se može videti, prokomentarisao je "lepo smo ovo napravili".

Predsednik se posebno osvrnuo na vina sa Hilandara.

Obraćanje Kovačevskog

- Zaista srećan što smo ovde da u praksi vidimo kako funkcioniše inicijativa Otvoreni Balkan. Ljudi pitaju da li je ovo politička inicijativa, ali ovo je privredna inicijativa i mi smo to danas potvrdili. Povezujemo privrede, tržišta, pravimo prostor za nove ideje. Otvoreni Balkan pokazuje šta integracija znači. Toliki broj izlagača je moguć ako radimo zajedno. Za sve kompanije koje su ovde ovo je prilika za nove kontakte.Ovo je prvi sajam ovog tipa. Makedonija je drugi izvoznik vina u regionu, imali smo povećanje 19 posto izvoza vina. Naša vlada je zainteresovana da razvija ovaj sektor. Uz aktivosti na Otvorenom Balkanu možemo da razvijamo ekonomske odnose u vreme globalnih kriza - kazao je Kovačevski dodajući "koristićemo svaku priliku da se povezujemo".

Kovačevski
Kovačevski / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

- Još 1992. – 1993. godine otišao sam na školovanje u Ameriku, svakog jutra bile su slike stradanja odavde. Rekao sam još tada da moramo sliku da promenimo, zato sam rekao da sam srećan, jer će danas svi videti sliku prijateljstva, saradnje.

Obraćanje Edija Rame

- Ima jedna stvar koju smo svi naučili, a to je da niko od nas neće ići nigde druge odavde. Naš izbor je veoma jednostavan, da ostanemo na ovom prostoru, a da svi budemo zajedno u istom evropskom susedstvu, pokušavajući da ga učinimo veselijim i mirnijim - rekao je Edi Rama premijer Albanije.

Edi Rama
Edi Rama / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

- Albanski izvoz u Srbiju se uvećao za 30 posto, govorim o poljoprivrednim proizvodima. Ova Inicijativa pripada ljudima, koji proizvode, koji izvoze, uvoze. Bez sumnje, pripada svim mladima, za koje se nadam da će mnogo više voleti otvoreni put, nego zatvorena koloseke. Otvoreni Balkan je proizvod mira, projekat jedinstva u miru.

Obraćanje predsednika Vučića

Poručio je da danas može da se vidi koliko je "Otvoreni Balkan" važna i otvorena inicijativa, u kojoj bi želeo da budu svi oni koji mogu sebi u njoj da pronađu mesto.

- Danas je za nas veliki i poseban dan. Čini mi se da nema čoveka na ovom sajmu koji nije nasmejan. Ovo smo uradili zajedno. I pošto poznajem po malo i Dritana, Edija, Dimitra i Anu, veći sam vinopija od njih. Obilazio sam evropske sajmove, a išao sam tako i na Vinitali i sajam u Nemačkoj, i malo gde je ovako napravljeno i uređeno kako je ovde - poručio je on.

Vučić je kazao da imaju čime da se ponosi.

- Po ovome što smo uradili zajedno pokazali smo da možemo ne samo da budemo deo sveta, već i da u mnogo čemu možemo da se takmičimo i budemo bolji u različitim sferama društvenog života - istakao je on.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Vučić je izrazio zadovoljštvo, što je, i pored činjenice da je septembar težak za vinare, Sajam u Beogradu okupio gotovo sve vinare iz Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Italiije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, i mnogih drugih zemalja.

Naveo je da su na sajmu okupljeni izlagaci iz 22 zemlje, a da na Sajmu učestvuju predstvanici više od 40 zemalja, što, konstatovao je, nije mala stvar.

Pozvao je građane Beograda i Srbije da dođu od danas posle podne do nedelje da probaju najbolja vina iz regiona i sveta.

- Danas su Beograd i Otvoreni Balkan, svetska prestonica vina i otvorenog srca pozdravljamo goste. Dobrodošli majstori podruma, distributeri,... I danas možete da vidite koliko je "Otvoreni Balkan" važna i otvorena inicijativa, u kojoj želimo da vidimo sve koji mogu sebi mesto u njoj da pronađu - naglasio je Vučić.

Srpska, makedonska i albanska pesma na otvaranju

Srpski muzičari na otvaranju Sajma vina odsvirali su strofu iz "Ovo je Srbija", "Makedonsko devojče" i albansku pesmu.

Vinoreli poklon gostima

Slike vinoreli rađene crvenim vinom, portreti su koje će predsednik pokloniti gostima. Na portretima su Abazović, Kovačevski, Rama, Vučić i Brnabić. Na vinu slika Mira Kovačević.

- Iznenađen sam vrlo prijatno - kazao je Abazović, dok je razgledao portrete, među kojima i svoj.

Predsednik stigao na Sajam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se pred samo otvaranje prvog međunarodnog sajma vina oglasio i na Instagram stranici.

- Iako gledamo u suprotnom smeru, uvek smo zajedno i uz našu Srbiju. Ljudi, građani Srbije, dođite na sajam vina #winevision #openbalkan ovo je nešto fantastično! - stoji u objavi na instagram stranici "buducnostsrbijeav".

Na Sajam stigli su i drugi zvaničnici, Edi Rama, Dritan Abazović. Ceremoniji prisustvuju i Tomislav Momirović, Irena Vujović, Tatjana Matić, Zoran Đorđević i drugi.

 

Edi Rama, Aleksandar Vučić
Edi Rama, Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Instagram/Printscreen/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić, Edi Rama, Ana Brnabić
Aleksandar Vučić, Edi Rama, Ana Brnabić / Izvor: Foto: Instagram/Printscreen/buducnostsrbijeav

 

"Vinska vizija Otvorenog Balkana"

Na sajmu učestvuje skoro 400 izlagača i prizvođača vina iz više od 20 zemalja. Najviše njih će biti iz zemalja regiona, pre svega Srbije, Severne Makedonije, Albanije, ali i iz celog sveta, Južne i Severne Amerike i centralne Evrope. Samo iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije učestvovaće više od 230 izlagača. Učestvuju i izlagači iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Argentine i Čilea. Vina će ocenjivati 25 međunarodnih sudija, od kojih pet sa oznakom "master of vine", što sajmu daje posebnu težinu i svrstava ga u red najprestižnijih u svetu. Vinska vizija OB će na Beogradskom sajmu okupiti najbolje proizvođače vina u regionu i promovisati Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju. To je konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative Otvorenog Balkana - zajedničkog tržišta koje podrazumeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga, poručuju organizatori. Predsednik Vučić poželo je dobrodošlicu učesnicima predstojećeg sajma i istakao da je to prilika za sve goste koji će na pravi način upoznati Balkan.

- Dragi prijatelji, čekamo vas na najboljem dogadaju ove godine - sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana! Beograd je otvorio srce za sve goste koji će u narednim danima na pravi način upoznati naš Balkan i ono najbolje što on ima da ponudi. Dobro nam došli u Beograd - naveo je predsednik Srbije na Instagramu.

Pored četvorodnevnog sajma, predsednik Vučić i premijeri Albanije Rama i Severne Makedonije Kovačevski predsedavaće 2. septembra u Beogradu samitu u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Samit će biti održan u Palati "Srbija", a na njemu će prisustvovati i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veću ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Ministarka trgovine Tatjana Matić je izjavila da je sajam vina prvi konkretan rezultat memoranduma o saradnji u inicijativi OB koji je potpisan pre nekoliko meseci. Matićeva je rekla i da će najprestižniji šefovi kuhinja održati radionice, dok će šefovi kuhinja zemalja OB kuvati na posebnim večerama za posetioce, kao i na master večerima.

Tokom sajma biće održan i gala koncert na Ušću. Sajam vina OB je jedinstvena manifestacija, ne samo zbog predstavljanja vinskog gastronomskog turizma, već i zbog promocije turističkih destinacija zemalja OB. Sajam je prilika, ne samo da se vinski putevi Balkana pozicioniraju na svetskoj mapi vinskih tura, već i da se zemlje bolje i lakše utvrde na svetskoj mapi atraktivnih turističkih destinacija, navode iz Ministarstva trgovine.

Cilj sajma je, kako je navedeno, da proslavi vrhunsko umeće majstora u proizvodnji najboljih vina i promoviše jedinstveni spoj ukusa i mirisa koji predstavljaju duh Balkana, njegovu geografiju i bogatstvo sorti. Prvi međunarodni sajam vina omogućiće vinogradarima, proizvođačima vina, predstavnicima vinarija, enolozima, somelijerima, kao i distributerima i trgovcima vinom iz regiona i šire, da se okupe, umreže, podele iskustva, predstave se široj javnosti i prošire svoje poslovanje.

OVO SU TRI NAJZNAČAJNIJA SRPSKA VINA KOJA MORATE ZNATI: Upečatljivi domaći brendovi (FOTO)

OVO SU TRI NAJZNAČAJNIJA SRPSKA VINA KOJA MORATE ZNATI: Upečatljivi domaći brendovi (FOTO)

Organizator sajma i direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta rekao je Tanjugu da će iz Albanije biti 26 učesnika, iz Severne Makedonije 40 i iz Srbije više od 170. Rajta kaže da će prvog dana sajam posetiti predstavnici diplomatskog kora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi gosti, kao i razni ministri i predstavnici okolnih zemalja. Dodao je da će od 16 sati sajam biti otvoren i za sve posetioce. Rajta je naveo da će drugog, trećeg i četvrtog dana sajam biti otvoren od 12 do 20 sati i da će cena ulaznica biti simbolična, kako je rekao, oko 500 dinara.

- U svaku halu u koju uđete imaćete septembarski prikaz. Hala 1 je osmišljena u obliku vinograda, hala 4 u obliku vinarije, gde ima i lep muzej i edukativni centar - rekao je Rajta.

U okviru sajma biće i "Strit fud", a u Hali 5 nastupiće kulinarski asovi koji će pokazati svoje kuvarsko umeće. Hala 3 biće najvažnija za same vinske proizvođače, jer će se tu održavati sastanci, prezentacije i potpisivati ugovori. Sajam će imati i svoj takmičarski deo u okviru koga će vina ocenjivati najprestižniji stručnjaci i somelijeri iz čitavog sveta, ali i najprestižnijeg magazina u toj oblasti "Decanter". Organizatori sajma su Privredna komora Srbije, Beogradski sajam i Savez vinogradara i vinara Srbija, a biće održan pod pokroviteljstvom zemalja Otvorenog Balkana.