Skip to main content
Automobil

VOZAČI ZAMENITE GUME ŠTO PRE - IZ DVA RAZLOGA! U Srbiji od 1. novembra stupa novo pravilo na snagu

Foto: Profimedia
Rok za zamenu guma je 1. novembar, ali su zbog lošeg vremena mnogi građani već prešli na zimske

Beograđani koji još nisu počeli sa zamenom letnjih guma zimskim, bolje da to urade što pre iz dva raloga - prvo da bi izbegli gužvu kada oko 1. novembra to počnu svi da rade, a drugi da bi izbegli poskupljenje, koje se doduše negde već i desilo i to do 20 odsto, ali i nestašicu guma.

Momirović: Paradoks je kada se kroz ekološki pokret zalažete za uništavanje svoje ekonomije

Momirović: Paradoks je kada se kroz ekološki pokret zalažete za uništavanje svoje ekonomije

VUČIĆ O PRIHODIMA I ENERGETSKOJ KRIZI! Prosečna plata u januaru biće 616 evra, a u Beogradu će ići do 760! Penzije idu gore šest odsto!

VUČIĆ O PRIHODIMA I ENERGETSKOJ KRIZI! Prosečna plata u januaru biće 616 evra, a u Beogradu će ići do 760! Penzije idu gore šest odsto!

KREĆE GRADNJA NAJMODERNIJE KOMUNALNE INFRASTRUKTURE: Vredi 15 miliona evra - Momirović se zahvalio predsedniku opštine Lajkovac

KREĆE GRADNJA NAJMODERNIJE KOMUNALNE INFRASTRUKTURE: Vredi 15 miliona evra - Momirović se zahvalio predsedniku opštine Lajkovac

Gužvi u vulkanizerskim servisima još nema. Cene guma uglavnom su svuda iste, dok cene zamene često variraju u odnosu na deo grada. Međutim, ovo što najviše brine vulkanizere je stanje na tržištu guma.

Rok za zamenu guma je 1. novembar, ali su zbog lošeg vremena mnogi građani već prešli na zimske. Cene zamene i samih guma varira od radnje do radnje, ali su u jednom svi saglasni - nestašica i poskupljenje guma tek se očekuju.

Kako kaže Nenad Tomić, vlasnik vulkanizerske radnje na Mirijevskom bulevaru na Karaburmi, mušterije su uglavnom odgovorne, te su već počele sa zamenom guma, ali nije gužva, te ima još slobodnih termina. Prema njegovom iskustvu, najpresudniji su vremenski uslovi, te je ovo zahlađenje mnoge motivisalo da gume zamene pre vremena.

gume
gume
Foto: Profimedia

Što se tiče cena, za zamenu su ostale iste i kreću se od 400 do 600 dinara za aluminijumske felne, po točku, a u zavisnosti od dimenzija, dok je za čelične felne cena od 500 do 900 dinara po točku.

- Cene guma su rasle već u dva navrata za po 150, 200 dinara, pa je sada najjeftinija 3.970. Međutim, poskupljenje se tek očekuje, a dobavljači napominju da ne garantuju isporuku u sezoni, jer se očekuje nestašica. Kako oni kažu, biće moguće naći samo premijum gume - rekao je Tomić.

Prema njegovim saznanjima, problem je sa transportom gume iz Kine, što utiče na globalno tržiste.

- Ne znam da li je mit ili istina, ali načuo sam i da je nestašica kaučuka jer su ga napali paraziti, pa je nestašica u celom svetu - dodao je Tomić.

Na Banjici ipak zamena pneumatika košta nešto više. Cene se tamo kreću između 600 i 1.200 dinara, a za 50 dinara su više u odnosu na prošlu godinu. Što se samih guma tiče, za prosečan auto je potrebno izdvojiti oko 5.000 dinara po gumi, kaže vulkanizer Ljubodrag Jović.

U vulkanizerskoj radnji na Severnom bulevaru cene su ostale iste, kaže šef Marko, kako nam se predstavio. Prema njegovim rečima, trenutno nema gužve, jer se uvek čeka poslednji momenat.

- Najviše idu šestnaestice, komplet menjanje i balansiranje košta 2.200 dinara. Što se tiče novih guma, jedna šesnaestica 250x55x16 je 5.400 dinara. Ni tu se nisu menjale cene - kaže Marko.

gume
Foto: Profimedia

U Jajincima je zamena guma poskupela za 100 dinara po točku, te se sada cene kreću od 400 (četrnaestica i petnestica) do 1.000 dinara, u zavisnosti od dimenzija. Kako kažu, cene guma se kreću od 3.000 do 38.ooo, naravno u zavisnosti od dimenzija i proizvođača.

Kako objašnjava vlasnik vulkanizerske radnje u podnožju Avale, već nekoliko puta su gume poskupele za po 200, 300 dinara, ali to i nije značajno. Međutim, dobavljači kažu da se poskupljenje i nestašica tek očekuju.

Isto kaže i njegov kolega sa Autokomande, gume su poskupele i imaju tendenciju dalje rasta, dok je cena zamene uglavnom ista.

- Cene guma poskupele su sigurno za 10 do 20 posto u prethodne dve godine, dok se cene zamene nisu preterano menjale, ali bi trebalo da bude poskupljenja od Nove godine - naveo je Milan Karadžić iz vulkanizerske radnje u blizini Autokomande.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd