Skip to main content
Nafta

ZAPAD STRAHUJE OD RUSKE OSVETE: Ovim potezom Moskva bi mogla da izazove haos na tržištu nafte

Foto: Profimedia/ilustracija
Izazovu li američke i evropske sankcije ruski osvetnički rez u isporuci nafte, globalne bi cene tog energenta mogle dostići nivo od 380 dolara po barelu, upozoravaju analitičari američke investicijske banke JP Morgan Chase.

Rusija bi, s obzirom na svoju snažnu fiskalnu poziciju, mogla priuštiti, ocenjuju, da smanji dnevnu proizvodnju za 5 miliona barela bez da njena privreda pretrpi veliku štetu, napisali su analitičari, a prenosi Blumberg.

No, za veliki deo ostatka sveta taj bi potez mogao biti strašan, piše Jutarnji.list.

Nestanak 3 miliona barela nafte dnevno sa svetskog tržišta mogao bi cenu na londonskoj berzi dovesti na 290 dolara po barelu, dok bi najcrnji scenario smanjenja od 5 miliona barela vodio ceni od 380 dolara.

Zemlje članice G7 rade, naime, na razradi komplikovanog mehanizma koji bi ograničio cenu koju ruska nafta može postići, a razlog tome je da se pojača pritisak na ruski ratni stroj u Ukrajini.

- Verovatno je da bi se, u slučaju ograničenja cene, Rusi odlučili na osvetu smanjivanjem proizvodnje kako bi Zapadu naneli bolan udarac. Trenutna napetost na globalnom tržištu nafte je na ruskoj strani - komentiraju analitičari JP Morgan Chasea u depeši odaslanoj svojim klijentima.

BONUS VIDEO: Stravične scene: Iscureo gas u Jordanu - povređeno više od 100 osoba

 

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd