Skip to main content
Degu

Degui: Inteligentni i dugovečni glodari

Foto: Profimedia
Degui su veoma društvene životinje i mogu se lako pripitomiti ukoliko se naviknu na nošenje od malena. Međutim, da bi potpuno zadovoljili svoju društvenu prirodu, najbolje ih je držati u grupi.

Po mnogima najinteligentniji i najdugovečniji glodar koji se gaji kao kućni ljubimac je degu (Octodon degus). Prirodno stanište su mu travnati obronci Anda do visine od 1.200 metara, odnosno Čile i Peru. Popularan je mezimac zbog svoje dugovečnosti, radoznalosti, inteligencije, celodnevne aktivnosti, a najviše zbog prijateljskog odnosa sa čovekom.

Oglašava se različitim zvucima i daje na znanje da se buni što je u kavezu, da je gladan, ljut ili tužan. Sve više je zastupljen i na našim prostorima. Rep mu je obrastao dlakom pa asocira na vevericu. Nazivaju ga i dlakorepim pacovom, iako nije srodan njemu, već činčili i morskom prasetu. Po jakim zadnjim nogama podseća na skočimiša. Najbolje je nabaviti mladu životinju, jer će se lakše adaptirati.

Vole igru i prilično su znatiželjni. Bez društvene interakcije i mogućnosti da budu aktivni, mogu da postanu agresivni i neurotični. Degui su dnevne vrste, što znači da su najaktivniji u toku dana.

U divljini žive u zajednici kao prerijski psi i razrađuju sistem kopanja jama kako bi preživeli.

Važna napomena!
Nikada ne uzimajte degua za rep. Lako mogu izgubiti deo i zadobiti ozbiljnu povredu. Presvlačenje repa je verovatno prirodan način odbrane, ako im se u divljini desi da ih neprijatelj uhvati za rep.
Vremenska prognoza
Umerena kiša
20 Beograd