Skip to main content
mršava i debela osoba jedu

DRŽITE DIJETU? Ova pravila bi trebalo da prekršite

Foto: Profimedia
Razbijeni mitovi o "strogom režimu ishrane".

Veliki ste poštovalac dijeta i nije vam problem da se naviknete na poseban režim ishrane? Međutim, nemojte uvek slepo verovati svemu što vam one nude. Nutricionisti su odlučili da razbiju mitove o dijetama i gubitku kilograma, objašnjavajući zašto ne bi trebalo da se pridržavate nekih ustaljenih pravila.

Više manjih obroka u toku dana podstiče gubitak kilograma. Kako biste izbegli prejedanje, vi jedete više puta tokom dana ali manje obroke. Međutim, ako mislite da ćete na taj način doći do željenih kilograma, nutricionisti objašnjavaju da niste u pravu.

dijeta
Foto: Profimedia

Ceo život su vas učili da treba da izbegavate ugljene hidrate jer oni podstiču gojenje. Lekari ističu da oni ne goje, a ako unosite previše kalorija u organizam, doći će do gomilanja suvišnih kilograma, bez obzira da li one dolazile iz proteina, masti ili ugljenih hidrata.

Organska, ne-GMO i bezglutenska hrana podstiče gubitak kilograma. Ovo je takođe jedan od mitova koje verovatno svi poštujemo misleći da će nam pomoći u borbi protiv gojaznosti, ali danas je dobar deo ovih namirnica prerađen i sadrži istu količinu šećera i kalorija kao i sva druga hrana.

Dani izuzetka su dobri za dijetu i telo. Ovo zvuči kao sjajna ideja jer vam je to zapravo izgovor da jedete sve što poželite. Međutim, nutricionisti ističu da ovakvi dani imaju svoju cenu i mogu da uspore napredak u gubljenju kilograma. 

Možda ste baš sada dobili odgovore na pitanja koja ste sami sebi postavljali tokom držanja raznoraznih dijeta, koje nisu imale efekat kakvom ste težili. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd