Petak 01. dec 2023.
posao

GREŠKE KOJE PRAVITE KADA PITATE ZA VEĆU PLATU: Ne izgovarajte ove fraze!

Foto: Profimedia
Borite se za bolje mesto, ali konstantno ga ne dobijate? U slučaju da primenjujete ove taktike, unapređenje nećete dobiti skoro.

U Velikoj Britaniji pozanato je da se zaposleni često žale na svoju platu, pa se tim povodom šef ljudskih resursa poznate britanske kompanije Helen Tejlor dosetila da prikaže koje to fraze nikako ne smete izgovarati ako želite da dobijete povišicu plate.

1. "Dajem otkaz"

Ne pretite odlaskom samo ako vaša očekivanja o povišici nisu ispunjena, osim ako zaista nemate to u planu da uradite. Kada koristite otkaz kao kontra ponudu za povišicu, poslodavac se oseća ugroženim i sateranim u čošak. Iako ste uspešni, nadređeni će se zapitati kakva je vaša lojanost prema kompaniji.

Čovek se dere na telefon
Foto: Profimedia

2. "Ne zanima me ako kompanija trenutno nije u dobroj finansijskoj situaciji"

Sve je u vremenu i vašoj spremnosti na čekanje. U slučaju da vam poslodavac ne obezbedi povišicu plate odmah, ne dozvolite da vam on uskrati tu mogućnost u predstojećem periodu.

3. "Zaslužujem 200.000 funti godišnje!"

Kada predlažete platu kakvu biste želeli da imate, prethodno se na tržištu raspitajte koliko drugi poslodavci plaćaju svoje radnike za isti položaj. Budite realni prema sebi i zapitajte se da li imate dovoljno iskustva koje bi odgovaralo željenoj svoti. 

4. "Neću da prihvatim manje od x sume"

Ako je vam je ponuđen iznos ispod očekivanog, potisnite poslodavca - ali smireno i racionalno. To je pregovaranje kakvo bi trebalo da primenjujete svaki dan.

5. "Svejedno zarađuje više od mene"

Morate da znate da plate vaših kolega nisu javna stvar i vi to ne bi trebalo da znate niti da se na to pozivate. Poređenjem sa drugim nikada nećete dobiti povišicu. Držite se sopstvenih kvaliteta i dostignuća, jer samo tako ćete možda napredovati.

6. "Ali ja sam upravo kupio kuću..."

Vaše lične okolnosti nisu opravdanje za povećanje plate. Nemojte ići na tu kartu, jer nikog ne zanima u kakvoj ste finansijskoj situaciji, jer vaše potrebe treba da budu u skladu sa vašim prihodima. Ako nemate da priuštite kuću, zbog koje ćete kasnije zažaliti, jednostavno je nemojte kupovati, nego tek kada se stvore finansijski uslovi za to. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd