JAJA SU PRIJATELJ DIJABETESU? Ovaj proteinski obrok idealan I ZA GOJAZNE
A uvek ste se prezali od jaja.
Da li jedete jaja? Ako je odgovor ne, vreme je da razmislite o dodavanju ove namirnice u svoju ishranu, jer nema razloga da uskraćujete veliku količinu proteina koji se nalaze u jajima.
Nedavna studija objavljena na stručnom Internet sajtu diabetescare.net ukazuje da osobe sa dijabetesom II tipa ponovo razmatraju da vrate jaja u ishranu. Ispitivanje je rađeno sa 140-oro gojaznih ljudi, podeljenih u dve grupe - jedna je jela dva jaja nedeljno, dok je druga jela istu količinu samo šest dana za doručak, i tako tri meseca.
Jaja sadrže i zasićene i nezasićene masne kiseline, koje su neophodne za organizam, iako bi trebalo da u ishrani smanjimo zasićene masti. Iako su godinama unazad postojala mišljenja da ljudi sa srčanim smetnjama, dijabetesom i gojaznošću treba da izbegavaju jaja, jer i te kako podiže nivo holesterola, ovogodišnja studija je pokazala da znatne razlike između rezultata ove dve grupe ne postoje. Stanje dijabetesa se nije pogoršalo, a studija je pokazala da je bolje jesti veću količinu jaja jer se tada javlja manja potreba za hranom.
Pokazano je da ovaj doručak sadrži 30 grama proteina koji su sasvim dovoljni za ceo dan, pa se zato jaja najčešće savetuju onima koji žele da smršaju.
Pročitajte i:
- SMRT ODOZGO: Ovo skoro svi imaju u kući, a izaziva rak i Alchajmera
- IAKO IMA DEFORMITET LICA: "Svakog dana ću joj govoriti da je najlepša devojčica na svetu"
- RIZIK OD DAUNOVOG SINDROMA: Ovim testom bezbedno otkrijte hormonske poremećaje ploda
- Pogledajte na koji organ LIČI đumbir, a i LEČI GA
- Nikad ZDRAVIJA VOĆKA, a ima ukus ČOKOLADE: Ona je vitaminski šok za organizam