clear sky
14°C
18.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

KUVAJTE SKANDINAVSKA JELA: Postanite Norvežani na jedan dan

24.03.2015. 10:54
Piše:
Srbija Danas
Norveška
Norveška / Izvor: Profimedia

Stiže nam lepo iznenađenje iz norveške kuhinje.

Skandinavska kuhinja, posebno norveška, kod nas i nije tako poznata, a idealna je da malo razbijete monotoniju svog menija. Ono što je za nju karakteristično jeste upotreba svežih proizvoda, ribe, morskih plodova, jagnjetine, teletine i ovčetine. Takođe, Norvežani mnogo vole paprikaše i druga kuvana jela pravljena od divljači.

Mi vam predstavljamo tri recepta koja će vam obezbediti valjan i ukusan obrok.

PREDJELO OD MARINIRANIH HARINGI - Surströmming

Potrebno:

  • 12 haringi
  • 3 glavice crnog luka seckanog na rebarca
  • 1 šargarepa iseckana na kolutove
  • koren rena iseckan na komade
  • 4 lista lorbera
  • 1 kafena kašičica senfa
  • biber u zrnu
  • 500ml sirćeta
  • 1 šolja šećera
  • so, kapar, limun

Priprema:

Ribu ostavite da odleži 24 časa u vodi koju ćete povremeno menjati. Potom im odsecite glave, očistite krljušt, očistite od kostiju i isecite na parčiće. Ribu staviti u staklenu teglu zajedno sa lukom, šargerepom, renom, lorberom, biberom i senfom. Sirće prokuvati sa šećerom i solju, pa zaliti ribu. Pritisnuti nečim teškim (ili onim plastičnim mrežicama za zimnicu), pa ostaviti nedelju dana u frižideru. Ovakva riba može da se služi kao predjelo, uz prepečen hleb, kapre i kriške limuna.

KUPUS SA TELETINOM - Fårikål

Potrebno:

  • 500g telećeg mesa
  • pola glavice kupusa
  • 2 supene kašike putera
  • 1 supena kašika brašna
  • so, biber, peršun

Priprema:

Meso iseći i ubaciti u posoljenu vodu da se kuva. Odvojeno, u drugoj šerpi, takođe u posoljenoj vodi, kuvati kupus dok ne omekne. Kupus iseći na komade i staviti na dno većeg pleha, pa na njega poređati meso. Posoliti i pobiberiti, pa prekriti aluminijumskom folijom i staviti u prethodno ugrejanu pećnicu. Kada meso bude gotovo, preliti rastopljenim puterom koji je pomešan sa brašnom i ostaviti još nekoliko minuta u rerni da se sos zgusne. Potom posuti jelo sitno seckanim peršunom i servirati.

SLATKE PERECE

Potrebno:

  • 1 tvrdo kuvano jaje
  • 2 sveža jajeta
  • 2 šolje brašna
  • ½ šolje rastopljenog putera
  • šećer u prahu

Priprema:

Žumance kuvanog jajeta izrendati na sitno, pa mu dodati dva sveža žumanceta, šolju brašna i puter. Dobro zamesiti to, pa dodati i ostatak brašna. Mesiti dok testo ne postane glatko. Vaditi komade testa i tegliti da se naprave trake koje ćete uvezati u mašnicu. Te perece potapajte u umućena belanca, pa valjajte u prah šećer i pecite u ugrejanoj rerni.