scattered clouds
26°C
01.06.2024.
Beograd
eur
117.1015
usd
108.2069
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

LIMUN I ORASI: Napravite savršenu bugarsku slatku banicu

19.01.2015. 10:06
Piše:
Srbija Danas
Banica
Banica / Izvor: Profimedia

Ova pita od domaćih kora će vam brzo postati omiljeni slatkiš.

Potrebno:

Za kore:

  • 1kg brašna
  • 3 jajeta
  • 250ml limunade
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 supena kašika šećera
  • 10g kvasca

Za fil i premazivanje:

  • 250g putera
  • 300g sitno seckanih oraha (možete ih iseckati u blenderu)

Za zalivanje:

  • 200ml mleka
  • 3 jajeta
  • 1 šolja šećera

Priprema:

Od sastojaka za pitu umesiti glatko testo, ali najbolje bi bilo da prethodno ostavite kvasac da se podigne i da prosejete brašno. Gotovo testo podelite na pet delova i ostavite ga tako da narasta. Razvijte kore prečnika otprilike 25cm. Svaku koru mažite rastopljenim puterom i posipajte mrvljenim orasima. Motajte koru u rolat istovremeno je razvlačeći i tanjeći – tako da na kraju rolat bude dva puta duži.

Prvu jufku umotajte u puž i stavite je na sred podmazane tepsije, pa svaku sledeću motajte oko nje. Ostavite pitu da se "odmori" 15 minuta, onda je zalijte umućenim jajima, mlekom i šećerom, pa je pecite.