LIMUN I ORASI: Napravite savršenu bugarsku slatku banicu
Ova pita od domaćih kora će vam brzo postati omiljeni slatkiš.
Potrebno:
Za kore:
- 1kg brašna
- 3 jajeta
- 250ml limunade
- 1 kafena kašičica soli
- 1 supena kašika šećera
- 10g kvasca
Za fil i premazivanje:
- 250g putera
- 300g sitno seckanih oraha (možete ih iseckati u blenderu)
Za zalivanje:
- 200ml mleka
- 3 jajeta
- 1 šolja šećera
Priprema:
Znate li kakav je UKUS LJUBAVI?
Ako ne znate, probajte tart od griza, čokolade i karamelizovanih jabuka
Od sastojaka za pitu umesiti glatko testo, ali najbolje bi bilo da prethodno ostavite kvasac da se podigne i da prosejete brašno. Gotovo testo podelite na pet delova i ostavite ga tako da narasta. Razvijte kore prečnika otprilike 25cm. Svaku koru mažite rastopljenim puterom i posipajte mrvljenim orasima. Motajte koru u rolat istovremeno je razvlačeći i tanjeći – tako da na kraju rolat bude dva puta duži.
Prvu jufku umotajte u puž i stavite je na sred podmazane tepsije, pa svaku sledeću motajte oko nje. Ostavite pitu da se "odmori" 15 minuta, onda je zalijte umućenim jajima, mlekom i šećerom, pa je pecite.