Skip to main content
Otmica

Ovu su top 10 zemalja u kojima možete biti oteti

Foto: Profimedia/ilustracija
Otmica je najčešći oblik monetarne iznude na svetu. Koristi se često kao sredstvo finansiranja i zastrašivanja među kriminalcima, teroristima, gerilcima, pobunjenicima i narko-kartelima. Štaviše, postoje i "stilovi" kidnapovanja, koji se razlikuju od regiona do regiona.

Ovo nije tema o kojoj moraju da brinu turisti koji obilaze standardne destinacije za odmor. Ali ukoliko planirate putovanje na jednu od sledećih deset lokacija, najpre se dobro upoznajte sa trenutnom bezbednosnom situacijom u toj zemlji.

Ovo su deset zemalja koje prati reputacija da su "raj za kidnapere":

10) Kolumbija

Žrtva FARC-a u Kolumbiji
Foto: Profimedia/ilustracija

Incidenti kidnapovanja su opali u poslednjih desetak godina, ali i dalje ostaju sveprisutna pretnja u ovoj latinoameričkoj zemlji. Štaviše, Kolumbija i dalje ima jednu od najviših stopa kidnapovanja u svetu.

U periodu od 2009. do 2011. godine broj otmica je krenuo da raste, od najniže stope od 172 u 2009. do 258 u 2011. godini. Ovaj uspon se pripisuje kidnapovanju koje sprovode narko karteli, poput "Los Rastrojos", ali gerilske grupe poput FARC-a, ELN-a i M-19.  

Grupa FARC je odgovorna za oko 30 odsto od 29.000 prijavljenih otmica u proteklih 40 godina. Oni se od 2012. više ne bave ovom delatnošću u tolikom obimu. Štaviše, ova levičarska grupa nedavno je ušla u pregovore sa vladom u Bogoti, u nastojanju da se završi poluvekovna borba, i tada svečano izjavila da se više neće baviti kidnapovanjem kolumbijskih građana, ali da zadržava pravo otmice visokih funkcionera Vlade i vojske, u skladu sa sopstvenim interesima. S toga je pre mesec i po dana kidnapovan jedan general kolumbijske vojske, što je naglo prekinulo pregovore Vlade i pobunjenika u Havani.

9) Haiti

Probleme kidnapovanja na Haitiju
Foto: Profimedia/ilustracija

Srećom, broj otmice je opao u Haitiju od kada su, u periodu od 2004. do 2006. godine, dostigle maksimum, ali direktor Instituta za pravdu i demokratiju na Haitiju izveštava da su otmice i dalje "prilično česte".

Američki Biro za diplomatsku bezbednost se slaže sa ovim procenama, ali takođe kaže da su incidenti sada manje predvidivi i rašireniji nego ranije. Broj otmica se nije naglo povećao od zemljotresa 2010. godine, ali njihov broj raste tokom praznika, uglavnom zbog uverenja da porodice imaju više novca u tom periodu, zbog kupovine poklona i plaćanja školarina.

8) Meksiko

Pripadnik zloglasnog kartela u Meksiku
Foto: Profimedia

Zahvaljujući neuspelom ratu protiv droge, Savet za zakon i ljudska prava navodi da se oko 72 kidnapovanja dnevno dogode u Meksiku, što čini godišnju stopu kidnapovanja od 26.280 po godini. To je u direktnoj suprotnosti sa statističkim podacima savezne policije, koji procenjuju otmice na 1.083 tokom godine, što čini stopu od 4,5 kidnapovanja dnevno. Savet krivi problem otmica na korupciju u okviru savezne policije.

"Veliki problem koji imamo u Meksiku, u smislu bezbednosti, upravo je zbog organa koji trebaju da obezbede sigurnost za građane", saopštio je Fernando Ruiz, predsednik Saveta za zakon i ljudska prava.

7) Venecuela

"Milionerska šetnja" u Venecueli
Foto: Profimedia/ilustracija

Venecuela ima jednu od najviših stopa otmice po glavi stanovnika u svetu. Samo u prvih 10 meseci 2011. godine bilo je više od 1.000 kidnapovanja, što je najveći broj otmica ikada. Štaviše, zemlja na svojim mapama stavlja oznaku tzv. "ekspres kidnapovanja", prema kojem otmičar daje zahtev za otkup koji pojedinac ili porodica mogu lako da plate.

Svakako ste čuli i o "milionerskoj šetnji", u kojoj je putnik zarobljen od taksiste koji će u jednom trenutku pokupiti i naoružane razbojnike, i zajedno vozaju putnika od bankomata do bankomata dok ne potroši sav novac i dozvoljeni minus na računu.

6) Jemen

Problem kidnapovanje u Jemenu
Foto: Profimedia/ilustracija

Decembara 2012. godine, kada su finski par i jedan austrijanac kidnapovani u sred bela dana na jednoj od najsigurnijih ulica u glavnom gradu Sana, pokazalo se koliko je zaista nesiguran ovaj grad.

Sana je obično imuna na plemenske nestabilnosti koja utiču na ostatak Jemena, ali od te godine otmice, krađe automobila i opšti kriminal su u porastu.

U zemlji kao celini, više od 200 stranih državljana je kidnapovano u proteklih 20 godina.

5) Pakistan

Familije četiri osobe koju su kidnapovane a potom i ubijene u Pakistanu
Foto: Profimedia

Zvanično američki saveznik, Pakistan je poznat kao utočište terorista, uključujući i čuvenog Osame Bin Ladena, koji je otkriven i ubijen u Pakistanu 2011. godine. Međutim, ovde su otmice takođe važna "preduzetnička delatnost".

Zvanični podaci govore da se u Pakistanu dogodi više od 15.000 otmica godišnje, ali stvarni broj bi mogao da bude mnogo veći zbog nedovoljnog prijavljivanja.

Mnogo više zabrinjava činjenica da između 10 i 20 odsto kidnapovanih zbog otkupa završava ubijeno tokom spasavanja. Poslednji u nizu ovih krvavih otmica, dogodio se sredinom decembra 2014. u Peševaru, kada su talibani upali u vojnu školu i oteli veliki broj dece. Na kraju, ispostavilo se da napadači nisu imali zahteva, pa su odmah počeli sa likvidacijama. Ubijeno je najmanje 130 učenika. 

4) Nigerija

Kidnapovanje 200 devojčica u Nigeriji
Foto: Profimedia

Nigerija beleži više od 1.000 kidnapovanja godišnje. Tokom 2013. godine, sedam stranaca je oteto od strane naoružanih militanata iz kampa jednog građevinskog preduzeća. Svih sedam strananca je ubijeno, kada su pregovori propali. 

Takođe, zemlja se muči sa raznim islamističkim grupama koje najviše doprinose kidnapovanju. Poslednje vest iz Nigerije koja je dominirala svetskim medijima u 2014. godini bilo je kidnapovanje više od 200 devojčica od strane grupe Boko Haram koja zahteva rigoroznije poštovanje šerijata za žene. Ovo kidnapovanje je rezultiralo masovnom međunarodnom akcijom da se devojke vrate, jer je reakcija Vlade Nigerije bila krajnje neadekvatna. 

Neke devojčice su uspele da pobegnu, ali velikom broju se i dalje gubi svaki trag.

3) Irak

Kidnapovanje u Iraku
Foto: Profimedia/ilustracija

Američke snage su možda "napustile" Irak, ali opasnost je još uvek prisutna. Iako se ne vodi zvanična statistika o kidnapovanju, zemlja je tokom 2007. godine zabeležila rekordnih 1.500 otmica. Uz to, kriza zbog uspona Islamske države koja drži polovinu iračke teoritorije, tek treba da pokaže koliko se broj kidnapovanih građana zbog otkupa povećao. 

Kompanija koja se bavi pružanjem pomoći u upravljanju kriza "Red 24" i dalje stavlja zemlju među prve tri destinacije u kojima možete biti kidnapovani zbog kombinacije političkih, terorističkih i kriminalnih grupa koje se bave kidnapovanjem zbog otkupa. 

2) Somalija

Somalijski pirati
Foto: Profimedia

Iako je piraterija na najnižem nivou u poslednje tri godine, zahvaljujući tome što brodovi zapošljavaju dobro naoružano obezbeđenje i povećane akcije svetskih mornarica u tom delu sveta, Somalija je i dalje visokorizična zemlja za otmice zbog velikog siromaštva i zbog toga što Vlada u Mogadišu nije dovoljno jaka da zaustavi kriminal.

U Somaliji se svakog meseca kidnapuju najmanje dve osobe. Pored onih koji su oteti na moru, postoji više od 200 talaca u regionu. U januaru 2014. godine, talac je ubijen zbog loše akcija spasavanja koju su pokušale da izvedu francuske jedinice.

1) Avganistan

Otmice u Avganistanu
Foto: Profimedia

Ništa drugo osim međunarodnog rata sa Al Kaidom i talibanima nije moglo da svrsta ovu zemlju na sam vrh liste top 10 destinacija za otmicu, napisao je američki portal "T+E".

Kombinujte to sa činjenicom da u velikom delu zemlje još uvek vlada bezakonje, onda i ne čudi da se u ovoj zemlji godišnje prijavljuje oko 950 otmica za otkup. Sada kada je "rat gotov" (barem onaj američki), vakuum moći koji trenutno postoji čini da zemlja i dalje bude utočište za teroriste, s tim da je situacija danas daleko opasnija nego kada su američke trupe još uvek tamo bile.

Kada se najavilo da će i poslednje američke trupe napustiti Avganistan do kraja 2014. godine, talibani su ponovo pojačali intezitet terorističkih napada, a poslednji je bio opsada banke u Kabulu u kojoj je najmanje 10 osoba ubijeno, a 14 ranjeno.

Pogledajte još:
-
-
-
-

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd