clear sky
16°C
08.05.2024.
Beograd
eur
117.1119
usd
108.7491
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SOČNO, GURMANSKI: Ćureća čizburger vekna

12.12.2014. 08:39
Piše:
Srbija Danas
Vekna od masa
Vekna od masa / Izvor: Profimedia

Jer, ako je nešto bolje od obične vekne od mesa, to je onda ova – ćureća čizburgera varijanta.

Potrebno:

  • 1 kafena kašičica ulja
  • 7 šnita slanine (ili više)
  • 450g mlevenog ćurećeg mesa
  • 1 šolja rendanog kačkavalja
  • 1 jaje
  • ½ glavice crnog luka, sitno seckane
  • 1 parče hleba, mrvljeno
  • 2 supene kašike Vorčester sosa
  • 2 kafene kašičice belog luka u prahu
  • ¼ kafene kašičice bibera
  • ¼ šolje sosa od paradajza
  • 2 supene kašike senfa
  • 1 ½ supena kašika smeđeg šećera

Priprema:

Da li ste videli ovaj recept - ZA PRAVE GURMANE: Harmonika krompir?

Rernu zagrejati na 175°C. Na srednjoj vatri zagrejati ulje i propržiti slaninu da bude reš, pa je ostaviti 5 minuta da se prohladi. Ocediti je na kuhinjskom ubrusu, pa je izmrviti kad se ohladi. Potom, dobro pomešati slaninu sa mlevenim mesom, kačkavaljem, jajetom, crnim lukom, hlebom, Vorčester sosom, belim lukom u prahu i biberom. Smesu prebaciti u sud za pečenje i formirati oblik vekne. Pomešati sos od paradajza, senf i smeđi šećer u činiji i mešati sve dok se šećer ne rastopi. Sosom preliti veknu, pa je peći otprilike 45 minuta – 1 sat.