clear sky
18°C
19.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Specijaliteti koji će vam isprazniti novčanik

18.07.2014. 07:41
Specijalitet
Specijalitet / Izvor: Facebook

Jedanaest najskupljih specijaliteta na svetu.

Cena se ne dovodi u pitanje kada su vrhunski delikatesi u pitanju. Možda spadate u gurmane, ali ako vas ne zovu bogatašem, onda ćete večinu ovih specijaliteta moći samo da gledate. Evo na koju hranu se troše hiljade dolara, kako prenosi prva.rs!

1. Parče svadbene torte vojvode i vojvotkinje od Vindzora iz 1937. godine prodato je u Njujorku za 29.900 dolara.

2. Jeste li znali da se zlato koristi u ishrani? Unikatni Frrrozen Haute čokoladni sladoled pravi se od osam plodova kakaa, pet grama jestivog 23-karatnog zlata, a servira se u zlatnom peharu sa belim dijamantima i zlatnom kašičicom, koje posle deserta možete poneti kući. Poslastica košta 25.000 dolara.

Torta sa čokoladnim musom
Torta sa čokoladnim musom / Izvor: Profimedia

3. Retki iranski kavijar prodaje se po ceni od 25.000 dolara, ali se takođe služi na redak način, u zlatnoj limenci od 24 karata. Dostupna je i manja limenka od 1.250 dolara i služi se u Londonu.

4. Za porciju Anki fu supe neophodno je izdvojiti 5.000 dolara u restoranu Tiato u Santa Moniki. Iako većina sastojaka od kojih se pravi zvuči nepoznato, nadajmo se da je ukus vredan cene.

5. Za mango prvog roda u Austriji je izdvojeno čak 4.200 dolara po komadu, odnosno, 50.000 za dvanaest voćki koje su prodate na aukciji.

6. Osim što je nezaobilazni sastojak najluksuznijih specijaliteta, kilogram tartufa, dragocenih pečuraka, košta 3.000 dolara

Specijalitet
Specijalitet / Izvor: Profimedia

7. Wagyi rebarca dobijaju se od specijalno uzgojenih krava iz Hioga u Japanu. Verovatno da su u tu cenu uraunat tretman i masaže koje krave dobijaju. Služe ih u Craftsteak restoranu u Njujorku po ceni od 2.800 dolara.

8. Angelito Araneta's zlatni suši prodaje se u Manili i predstavlja rolnice napravljene od listića 24-karatnog zlata, a služi se uz afričke dijamante i bisere. Ovo zadovoljstvo košta 2.700 dolara.

9. Iberijska šunka, koja je pravljena od svinja hranjenim prirodnim korenjem, čije je meso sušeno tri godine, prodaje se po ceni od 2.682 dolara. Služi se u pakovanju od sedam kilograma, a ako ste spremni toliko da platite ovaj specijalitet, uz šunku ćete dobiti i njen DNK sertifikat.

10. Većina za ovaj specijalitet nije ni čula, dok drugi za pola kilograma fritate od jastoga prekrivene kavijarom ostavljaju 1.000 dolara u njujorškom restoranu Norma's.

11. Proizvodi od magarećeg mleka uvek su važili za skuplje, dok se u Zasavici, na prostoru između Bogatića i Sremske Mitrovice, sir od magarećeg mleka prodaje po ceni od 1.000 evra po kilogramu, za čije je pravljenje potrebno čak 25 litara mleka.