Četvrtak 07. dec 2023.
kancelarijski sto

Srbija šampion u ''bežanju'' sa posla

Foto: Profimedia
Mreža za poslovnu podršku (BSN) je na skupu menadžera ljudskih resursa u 24 nemačke kompanije koje posluju u Srbiji prezentovala studiju o apsentizmu (odsustovanje sa posla) u zemljama regiona, a rezultati pokazuju da je u Srbiji ovo veliki problem.

Prezentovana studija je pokazala je da je nivo odsutnosti s posla i lažnih bolovanja u Srbiji viši za skoro 35% od proseka zemalja regiona (Hrvatska, Makedonija, Rumunija, Bugarska, Grčka, u istraživanje je bila uključena i Slovenija), a 59% od proseka zemalja EU.

Strane kompanije u Srbiji i nekim zemljama regiona najveći problem imaju u toku letnje sezone kada zaposleni u značajnom broju odlaze na bolovanja da bi se bavili poljoprivrednim radovima na svojim gazdinstvima i njivama, piše bizlife.

Veliki problem je i nereformisan zdravstveni sistem s visokim stepenom korupcije i nedostatkom kontrole lekara koji odobravaju bolovanja u različitim gradovima i opštinama. Ovo se smatra i uzrokom ove pojave, ali takođe i Zakon o radu koji nije dovoljno reformisan kako bi se sprečila masovna pojava lažnih bolovanja u Srbiji, tako se dešava da lekari daju bolovanja i do 30 dana zbog insomnije, "komplikacija akutne prehlade", stomačnih tegoba, zubobolje, itd.

Četvrtina zaposlenih u Srbiji između 16 i 20 puta godišnje traži slobodan dan, a 17,4 odsto zaposlenih efektivno radi pet sati, a samo 6,6 odsto više od osam sati. 

Pročitajte: - Firme u kojima odmor uzimate kada želite 
                   - Deset neobičnih mesta za odmor
                   - Kako je nastala radna sedmica od 5 dana?

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
2 Beograd