Četvrtak 07. dec 2023.
Butan

Deset neobičnih mesta za odmor

Foto: Profimedia
Ako želite da posetite neko mesto koje nije izvikano i prepuno turista, a u isto vreme da naučite nešto novo i lepo se provedete, izaberite neku od ovih neobičnih destinacija koje se retko nalaze u turističkim brošurama.

1. Tadžikistan

Sakriven na sredini globusa gde se Evropa rukuje sa Azijom, leži Tadžikistan. Ima svega nekoliko hiljada posetioca godišnje, s obzirom na to da nije blizu drugih turističkih senzacija, a i proces dobijanja vize nije baš jednostavan.
Ipak, ako ste spremni da se upustite u okršaj sa tadžikistanskom birokratijom, to će vam se itekako isplatiti jer ova zemlja ima mnogo toga da ponudi. Preko bogate i raznolike kulture i pejzaža od kojih zastaje dah, do izazovnih planinarskih i šetačkih staza, Tadžikistan je pun sakrivenih dragulja.

Tadžikistan
Foto: Profimedia

2. Slovačka

Iako je ugnježdena između popularnih turističkih mesta poput Austrije i Poljske, ova zemlja se nekako ne nalazi na mapama turistima koji je rado zaobilaze.
I dalje je jedna od najjeftinijih zemalja u Evropi, nije mnogo daleko od naših prostora, pa može biti idealna destinacija za svakog ko želi da vidi nešto novo, a ne želi da potroši malo bogatstvo na istraživanje zabačenih pacifičkih ostrva. Miks neverovatnih planinskih panorama, idiličnih šuma i gotičkih gradova čine Slovačku veoma privlačnom. Od alpskog skijanja, preko fascinantne arhitekture do opuštanja u prijatnim kafeima, za svakog ima ponešto.

Slovačka
Foto: Profimedia

3. Tonga

Drugi naziv za ostrvo Tonga je: "Tamo gde je vreme počelo". To je zato što se nalazi sa istočne strane Međunarodne datumske granice i prvo je mesto koje vidite u novim danima, godinama i milenijumu. Pošto se nalazi u sredini Pacifika i daleko od... pa, bilo čega, nije baš lako doći do njega, ali svejedno godišnje ga poseti oko 45.000 ljudi. Začuđujuće, ali postoji mnogo direktnih letova za Tongu.
Najveća atrakcija ovog ostrva je ronjenje jer ima zapanjujuće koralne sprudove, kao i bele, peskovite plaže, što Tongu čini malim rajem u sred okeana.

Tonga
Foto: Profimedia

4. Mauritanija

Mauritanija je locirana veoma blizu Senegala i Maroka, pa je onda začuđujuće da ima samo 30.000 turista godišnje. To je destinacija poznata po peščanim dinama i nomadskom stanovništvu, zbog čega je turisti često izbegavaju. Činjenica da ne postoje bankomati, dodatno štete turizmu.
Ipak, uprkos svemu pustinjski pejzaži i peščane dine su prelep prizor za oko, posebno u suton. Isto se može reći i za poznato Groblje brodova, koje je ujedno očaravajuće i pomalo sablasno. Bez sumnje, ovo je mesto koje trebate staviti na svoju listu putovanja – nećete se pokajati.

Mauritanija
Foto: Profimedia

5. Kiribati

Glavni razlog zašto ova zemlja ima samo 5.000 posetilaca godišnje je put kojim se dolazi do nje. Budimo iskreni, da li ste uopšte čuli za ovu državu? Ako se pitate gde se nalazi, zabodite čiodu na mapi u sredinu Pacifičkog okeana i nećete mnogo omašiti. Njegov najbliži komšija (Havaji) je skoro 2400km daleko i ima samo jedan avionski let sa ostrva nedeljno.
Da su pristupačniji, Kiribati bi bili jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu, koja bi bacila u zasenak i Bora-Boru i slična ostrva, jer su idealno mesto za ostrvski odmor i pravi mali tropski raj

Kiribati
Foto: Profimedia

6. Nikaragva

Nikaragva ima nestabilnu političku prošlost obeleženu građanskim ratom, diktaturama i prirodnim katastrofama, što je razlog zašto je turisti izbegavaju. Čak i sada, kada je prevazišla sve nedaće iz prošlosti i postala jedna od najbezbednijih zemalja u regionu Latinske Amerike.
Ova zemlja je najveća u Centralnoj Americi i ima ponešto za svakoga - prelepe plaže, koralne grebene, prašume, vulkan, čak i jezero koje je dom jedine vrste slatkovodne ajkule na planeti. Ima toliko toga da se vidi, radi i uživa da je pitanje dana kada će ova zemlja postati popularna turistička destinacija, pogotovo kada se uzme u obzir da su cene veoma niske.

Nikaragva
Foto: Profimedia

7. Solomonova ostrva

Osim što ova ostrva imaju turbulentnu prošlost, takođe nije lako stići do njih. A i kada ih se jednom dokopate, računajte da ćete se na njima teško snaći, obzirom da su Solomonova ostrva raštrkana po Pacifiku. Ukoliko zanemarite ovih nekoliko “stvarčica”, ova ostrva stvarno imaju bogat turistički sadržaj – magične vodopade i vulkane za istraživanje, a mogućnosti za ronjenje i surfovanje su jedne od najboljih na svetu.

Solomonova ostrva
Foto: Profimedia

8. Maršalska ostrva

Još jedna primamljiva destinacija u Pacifiku, sačinjena od 1.000 koralnih ostrva, tako da ima puno toga za istraživanje. Kao što ste pretpostavili, i na ovo ostrvo je teško stići. I košta. Postoji samo par direktnih letova do ostrva, a oni su preskupi. Osim toga, ljude od posete odvraća i činjenica da je Amerika koristila ova ostrva za nuklearna testiranja, mada to nigde nije zvanično potvrđeno, ali ni opovrgnuto.
Svejedno, ako se nekako dokopate ovih ostrva, naćićete svaki utopijski ostrvski kliše koji bi očekivali na nekom popularnom, izvikanom ostrvu. Kristalno bistra mora, plave lagune i nepregledni koralni sprudovi, kao i brojni ostaci brodova uz Drugog svetskog rata, pružaju sve što vam treba za lagani ili sportski odmor ili zanimljivo istraživanje olupina.

Maršalska ostrva
Foto: Profimedia

9. Butan

Butan je sa razlogom zemlja sa malim prilivom turista. Za početak tu je zakonsko ograničenje broja ljudi koji godišnje mogu da uđu u zemlju, a i oni moraju biti deo prethodno najavljene turističke grupe, što znači da put može biti vrlo skup, naravno ukoliko uspešno prođete kroz neverovatno zapetljan proces dobijanja vize. Do pre 50 godina u Butan je bilo moguće ući samo peške, preko Indije ili Tibeta, tako da je to relativno nova zemlja za istraživanje, obzirom da je do sada bila potpuno zatvorena.
Iskreno, morate baš da želite da odete u Butan da bi vam se trud isplatio. Butan je smešten visoko u Himalajima, tako da su mogućnosti za planinarenje i uživanju u spektakularnom, planinskom pogledu nebrojani. Ovom budističkom zemljom dominiraju velelepni hramovi, od kojih najveličanstveniji hram Tigrovo gnezdo, koji se nalazi na samoj ivici, visoke planinske litice. 

Butan
Foto: Profimedia

10. Sao Tome i Principe

Ova ostrvska zemlja sastoji se od dva ostrvceta na zapadnoj obali Afrike, blizu Ekvatorijalne Gvineje. Turiste odvraćaju konflikti koji se dešavaju u ostalim delovima Afrike, iako je u ovu zemlju mnogo lakše ući nego u neke druge sa ove liste.

Pošto je ovo bivša portugalska kolonija i blizu je afričkog kontinenta, put do ove lokacije nije posebno težak ni naporan.
Ova destinacija je udaljena, slabo naseljena, i pruža pravi osećaj pustog ostrva, što garantuje mir i relaksaciju, gde možete potpuno pustiti mozak na pašu i napuniti baterije. Ostale beneficije ove države su planine, džungla i prelepe plaže, pa ako se umorite od odmaranja, možete istraživati divljinu ostrva koja je stvarno predivna.

Sao Tome i Principe
Foto: Profimedia
Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd