UGLEDAJMO SE! Japanke dugo žive i ne debljaju se!
U čemu je njihova tajna?
Da se divimo Japancima, to je već uveliko poznato, ali ovaj put nam književnik Naomi Morijam u svojoj knjizi "Japanke ne stare, nit se debljaju" otkriva zašto Japanci duže žive, a da se tokom života ne nose sa problemom gojaznosti i zdravstvenih problema koje ona uzrokuje.
Od njihovih zdravstvenih saveta, pretpostavljamo da ništa novo nećete čuti, ali će vas ova nacija i njihov način života osvestiti da sve što ste godina čitali o zdravlju i lepoti – jeste istina!
Deo svakodnevne ishrane svake Japanke su riba, morsko bilje, povrće, soja, pirinač, voće i zeleni čaj, odnosno sve namirnice koje pomažu u mršavljenju. Japanci konzumiraju gotovo 10 % svih vrsta riba, iako čine 2 % svetske populacije.
Supermarkete u Japanu nazivaju katedralama svežih namirnica. Prilikom spremanja obroka, oni barataju isključivo svežim namirnicama, jer kod njih možete videti precizan dan i sat pakovanja hrane.
Morijama objašnjava da su od malena naučeni nekim pravilima, poput: nikada ne smeju napuniti tanjir hranom ili servirati veliku porciju, svaka namirnica mora biti posebno servirana, manje je uvek više, svaka namirnica mora na tanjiru biti aranžirana tako da pokazuje njenu prirodnu lepotu.
Nikad ne jedu hleb, a zamenjuju ga pirinčem. To je razlika između Istoka i Zapada.
Doručak je za njih najbitniji obrok u toku dana i mora biti obilan, te on sadrži: zeleni čaj, pirinač kuvan na pari, miso supu, mladi luk, morku travu, omlet ili komad ribe.
Japanci su odgojeni kao pravi gurmani, koji uživaju u raznovrsnim namirnicama ne razmišljajući o dijeti. Mada, poslednjih godina broj restorana brze hrane u Japanu enormno raste, pa to počinje pomalo da ostavlja posledice na mlade.
Deo svakodnevnice svakog Japanca su vožnja bicikle, hodanje, planinarenje, odnosno akivno vođenje života, piše healinghealth.in.
Pročitajte i:
Tajming obroka za uspešno mršavljenje
Otkriven lek protiv gojaznosti
Samo pet minuta trčanja dnevno, produžava životni vek