Skip to main content
Uspavljivanje konja

Uznemiravajuća vest: Konji se zaista uspavljuju kada polome nogu

Foto: Twitter/Animal Aid
Vidmor Hal je konj koji je učestvovao na brojnim trkama šriom sveta. Jahali su ga najpoznatiji džokeji na svetu, ali je onda nakon slomljene noge u poslednjoj trci završio tragično - smrću.

Sedmogodišnji pastuv polomio je nogu na samo 500 metara od cilja trke u Donkasteru prošlog vikenda, Odluka da se uspava je donesena na licu mesta i sprovedena iza ograde kako publika na trkalištu ne bi videla ovu scenu, piše mirror.co.uk.

Veterinari specijalisti su nakon pregleda preloma noge rekli da je to "najhumaniji" način da se pomogne konju koji je u velikim bolovima. Slike koje su se pojavile na internetu svedoče o činu koji se izvršava na svim konjima koji se povrede usled trke. na društvenim mrežama javio se podatak da skoro 3 konja nedeljno završi na ovaj način. 

Predstavnik britanskog saveza konjičkih sportova kaže da je u poseldnjih 15 godina broj povreda konja tookom trka opao za trećinu.

- Konji su u riziku od povrede tokom čitavog života i tokom bilo kakve aktivnosti. U Donkasteru je ove godine trčalo preko 1500 konja i ovo je jedina povreda koja se dogodila, kaže predstavnik.

Prema njegovim rečima o konjima se brinu najbolji veterinari i odluka o uspavljivanju se donese tek nakon što se ustanovi da se povrede ne mogu izlečiti.

Pogledajte i:
- Meduza koja je opasnija po ljude više od krokodila i ajkula zajedno

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
21 Beograd