Skip to main content
Sarajevo film festival

SRCE SARAJEVA ZA GLAVNOG GLUMCA FILMA "LOST COUNTRY" NA SARAJEVO FILM FESTIVALU

Foto: Maeva Benaiche
Glavni glumac u filmu „Lost country“ Jovan Ginić,  ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade Srce Sarajeva za glavnog glumca na Sarajevo film festivalu, samo dva meseca nakon što je za istu ulogu nagrađen u Kanu!

Iako naturščik, Jovan je osvojio srca žirija na dva velika filmska festivala, a nagrada mu je dodeljena sinoć, nakon što je film čiji je protagonista imao svoju regionalnu premijeru u okviru takmičarske selekcije festivala 12. avgusta.

- Iako sam još mlad da odlučim o svojoj budućnosti, svaka nagrada mi daje sve veći motiv i razlog da ostanem u svetu filma. Drago mi je što je nagrada došla baš na ovom festivalu o kom sam čuo mnogo lepih stvari. Prelepo sam se osećao na festivalu i u samom gradu - rekao je Jovan.

Priznanje u Sarajevu Ginić je osvojio nakon što mu je u Kanu dodeljena Revelation Award za najboljeg glumca. 

Film je na Kanskom festivalu prikazan u okviru selekcije “Nedelja Kritike”, a ovo je prva kanska nagrada za sprski film posle mnogo godina.

Sarajevo film festival
Foto: Maeva Benaiche

"Lost country" je do sada pozvan na preko 30 internacionalnih festivala. U oktobru će imati projekciju i u pariskom muzeju Centre Pompidou, nakon čega ga očekuje distribucija širom Evrope.

- Jako sam ponosan na Jovana, tog malog VELIKOG heroja ovog filma. Ova uloga definitivno ne prestaje da mu se smeši i to sa razlogom. Ovaj film mi je važan na više nivoa i sa nestrpljenjem očekujem prikazivanje kako u Srbiji, tako i u Francuskoj, Španiji, Izraelu - rekao je Vladimir Perišić. 

Srpska publika imaće priliku da film pogleda na jesen u domaćim bioskopima, a pored Jovana Ginića uloge tumače i Jasna Djuričić, Boris Isaković, Miodrag Jovanović, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Dušan Valentić, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić. Scenario potpisuju Vladimir Perišić i poznata francuska rediteljka i scenaristkinja Alice Winocour.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd