Skip to main content
Hor Kolibri

SVU TRAGEDIJU UTKAO U STIHOVE! Mali anđeo sahranjen je uz najlepše reči Čika Jove, a ovako je pesma nastala

Foto: Youtube Printscreen/Ana Kokir Stevanović
Maloletna A. D. koja je stradala u stravičnom masakru u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" sahranjena je uz zvuke violine.

U Srbiji je priglašena trodnevna žalost zbog masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i masovnog ubistva u selima u okolini Smedereva i Mladenovca.

Đurđevdan 2023. ostaće dugo upamćen kao jedan od tužnijih dana u novijoj istoriji. U jednom danu sahranjeno je četiri učenika i radnika obezbeđenja škole na Vračaru, ali i petorica momaka koji su ubijeni u pucnjavi u Malom Orašju.

NAJSKUPLJU KAFANSKU PESMU NIJE NAPISAO BREGA, već ovaj književnik ovenčan nagradom za ŽIVOTNO DELO!

NAJSKUPLJU KAFANSKU PESMU NIJE NAPISAO BREGA, već ovaj književnik ovenčan nagradom za ŽIVOTNO DELO!

Najpopularniji dečak na svetu NAPUNIO JE 80 godina!

Najpopularniji dečak na svetu NAPUNIO JE 80 godina!

LEPE VESTI ZA LJUBITELJE KNJIGE! Otkriven neobjavljeni roman Gabrijela Garsije Markesa

LEPE VESTI ZA LJUBITELJE KNJIGE! Otkriven neobjavljeni roman Gabrijela Garsije Markesa

Maloletna A. D. koja je stradala u stravičnom masakru u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na večni počinak je ispraćena uz zvuke violine i koja je iz "Tiho noći, moje zlato spava".

Ona je jedna od najpevanijih Zmajevih pesama, objavljena u okviru zbirke Đulići, i često se peva deci kao uspavanka.

Jovan Jovanović Zmaj bio je izrazita figura od samog rođenja. U mladosti je bio omiljeni dečačić čitavog Novog Sada. Ostvario se kao svetski čovek, lekar i pesnik, i to jedan od najvoljenijih, naročito među decom koja ga iz milošte zovu Čika Jova Zmaj.

Jovan Jovanović Zmaj
Foto: Srbija Danas

Tvorac je srpske poezije za decu i njen najveći predstavnik. Prvu svoju pesmu za decu, o Gaši, Jovan Jovanović Zmaj je objavio 1858 godine, a za života je objavio preko 450 dečijih pesama.

Zmajev život je bio pun izazova i to se ogleda u njegovoj poeziji. Zbirka pesama "Đulići" (prvi put objavljena 1864. godine), ujedno i prvo pesničko delo Čika Jove Zmaja, nastala je u najlepšem periodu njegovog života. Inspiracija za ovu zborku bila je njegova supruga Ruža Ličanin (Đula).

Druga zbirka "Đulići uveoci" elegično peva o Zmajevom bolu zbog gubitka čitave porodice, koju on kao lekar nije mogao da spreči, te tako postaje simbol apsolutne patnje i tuge.

Mnogi smatraju da je Zmaj ovu pesmu napisao nakon smrti jedne od svojih ćerki, što je doprinelo tome da se ona neretko izvodi i na sahranama. Ipak, činjenica da je pesma objavljena u zbirci "Đulići", koju je Zmaj pisao neposredno nakon svog venčanja, ukazuje na to da je "Tiho, noći" samo uspavanka, bez tragične konotacije. 

Tiho, noći, moje zlato spava
za glavom joj od bisera grana,
a na grani k'o da nešto bruji
to su pali sićani slavuji.

Žice predu od svilena glasa
otkali joj duvak do pojasa,
pokrili joj i lice i grudi
da se moje sunce ne probudi.

Pesmu su neretko izvodili i pojedini muzičari, kao što su narodni pevač Mile Bogdanović, zatim Branimir Štulić i Rade Šerbedžija, kao i hor "Kolibri". Ova pesma do danas se nalazi i na "repertoaru" velikog broja roditelja, baka i deka, koji uspavljuju svoju decu.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
18 Beograd