Skip to main content
Silvija Plat

USPAVALA DECU, A ZATIM SE UBILA: Silvija nakon suprugove preljube ODUZELA SEBI ŽIVOT na najbizarniji način!

Foto: Instagram/printscreen/sylviaplathpoetry
Nestabilno psihičko stanje i postupci nesrećne žene nisu bili dovoljna opomena za okruženje...

Ni nakon 55 godina od smrti slavne Silvije Plat, ne slabi intenzitet interesovanja za život i rad ove nestandardne umetnice. Pod lupom pisaca, čitalaca, tvoraca filma, muzike, ali i psihoanalitičara su njeno stvaranje, svakodnevnica i brak sa pesnikom Tedom Hjuzom.

SRPSKI JEZIK od Holivuda do turskih serija: OVE svetske zvezde su pričale "po naški" u kultnim ostvarenjima

SRPSKI JEZIK od Holivuda do turskih serija: OVE svetske zvezde su pričale "po naški" u kultnim ostvarenjima

Virdžinija Vulf je pre samoubistva napisala PISMO MUŽU - njene reči su definicija TUGE I LJUBAVI: "Najdraži, znam da ti remetim život..."

Virdžinija Vulf je pre samoubistva napisala PISMO MUŽU - njene reči su definicija TUGE I LJUBAVI: "Najdraži, znam da ti remetim život..."

MEĐU JAVOM I MED SNOM! Večnost i raskoš umetničkih dela Milene Pavlović - Barili!

MEĐU JAVOM I MED SNOM! Večnost i raskoš umetničkih dela Milene Pavlović - Barili!

Silvija Plat
Foto: Instagram prinscreen/sylviaplathpoetry

Silvija je rođena u Bostonu 1932. godine. Bila je izvanredan student "Smit koledža", brilijantna i ambiciozna u svemu. Na jednoj zabavi upoznaje Teda Hjuza, koji je u to doba bio mnogo poznatiji od nje. Usledio je brak, a celokupni ishod je nalikovala na bajkovitu priču o ljubavi dvoje pesnika. Ona je prekucavala njegovu poeziju, a on je pisao. Dobili su dvoje dece, ali porodična idila nije potrajala dugo.

Silvija se veći deo života borila sa kliničkom depresijom. Njena standardna stanja i preispitivanja bivaju pojačani kada putem telefonske dojave saznaje za suprugovu prevaru. Sam odnos dvoje pesnika, kako se kasnije otkrilo, bio je intrigantan za javnost. Impulsivnost, agresija i erotski naboj bio je u osnovi njihovog postupanja. Dugo se nije znalo da je Silvija doživela nekoliko pobačaja zato što ju je suprug fizički zlostavljao. 

Silvija i Ted
Silvija Plat i Ted Hjuz
Foto: Instagram prinscreen/sylviaplathpoetry

Uporno kopanje po sopstvenoj suštini, preispitivanje o smislu,  muževljevoj preljubi, svemu što je proživela dovelo je Platovu do konačnog samoubistva. Nestabilno psihičko stanje i dva bezuspešna pokušaja oduzimanja sopstvenog života nisu bili dovoljna opomena okruženju da će se dogoditi neminovna tragedija. U Londonu 1963. godine, Silvija će zaštititi svoja dva usnula deteta od gasa, a potom staviti glavu u rernu i svojevoljno se ugušiti baš u domu u kom je nekada stanovao Vilijem Batler Jejts, pesnik kome se divila.

Svi proučavaoci života i dela Silvije Plat oslanjaju se na četiri aspekta - rani gubitak oca, pritajeno neprijateljstvo prema majci (nastanak Elektrinog kompleksa), gubitak voljenog muškarca i samoubistvo.

Svi intrigantni elementi iz biografije slavne umetnice obrađeni su u filmu "Silvija" iz 2003. godine, gde je glavna uloga pripala glumici Gvinet Paltrou.

Silvija je ostavila značajna knjižvna dela iza sebe. „Kolos“ objavljen 1960. prva je zbirka pesama, a „Arijel“ je zbirka posthumno objavljena, čiji je najveći deo pesnikinja napisala tokom nedelje pre samoubistva. Osim ove dve zbirke napisala je mnoštvo drugih dela, ali posebno se ističe njen roman "Stakleno zvono". U ovom romanu, ona kombinuje autobiografske elemente sa izmaštanim. Opisuje život devojke koja Njujork upoznaje slučajno, jer je dobila nagradu kao dobra spisateljica, i ima prilike da mesec dana provede u prestižnom modnom časopisu. Iz materijalnog obilja i glamura, ona mora da se vrati u svoj rodni grad i prihvati običan život od kog je pobegla, a koji je sada čeka. Vraćena u realni svet sa ukusom glamuroznog u ustima, ona zapada u depresiju, a potom dospeva u ludnicu.

Godine 1982. posthumno joj je dodeljena Pulicerova nagrada za zbirku "Sabrane pesme". 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd