Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕЗ ОВОГ ДОКУМЕНТА НЕМА ЛЕТОВАЊА: Ово је детаљно упутство како извадити Дигитални зелени сертификат (ФОТО)

22.07.2021. 08:07
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
digitalni sertifikat
дигитални сертификат / Извор: Профимедиа

Овај сертификат представља обједињену потврду којом се доказује да ли сте примили вакцину против COVID-19, да ли имате резултате тестирања на заразну болест САРС-ЦоВ-2 или сте се опоравили од ове болести.

Већ увелико је у току сезона годишњих одмора, а многи наши суграђани извадили су дигитални зелени сертификат који је неопходан како би могли да путују у многе државе широм света. Управо је овај сертификат један од најсигурнијих начина помоћу којег можете да путујете, а ово је детаљна процедура како можете да дођете до овог документа.

Током ове године да би путовали широм Европе и света, пасош више није довољан документ. Због пандемије корона вируса која траје већ више од 18 месеци донела је многе промене у односу на путовања пре короне. Један од неопходних докумената које траже многе државе јесте сертификат који доказује да смо потпуно вакцинасани, тестирани или прележали корона вирус.

ИНВАЗИЈА СТУДЕНАТА У БЕОГРАД - СВЕ ЧЕКА ИСТИ ПРОБЛЕМ: Креће потрага за становима - ово су цене на најтраженијим локацијама

ИНВАЗИЈА СТУДЕНАТА У БЕОГРАД - СВЕ ЧЕКА ИСТИ ПРОБЛЕМ: Креће потрага за становима - ово су цене на најтраженијим локацијама

СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ ПЕНЗИОНЕРИМА СА МИНИМАЛНИМ ПРИМАЊИМА? Хоће ли Србија увести гарантоване пензије и колико би оне износиле

СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ ПЕНЗИОНЕРИМА СА МИНИМАЛНИМ ПРИМАЊИМА? Хоће ли Србија увести гарантоване пензије и колико би оне износиле

СРБИЈА СПРЕМИЛА ВЕЛИКЕ НАГРАДЕ ЗА ВАКЦИНИСАНЕ: Чекају нас специјална ИЗНЕНАЂЕЊА - ово су детаљи наградне игре

СРБИЈА СПРЕМИЛА ВЕЛИКЕ НАГРАДЕ ЗА ВАКЦИНИСАНЕ: Чекају нас специјална ИЗНЕНАЂЕЊА - ово су детаљи наградне игре

Овај сертификат представља обједињену потврду којом се доказује да ли сте примили вакцину против COVID-19, да ли имате резултате тестирања на заразну болест САРС-ЦоВ-2 или сте се опоравили од ове болести. Он представља потврду која је електронски печатирана и као таква не може бити фалсификована нити злоупотребљена.

Дигитални зелени сертификат, поред личних података (име, презиме, ЈМБГ, пол, број пасоша), садржи податке да ли је особа вакцинисано, број примљених доза, као и датум примања прве и друге дозе. Сертификат садржи и резултате: ПЦР теста, антигенског теста и серолошког теста. Као и податак да ли је особа прележала заразну болест COVID-19.

Грађани Србије могу да путују туристички у земље ЕУ, али само под епидемиолошким условима које за улазак одређује свака држава чланица појединачно, односно у зависности од епидемиолошке ситуације свака чланица Уније индивидуално процењује да ли ће за улазак тражити потврду о вакцинацији, негативан тест на корона вирус или одлазак у карантин. Међутим, већину препрека уклања управо овај дигитални зелени сертификат.

Прво морате да отворите налог на сајту портала е-Управа, а на сајту у горњем десном углу видећете падајући мени "Моја еУправа", где је потребно да изаберете опцију регистрација.

Тада ће вам бити понуђене две опције, регистрација помоћу квалификованог електронског сертификата или путем корисничког имена и лозинке, што је најчешћа опција за већину грађана.

Након тога морате да оставите на сајту следеће личне податке: име, презиме, ЈМБГ, фотографију личне карте (и то обе стране) или пасоша – или те документе у форми скенираног документа. Након тога ће вам тражити регистрациони број документа који сте приложили, пребивалиште и корисничко име. Напомињемо да је ваша имејл адреса заправо ваше корисничко име.

euprava
еуправа / Извор: Фото: Printscreen/eUprava

Важно је да знате да након уношења података морате да на свом имејлу потрврдите адресу електронске поште јер уколико то не учините, налог ће вам бити закључан.

Пошто сте завршили са регистрацијом на е-Управи, до зеленог сертификата долази тако што на сајту одете на опцију "Услуге" па у падајућем менију изаберете "Здравље", а онда опцију "ЦОВИД 19". Након што сте ушли у сегмент "ЦОВИД 19" изаберите опцију "Дигитални зелени сертификат".

euprava
еуправа / Извор: Фото: Printscreen/eUprava

Тада ће вас сачекати све информације о овом документу, а након што то прочитате, кликните на зелено дугме "Покрени услугу".

euprava
еуправа / Извор: Фото: Printscreen/eUprava

Биће вам понуђене три опције за подношење захтева – поново, пријаву електронским сертификатом, коју већина грађана нема. Затим, пријаву мобилним телефоном, за коју је потребно да инсталирате апликацију ЦонсентИД. Најједноставнија опција је ипак пријава корисничким именом и лозинком.

Када сте изабрали трећу опцију, дошли сте до завршног корака за подношење пријаве. Морате изабрати коју комбинацију језика желите на сертификату, као и тип уређаја за форматирање документа.

На крају потребно је да унесете свој ЈМБГ, број пасоша и мејл адресу.