Чувено пиће под ударом катастрофе: Производња заустављена на годину дана док тржиште тоне под тарифама и опадањем потражње
Јим Беам обуставља производњу бурбона у једној дестилерији у Кентакију на најмање годину дана због опадања потражње и трговинских тарифа.
Произвођач бурбона Јим Беам обуставља производњу у једној од својих дестилерија у Кентакију на најмање годину дана, док индустрија вискија покушава да се носи са тарифама уведеним током администрације Трампа и опадањем потражње за производом који захтева године одлежавања пре него што буде спреман.
Јим Беам је саопштио да ће одлука о паузи у производњи бурбона у локацији Цлермонт у 2026. години компанији омогућити да уложи време у унапређења дестилерије.
Боца и складиште на тој локацији биће и даље отворени, као и посетилачки центар и ресторан Јамес Б. Беам Distilling Цо. Већа дестилерија компаније у Бостону, Кентаки, наставиће са радом, наводи компанија.
''Увек процењујемо нивое производње како бисмо најбоље одговорили на потражњу потрошача'', саопштила је компанија. Радници у дестилерији биће премештени унутар компаније, а тренутно Јим Беам не планира отпуштања, према локалној филијали Унитед Food анд Commercial Workers Интернатионал Унион, која представља запослене.
Произвођачи бурбона морају да праве дугорочне прогнозе. Главни бурбон компаније Јим Беам захтева најмање четири године одлежавања у бурадима пре него што буде флаширан.
Произвођачи вискија суочавају се са сталним несугласицама око тарифа у Европи и Канади, где је започео бојкот након што је администрација Трампа сугерисала анексију земље у САД. Укупни извоз америчких алкохолних пића пао је за 9% у другом кварталу 2025. у односу на претходну годину, према Distilled Спиритс Цоунцил оф the Унитед Статес.
Најдраматичнији пад забележен је у извозу америчког пића у Канаду, који је пао за 85% у периоду од априла до јуна.
Производња бурбона значајно је порасла у последњим годинама. По стању у јануару, око 16 милиона буради бурбона одлежавало је у складиштима у Кентакију, више од три пута више него пре 15 година, према Kentucky Distillers’ Association. Ипак, подаци о продаји и истраживања показују да Американци пију мање него што су то чинили деценијама.
Око 95% целокупног бурбона произведеног у САД долази из Кентакија. Ова трговинска група процењује да индустрија запошљава више од 23.000 људи и доноси 2,2 милијарде долара прихода за државу.