Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДРЖАВА ПОНОВО ДЕЛИ НОВАЦ? Велике повишице очекују ПЕНЗИОНЕРЕ, а ево и када стиже НОВИХ 100 евра за младе

10.05.2022. 07:59
Пише:
Србија Данас/Блиц
Penzioneri
Пензионери / Извор: Србија Данас

Наиме, ако би се доследно применио "швајцарски модел" раст пензија би се кретао за око 5,5 одсто.

Ако је судити по најави председника Србије Алекасандра Вучића, обрачун пензија по швајцарској формули, по којој се оне 50 одсто усклађују са инфлацијом, а 50 са растом зарада, могао да буде прилагођен кризним временима, што би могло да значи да би раст примања најстаријих грађана ове године, могао да буде већи од 5,5 одсто.

ПОСКУПЉУЈЕ ХЛЕБ "САВА": Векна ће сада коштати ОВОЛИКО

ПОСКУПЉУЈЕ ХЛЕБ "САВА": Векна ће сада коштати ОВОЛИКО

НЕВЕРОВАТАН УСПЕХ СРБИЈЕ! Бољи смо од чак 11 чланица ЕУ у овом аспекту ЕКОНОМИЈЕ

НЕВЕРОВАТАН УСПЕХ СРБИЈЕ! Бољи смо од чак 11 чланица ЕУ у овом аспекту ЕКОНОМИЈЕ

Недељу дана до краја пријава за гејм џем у оквиру Маја месеца математике

Недељу дана до краја пријава за гејм џем у оквиру Маја месеца математике

Додуше, за такву идеју је потребна и дозвола ММФ и Светске банке због чега се у Немањиној 11, према сазнању, праве рачунице о томе како би привремено кризно "померање" постојећег модела у наредне две године, могло да утиче на јавне финансије, односно колико би оно нарушило принцип одговорног фискалног управљања.

Такво управљање налаже свођење расхода за пензије на одржив ниво, односно да учешће пензија у БДП буде до 11 одсто.

Ово тим пре што је прошле године ММФ одбацио сличан захтев када су српске власти због пандемије затражиле да се увећа проценат усклађивања који је везан за зараде са 50 на 60 процената јер у том случају учешће пензија у БДП било би веће од 11 одсто, што не би био одржив ниво расхода у буџету.

Penzioneri
Пензионери / Извор: Србија Данас

Ипак, сада је економска ситуација на глобалном нивоу додатно погоршана због рата у Украјини па српска власт сматра да би овог пута ММФ али и Светска банка могли да буду благонаклонији. Ово тим пре што у таквим условима многа економска дешавања су последица глобалних а не српских прилика.

Управо због тога председник Србије сматра да би две светске финансијске институције овог пута требало да дају "зелено светло" за померање швајцарске формуле јер у супротном пензионери би могли, у овим временима кризе, да буду значајно "закинути" у примањима.

Наиме, ако би се доследно применио "швајцарски модел" раст пензија би се кретао за око 5,5 одсто.

Све то зато тражи опсежну анализу, која ће се од стране српске власти урадити, како би се и ММФ и Светска банка приволели да дозволе привремено одступање од швајцарског модела а наш извор из Немањине 11 тврди да су у игри неколико опција које могу да ублаже заостатак пензија за платама.

- Председник Вучић сматра да овакав начина обрачуна пензија, посебно у кризним временима, може значајно да угрози стандард најстаријих суграђана. Ово тим пре што од 1,7 пензионера, многи од њих примају око 20.000 динара па и мање. Швајцарски модел управо њима не иде на руку већ само онима који имају релативно велике пензије, ако се то може рећи за оне који примају између 60.000 и 100.000 динара, а таквих има само око седам посто. Зато ће се урадити анализа која треба да покаже шта је за оних 93 посто најбоље решење а да се при том не наруши значајно принцип одговорног фискалног управљања - наводи саговорник.

Он додаје ће свака од опција подразумевати и одговарајућу свеобухватну рачуницу али и процену растза БДП за ову годину од релевантних институција.

Penzioneri
Пензионери / Извор: Србија Данас

- Једна од њих је и она прошлогодишња, односно да се промени проценат усклађивања са растом зарада са садашњих 50 на 60 посто. Друга опција би била да се раст пензија усклади са растоом зарада односно да ако оне буду расле 10 посто да толико се увећају и пензије. У игри су и друге којима је циљ да се се смањи разлика између просечне плате и пензије а да се при том не наруше јавне финансије. Треба да се зна да је у фебруару просечна плата била 70.605 динара а пензије 30.977 динара. Све у свему урадиће се детаљна анализа стања која ће се предочити и ММФ и Светској банци и очекује се да ће они имати разумевања за ситуацију која није плод српских већ светских прилика. Уколико случајно не добијемо зелено светло сасвим је сигурно да ће се наћи начин да кроз провремене кварталне исплате се побољша стандард пензионерима - каже извор.

Све у свему за сада није могуће прецизније израчунати предности "померање" швајцарског модела на раст пензија у односу на нове јер они још нису урађени. Иначе, по подацима РЗС, просечна пензија у марту је била 30.974 динара, што је за 1.500 динара више него у истом периоду прошле године.

Председник је истакао да ће се, уколико се одржи стабилност и ако не буде тежих проблема у наредном периоду, ићи на значајније повећање пензија и плата.

Стиже и 100 евра за младе

Врло брзо стиже и помоћ за малде. Право на нових 100 евра државне помоћи имају млади од 16 до 29 година. На листи оних који испуњавају услове биће практично сви који до краја маја напуне 16 година или они који до тада стекну држављанство Србије.

Новац ће бити исплаћен у јуну ове године и то у прва три дана месеца.

100 evra
100 евра / Извор: Профимедиа

Уколико сте већ били пријављени за претходну помоћ од 100 евра коју је држава исплаћивала младима, нова пријава неће бити потребна. Изузетак су они који су у међувремену напунили 16 година или добили држављанство.

Пријава за остале биће између 16. и 31. маја.

Пријава се врши електронски, преко портала Управе за трезор, а цео процес је једноставан.