Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НИСУ БАШ СВИ УСПЕШНИ: Ово је листа МИЛИЈАРДЕРА који су некада били на ВРХУ, а сада НЕМАЈУ НИШТА

21.11.2019. 18:52
Пише:
Србија Danas/Investitor.me
Kuku, propao sam
Куку, пропао сам / Извор: Профимедиа

Лоше одлуке биле пресудне.

Јахте вредне више милиона долара, мега-виле као обичне куће, приватни авиони, флоте аутомобила и много тога другог.

Сматрате ли да је ово ФЕР? Компанија наградила НЕПУШАЧЕ са додатних ШЕСТ ДАНА ОДМОРА

Сматрате ли да је ово ФЕР? Компанија наградила НЕПУШАЧЕ са додатних ШЕСТ ДАНА ОДМОРА

Аустралијанци доказали: Ево колико дана треба да раде сви преко 40 година

Аустралијанци доказали: Ево колико дана треба да раде сви преко 40 година

БАНКРОТ НЕ ЗНАЧИ КРАЈ: Џејми Оливер отвара нови ланац ресторана!

БАНКРОТ НЕ ЗНАЧИ КРАЈ: Џејми Оливер отвара нови ланац ресторана!

Све то су имали богаташи са листе коју доноси "Lux Лифе". Њихова имовина била је вредна и по неколико милијарди долара, али су недуго након стицања свог богаташког статуса банкротирали.

Серије лоших одлука, лоша срећа и други фактори су их довели до губитка свега што су имали на веома спектакуларни начин, па су убрзо са 0,001 одсто на свету постали оних 99 одсто.

Следи листа банкротираних милијардера:

11. Патриција Клуге

Патриција Клуге је била удата за некада најбогатијег човека на свету, Џона Клугеа, који је имао лично богатство у вредности од пет милијарди долара 1990. године. У време њиховог развода, Патриција је остала са само милион долара, али је добила и раскошно имање Албермарле у Вирџинији. Она је ризиковала и основала Клуге винарију и виноград.

Патриција је ушла и у посао са некретнинама, тако што је узела кредит од 65 милиона долара како би изградила десетине луксузних кућа а што се испоставило као њена највећа грешка. Светска економска криза која је погодила и тржиште некретнина довела је Патрицију до продаје свог Албермарле имања, заједно са свим другим вредностима које је имала, како би исплатила кредиторе.

Kina-jahta
Кина-јахта / Извор: Профимедиа

10. Хуанг Вењи

Хуанг Вењи је председавајући China Jicheng Холдингс, хонгконшке компаније која се бави производњом кишобрана, са 75 одсто удела који су у власништву њега и његове жене, Чен Јиеју. Када је берза скорије имала свој пад, акције ове компаније су пале за 91 одсто током само два дана, што је унаказило његово лично богатство.

9. Алберто Вилар

Алберто Вилар је некадашњи предузимач из Америке, који је зарадио милијарде долара кроз своју инвестициону компанију Америндо Инвестмент Адвисорс. Заједно са својим пословним партнером, Гаријем Танаком, Вилар је зарадио позамашну суму новца током година. У свом најбољем тренутку, Виларова компанија имала је процењену вредност од милијарду долара.

Ипак, 2000. године, пад тржишта берзе утицао је и на његову компанију и на његов финансијски статус. Вилар и Танака су 2005. године ухапшени због преваре осигурања, а за три године обојица су осуђена због прања новца, преваре и преваре на берзи. Вилар тренутно служи десетогодишњу затворску казну.

8. Адолф Меркле

Адолф Меркле је био један од најбогатијих Немаца, са личним богатством од око 12.8 милијарди долара. Попут неколико других на листи, Меркле је такође био под ударом кризе 2008. године, када је изгубио 3,6 милијарди долара. Упркос масивном губитку, он је и даље био један од пет најбогатијих Немаца.

novac
новац / Извор: Профимедиа/илустрација

До краја 2008, његова инвестициона компанија ВЕМ сусрела се са озбиљном кризом ликвидности, са губитком који је процењен на шест милијарди долара. Како би то надокнадио, Меркле је направио бројне ризичне потезе, што је ултимативно довело до још већег губитка новца. Када је изгубио скоро све, Меркле је трагично завршио свој живот, тако што се бацио под воз.

7. Виџеј Малаја

Виџеј Малаја је индијски бизнисмен и некадашњи милијардер, који је тренутно предмет екстрадиције из Уједињеног Краљевства у Индију, где ће се сусрести са оптужбама за масивну финансијску превару. Малаја, "краљ добрих времена", постао је индијски најбогатији краљ алкохола када је преузео компанију средње величине од свог оца, када је имао 28 година. Ту фирму је претворио у предузеће вредно више милијарди долара, са личним богатством које је процењено на 1,5 милијарди долара.

Његове невоље су почеле када је кренуо да гомила дугове у својој Кингфисхер Аирлинес компанији. Недуго потом он је изгубио свој удео у Унитед Спиритс и био је присиљен да напусти своју позицију председавајућег. Са милионима долара у дуговањима, Малаја је побегао из Индије и потражио скровише у Уједињеном Краљевству.

6. Шон Квин

Рецесија 2008. године затворила је бројне компаније и довела бројне богате особе до ивице банкрота, а једна од њих је и Шон Квин, који је некада био најбогатија особа Ирске, са богатством које је процењено на око шест милијарди долара 2005. године. Уз помоћ своје холдинг компаније, Quinn Гроуп, купио је удео у бројним мултинационалним компанијама, укључујући Бупа Иреланд и Англо Ирисх Банк.

Sef
Сеф / Извор: Профимедиа/илустрација

Недуго након што је финансијска криза погодила ирски банкарски систем, Шон Квин је изгубио скоро све своје породично богатство. Године 2008. један од његових бизниса, Quinn Инсуранце, кажњен је са 3,25 милиона евра од стране ирских финансијских регулатора због инсајдерских зајмова које су издавали. Са више случајева незаконите ликвидације, корпоративних казни и преваре, Квин је коначно поднео захтев за лични банкрот 2011. године.

5. Бернард Мадоф

Берни Мадоф је без сумње модерни краљ Понзи шема. Више од двадесет година, све док није ухапшен 2008. године, Мадоф је "успешно" преварио хиљаде инвеститора и утајио њихове милијарде својом инвестиционом стратегијом, названом "сплит-стрике цонверсион". У својој шеми, Мадоф је клијентима нудио висок и равномеран поврат новца, који је сакупио сливајући сва средства на један рачун.

Када је његова шема пропала током финансијске кризе 2008. године јер није могао да привуче нове клијенте због минималне ликвидности на тршишту, Федерални Биро открио је 64,8 милијарди долара који су проневерени. Процењено је да је током својих оперативних година Мадоф акумулирао милијарде долара у личном богатству.

На основу његове животне приче снимљен је играни филм “The Wizard оф лиес“, а његов лик је тумачио популарни глумац Роберт Де Ниро.

4. Елизабет Холмс

Елизабет Холмс, амерички иноватор и предузетник, постала је најмлађа самоостварена милијардерка 2015. године, након што је њена здравствено-технолошка компанија Theranost, достигла девет милијарди долара у вредности, са високим профитом. Холмс је постала инстант славна личност када се нашла на листи 100 најутицајнијих људи године магазина Тиме.

Ипак, њено милијардерско време је скраћено због федералне истраге над њеном компанијом, због оптужби на тему потенцијалног варања инвеститора по питању нове, иновативне технологије тестирања крви. Пратећи те оптужбе, њен кредибилитет и персонално богатство претрпели су озбиљан ударац.

Forbs
Форбс / Извор: Профимедиа

Форбс је њено лично богатство свео на нулу, а Фортуне ју је прогласио за "најгорег светског лидера". Њој је такође било забрањено да има било коју позицију у својој компанији током две године.

3. Ален Станфорд

Роберт Ален Станфорд је некадашњи милијардер финансијер, који сада служи 110 година дугачку затворску казну од 2009. године, када је осуђен због масивне финансијске преваре.

Он је био председавајући сада нефункционалне компаније Станфорд Финанциал Гроуп која је нудила финансијске услуге. Једна од њених испостава, Станфорд Интернатионал Банк, тврдила је да има око 8.5 милијарди долара у АУМ (Assets Ундер Манагемент), са више од 30.000 клијената у преко 136 земаља широм света.

Суноврат је почео 2009. године, када је америчка комисија за хартије од вредности и берзе (СЕЦ) лансирала истрагу Алена Станфорда и његове компаније. Тада је он оптужен за превару због илегалне продаје осам милијарди долара, уз помоћ Понзи шеме. Ухапшен је у јуну 2009. године.

2. Бјорголфур Гудмундсон

Банкарска криза 2008. погодила је Исланд више од било које друге нације у свету. Све је почело када су три велике исландске банке касниле са својим позајмицама крајем 2008. године, што је на крају довело до великог економског и политичког немира који је трајао три године.

Banka Islanda
Банка Исланда / Извор: Профимедиа

Бјорголфур Гудмундсон, који је био друга најбогатија особа Исланда пре кризе, добио је око 45 одсто деоница Ландсбанке, једне од три највеће банке 2002. године. Према Форбсу, Бјорголфур је у марту 2008. био 1.014 најбогатија особа на свету, с укупним богатством од 1,1 милијарду долара.

Пратећи финансијску кризу у земљи, Бјорголфур је изгубио своје председавајуће место у банци и прогласио лични банкрот годину дана касније. За мање од годину дана, његово лично богатство спало је са 1,1 милијарде долара на нулу.

Његов син, Тор Бјорголфсон, који је такође изгубио читаво своје богатство током кризе, вратио је свој милијардерски статус 2015.године, па је сада једини исландски милијардер.

1. Еике Батиста

Бразилски бизнисмен Еике Батиста направио је, а потом изгубио више милијарди долара вредно богатство у руди и нафти, током периода од две деценије. Са тридесет милијарди долара личног богатства 2011. године, Батиста је постао осма најбогатија особа на земљи и најбогатији човек Бразила. Његов пад почео је након изненадног пада у рударској индустрији и колапса једне од његових највећих компанија OGX.

Две године касније, Форбс је објавио да је Еике Батиста изгубио скоро 20 милијарди долара за само годину дана. Годину дана касније, због масивних дугова и пада компанијских акција, његово лично богатство је примило невероватан ударац и практично нестало.

У јануару 2017.године, Еике Батиста је ухапшен од стране бразилских власти, због прања 100 милиона долара.

Које СВЕТСКЕ КОМПАНИЈЕ загађују океане и за собом остављају НАЈВИШЕ ОТПАДА?

Које СВЕТСКЕ КОМПАНИЈЕ загађују океане и за собом остављају НАЈВИШЕ ОТПАДА?

Горење продало фабрику у Старој Пазови: Нови власник ВЕЛИКА ЕВРОПСКА КОМПАНИЈА

Горење продало фабрику у Старој Пазови: Нови власник ВЕЛИКА ЕВРОПСКА КОМПАНИЈА

ВОЛСТРИТ У ЦРВЕНОМ: Акције у паду, инвеститори немају поверења

ВОЛСТРИТ У ЦРВЕНОМ: Акције у паду, инвеститори немају поверења

ГОРКО СЕ ПОКАЈАЛИ! Моћна европска држава због ЗАГАЂЕЊА СМАЊУЈЕ БРЗИНУ на ауто-путевима

ГОРКО СЕ ПОКАЈАЛИ! Моћна европска држава због ЗАГАЂЕЊА СМАЊУЈЕ БРЗИНУ на ауто-путевима

Она је СТРАХ И ТРЕПЕТ за америчке богаташе: Волстрит у паници, ако победи ГОТОВИ СУ! (ВИДЕО)

Она је СТРАХ И ТРЕПЕТ за америчке богаташе: Волстрит у паници, ако победи ГОТОВИ СУ! (ВИДЕО)