Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВИ ЗАКОН ће уздрмати власнике кладионица! ОВЕ нове мере сигурно ће им отежати рад и СМАЊИТИ приход!

13.02.2020. 12:56
Пише:
Србија Данас/Телеграф
kartanje
картање / Извор: Профимедиа/илустрација

Власници кладионица кажу да ће нове одредбе битно отежати пословање.

- Где су некада биле радионице, сада су кладионице - реченица која је осликавала читав један период експанзије обејеката у којима су многи тикетом тражили пут до пунијег новчаника, ускоро би могла да се промени.

Нацрт закона о играма на срећу, који је ушао у скупштинску процедуру предвидео је већу заштиту грађана од велике изложености овој врсти забаве, између осталог, и тако што убудуће минимално растојање између кладионица, аутомат-клубова и играчница моћи да буде мање од 100 метара.

ОВО СХВАТИТЕ ОЗБИЉНО! Ову бол никако не смете да игноришете, ево шта је савет лекара

ОВО СХВАТИТЕ ОЗБИЉНО! Ову бол никако не смете да игноришете, ево шта је савет лекара

КРИПТОВАЛУТА У ЦРВЕНОМ: Биткоин премашио сва очекивања, а ОВО је главни разлог

КРИПТОВАЛУТА У ЦРВЕНОМ: Биткоин премашио сва очекивања, а ОВО је главни разлог

ЧАЧАК ДОБИЈА СВОЈЕ СКИЈАЛИШТЕ! Након три деценије поново ће оживети падине Јелице (ФОТО)

ЧАЧАК ДОБИЈА СВОЈЕ СКИЈАЛИШТЕ! Након три деценије поново ће оживети падине Јелице (ФОТО)

Нови закон предвиђа да такви локали и даље буду удаљени најмање 200 метара од школе.

Законодавци су, како се и раније највљивало, значајан нагласак ставили на друштвену одговорност, како би се осигурала што боља превенција малолетничког коцкања.

Најзначајније новине које ће сигурно нови закон донети за пословање кладионица су:

- удаљеност не мања од 100 метара
- закон ће затворити мање пословнице
- веће осигурање депозита
- видео надзор, снимци морају да се чувају
- лепљење нових постера
- контрола старости апарата

Саговорници су сагласни да се ће власници нових објеката имати највише брига, али и да ће неке одредбе значајно отежати пословање.

- Када је у питању нови Закон о играма на срећу веома је добро што је била организована јавна расправа о његовом нацрту. На тај начин је шира друштвена јавност, а посебно она стручна, била у прилици да даје своје коменатре, предлоге и сугестије. Међу предложеним решењима има доста оних који ће усложити и отежати пословање - каже Раде Каран, директор Удружења приређивача игара на срећу (УПИС).

kladionica
кладионица / Извор: Профимедиа/илустрација

Спорних 100 метара и потенцијални катанац

Питање је како ће се у наредном периоду организовати и контролисати спровођење закона (ако се усвоји садашњи нацрт) јер је познато да су у готово сваком граду, а посебно престоници кладионице буквално једне до других, а често имамо и примере да четири различита приређивача деле малтене исту адресу.

- Рашириле су се толико да је то грозно. "Где су некад биле радионице, сад су кладионице" - то је стварно добар штос. Међутим, када човек почне да се коцка одмалих ногу то је проблем. И треба увести жесток ред и битно смањити број таквих објеката - каже Млађен Ковачевић, економиста.

Он каже да би требало заправо увести меру да кладионице не могу да се нађу ни километар близу школе. Ни основне, ни средње.

Из УПИС- а управо упућују на ову одредбу када говоре о отежавању пословања.

- Одредба о удаљености од 200 метара колика је била у Нацрту , а сада у предлогу од 100 метара између локала у којима се приређују игре на срећу је веома неповољна и отежаће пословање. У том случају разумемо намеру Владе и Министарства финансија да на тај начин повећају степен заштите играча, а посебно заштиту малолетника. Овде ја важно истаћи да се одредба о минималној раздаљини-удаљености не односи на постојеће локале већ на локале који буду отварани након ступања на снагу новог Закона - истичу.

Према овоме, ситуација из београдског насеља Лабудово брда где се чак четири кладионице налазе у свега 100 метара, остаће каква јесте.

Очекује се и да ће нови закон обезбедити веће приходе у државни буџет и то кроз повећавање такса, гаранција и накнада приређивачима. Држава је очигледно веома заинтересована да се ово спроведе до краја. Циљ је и да се управо ти приходи који се, како истиче Ковачевић и не пријављују "како треба", преведу у легални ток.

- Нисам само сигуран да ли ће држава ефектним мерама да се одрекне дела тог прихода, јер ће увођњем жестоких мера битно смањити број кладионица - појашњава Ковачевић.

rulet
рулет / Извор: Профимедиа/илустрација

Без обзира на то, одлука о удаљености од школа би свакако требало да је прва на уму.

Видео надзор

Приређивач је дужан да обезбеди непрекидан видео и аудио надзор са снимањем над свим столовима за игре на срећу, благајне и уласка – изласка у играчницу, као и видео-надзор над аутоматима за игре на срећу, играчима и посетиоцима.

Дужан је да снимке видео-надзора чува 30 дана, а по налогу Управе за игре на срећу и дуже.

Депозит

Ради осигурања исплате добитака и наплате накнада, приређивач посебних игара на срећу у играчницама мора да у периоду за који је дата дозвола у банци са седиштем на територији Србије има наменски депозит од најмање 300.000 евра у динарској противвредности по играчници или банкарску гаранцију на тај износ.

Предвиђено је и да мора свакога дана када се приређују игре обезбедити у благајни ризико депозит у износу од најмање 50.000 евра у динарској противвредности.

Ковачевић мисли да за многе постојеће то неће бити проблем. И истиче да је депозит један од разлога зашто је држава била толика толерантна и либерална раније када је реч о отварању нових кладиноца.

Из УПИС међутим, јасно кажу да ће мера која је односи на одредбе којима се повећавају износи банкарских гаранција, оснивачког капитала и других намета битно отежати рад.

КРИЗА УЗИМА МАХА! Први пут у 60 година "Боинг" није забележио НИЈЕДНУ НАРУЏБИНУ

КРИЗА УЗИМА МАХА! Први пут у 60 година "Боинг" није забележио НИЈЕДНУ НАРУЏБИНУ

Багер за СИТНЕ ПАРЕ! Водовод распродаје грађевинске машине и возила, а цене већ од 30.000 динара

Багер за СИТНЕ ПАРЕ! Водовод распродаје грађевинске машине и возила, а цене већ од 30.000 динара

ДЕВИЗНЕ резерве НБС на РЕКОРДНОМ нивоу!

ДЕВИЗНЕ резерве НБС на РЕКОРДНОМ нивоу!

ДВОСТРУКО ВИШЕ НЕГО ПРЕТХОДНЕ ГОДИНЕ: Продато више од 290 хиљада електричних аутомобила!

ДВОСТРУКО ВИШЕ НЕГО ПРЕТХОДНЕ ГОДИНЕ: Продато више од 290 хиљада електричних аутомобила!

ТЕШКО ЊИМА! Погледајте шта чека запослене компаније овог немачког ауто-гиганта

ТЕШКО ЊИМА! Погледајте шта чека запослене компаније овог немачког ауто-гиганта