Нутеле више неће бити? Да ли ће слатка "глобална икона" успети да опстане на тржишту након смрти њеног творца? Ево шта кажу наследници
Франческо Ривела, дугогодишњи блиски сарадник Мајкла Ферера и хемичар који је значајно допринео томе да Нутела постане глобална икона, преминуо је у 97. години.
Био је један од главних сарадника Мајкла Ферера, власника италијанске фабрике, а главно питање које мучи многе љубителеј ове посластице, да ли ће Ферерови наследници бити способни да сачувају овај бренд. А, ево како је све почело.
Одакле је потекла идеја за такав слаткиш?
Прича почиње 1806. године у Торину, у Италији, у моменту када Наполеон тежи да онемогући трговину са Британијом у намери да освоји рат. Настале су блокаде које су довеле до тога да чоколада вреди читаво богатство. Несташица какаа приморала је произвођаче чоколаде у овој области да експериментишу са новим укусима.
Сналажљиви произвођач чоколаде у Торину почео је да експериментише са локалним лешницима како би што више развукао залихе чоколаде. Новонастали крем добио је име по лику из Торина – Commedia dell’Arte: Гиандуја. Будући да је лешника у овој области било напретек, они су били јефтинији од какаа, што је чоколаду „гиандуја“ учинило приступачнијом за конзумирање.
Поновни раст цене чоколаде
Током Другог светског рата цена чоколаде је поново драстично порасла. Из тог разлога је 1946. италијански посластичар из Алба у Пијемонту по имену Пиетро Ferrero, оснивач италијанске компаније за производњу слаткиша Ferrero, одлучио да одговори на овај изазов, још једном се окренувши магичном крему од лешника.
Ferrero је представио нову верзију названу „Суперцрема Гиандуја.“ Крем се одомаћио у свим кућама широм Италије. Мазали су га на тост, кроасане, мешали са сладоледом или га јели директно из тегле кашичицама. Школарци су трчали са препеченим тостом у нади да ће од трговаца добити бесплатну ужину.
Fererrov син, 1963. године, Мајкл, 1963. године оживео је Суперкрем. Како би га изрекламирао у целој Европи производ је преименован у “Nutella”. Била је то 1964. када је прва тегла Nutelle напустила фабрику у Алби 20. априла 1964. Производ је постигао инстант успех, пише портал Моја чоколада.
Данас су главни састојци Nutelle лешници, палмино уље, шећер, какао и обрано млеко. Када је француски сенатор Yves Daudigny 2012. године предложио је повећање пореза на палмино уље. Палмино уље је са 20 посто један од главних састојака Nutelle, а порез је у медијима назван “порезом на Nutellu”.
Неколико занимљивости о Нутели
1. Nutella је у Америку стигла 1983. године. Од тада је стекла култни статус – преукусни крем има чак и свој Светски дан Nutelle, који се обележава 5. фебруара.
2. Ferrero сваке године купује око четвртину светске залихе лешника.То је више од 100.000 тона.
3. У свакој тегли Nutelle од 400 грама налази се тачно 52 лешника.
4. Италијани су до те мере поносни на Nutellu да су је ставили на поштанску маркицу.
5. У Француској је 2015-те суд забранио родитељима једне девојчице да јој дају име Nutella уз образложење да са таквим именом лако може постати предмет подсмевања и омаловажавања.
6. Један дизајнер отишао је корак даље осмисливши браву којом се може закључати тегла Nutelle. Идеја се показала толико популарном да је изумитељ почео да их продаје на eBayu.