Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић на отварању Фрушкогорског коридора: Раст српске економије у драстичном порасту (ФОТО/ВИДЕО)

01.05.2021. 07:04 21:21
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Председник Вучић присуствује церемонији почетка радова на изградњи Фрушкогорског коридора

Председник Србије Александар Вучић присуствује церемонији почетка радова на изградњи Фрушкогорског коридора.

Срби који тргују акцијама за само 12 месеци зарадили око 16 милиона евра! Ко им је донео највећу зараду током короне

Срби који тргују акцијама за само 12 месеци зарадили око 16 милиона евра! Ко им је донео највећу зараду током короне

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ПОКАЗАЛИ ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ: Познато колико се људи до сада пријавило за помоћ од 60 евра

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ПОКАЗАЛИ ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ: Познато колико се људи до сада пријавило за помоћ од 60 евра

ИНТЕРЕСОВАЊЕ НА ВРХУНЦУ - ГРАЂАНИ СРБИЈЕ СЕ СВЕ ВИШЕ ЈАВЉАЈУ: Стижу први аранжмани за летња путовања - колико ће коштати

ИНТЕРЕСОВАЊЕ НА ВРХУНЦУ - ГРАЂАНИ СРБИЈЕ СЕ СВЕ ВИШЕ ЈАВЉАЈУ: Стижу први аранжмани за летња путовања - колико ће коштати

Почетак церемоније одржава се од 7 часова, како је и саопштено из службе председника за сарадњу с медијима.

Обраћање председника

Председник Србије упутио је свим присутнима речи захвалности и извињење свима који су овако рано морали да дођу на Фрушку гору.

- Извињавам вам се, али није ми жао, како би рекао Црњански "идемо у будућност" и градимо и правимо своју земљу - истиче председник и додаје да ће се овде изградити сјајан пут и да ће читава јужна Бачка бити спојена са Сремом и Мачвом што ће олакпшати живот људима.

- Ово ће омогућити лакши, лепши и удобнији живот за све људе. Овде нема малих цена и нечега што је јефтино, као ни овај коридор, али данас Србија ово може да поднесе, остављамо младим људима у Србији боље путеве, дужни смо то нашој деци! Поносан сам на чињеницу што као Србија данас градимо више него икада. Само коридори данас граде више од 400км. Путеви Србије, када ускоро потпишемо уговор, градиће више од 200км. То је више него што Европа данас гради. Посебно желим да нагласим, нешто што нигде нисам видео да је била главна вест, а ми се за то боримо, а то је да је Србија у првом кварталу остварила раст од 1.6%. Ми данас верујемо да можемо да идемо на тих плус 6, али можда и плус 7 одсто економског раста - рекао је председник и објашњава да сваки тај проценат значи веће плате, пензије, бољу економиј.

- То само значи да ћемо морати да наставимо овим темпом, али и још јаче - додаје председник.

 Вучић се захвалио амбасадорки Чен Бо на пожртвованом раду, напоре које улаже у развитак српско-кинеских односа.

- Врло је важно, понављам, да још брже, јаче и боље идемо у будућност! Такође, водимо рачуна о квалитету људи и здравом ваздуху, о екологији и зато ћемо на свако посечено стабло засадити два нова - истиче председник.

Вучић се захвалио свим грађанима Србије који верују у развој наше земље и верују да можемо бити у врху Европе.

- Морамо да престигнемо оне који су много дуже и много више испред нас, то нам је једини циљ, а пријатељима из Кине хвала што ће се овај коридор бити готов до маја 2024. године - рекао је Вучић и додаје да је успех урадити овакав пројекат за годину дана крећи период од договореног.

- Видео сам јуче да су говорили да сам зликовац што не дам да се донесе закон да се не ради недељом, ево, данас је субота па нисмо погазили закон а нећемо га ни усвајати. Ускоро долази моменат одлуке, па бирајте неког ко се хвали да не радимо, а ја ћу се хвалити како радимо и како се трудимо да променимо све оно са чим смо заостајали у претходних 30 година. Дошло је време да радимо на будућности Србије - рекао је одлучно председник и захвалио се свима присутнима на доласку и подршци.

- Хвала вам још једном, хвала свима, хвала новинарима који су јутрос дошли овде, хвала кинеским пријатељима и српским компанијама. Срећан празник, празник рада, срећан Васкрс и много радости и успеха свим нашим грађанима. Христос Васкрсе! - пожелео је председник.

Обраћање Чен Бо

Амбасадорка Кине у Србији истакла је да је данас важан празник и за Србију и за Кину, те је свима пожелела срећан празник и добро здравље.

- Јуче сам са Вучићем прославила изградњу дела обилазнисе око Београда, а данас Фрушкогорског коридора што показује челично пријатељство и напоре које заједно можемо да издржимо - истиче Чен Бо и додаје да је ово најважнији пројекат за Србију.

- Од Пупиновог моста до ауто-пута Милош Велики заједно радимо на изградњи путева у Србији. Сигурна сам да ће ова компанија из Кине испунити све услове уговора и да ће обе стране бити заједно - рекла је амбасадорка Кине у Србији Чен Бо. 

Председник обишао коридор

Председник Србије заједно са премијерком Србије Аном Брнабић обишао је коридор и том приликом истакао да је срећан и поносан на рад наших радника али и радника пријатеља из Кине и да је ово јако важна инвестиција за Србију.

У разговору са окупљенима председник је сазнао да на овој деоници ради 500 кинеских и 200 српских радника. Такође, истакао је како је битно да за неке теже делове изградње морамо обучити наше људе, како не бисмо морали да за такве послове увек ангажујемо кинеске компаније. 

AV
АВ / Извор: Фото: Јарослав Пап

- Људи се брзо навикну на ауто-пут. Невероватно је да нико не зна којим путем да дође до Ниша, да нема ауто-пута. Ибарску смо знали сви, а онда смо почели да користимо ауто-пут. Ово до Пожеге је страшно важно. Само бринем хоће ли да имају довољно радника - рекао је Вучић.

- Више од 200 км гради Дробњак, 200 км кинески пријатељи, биће ово више од 400 км, а тек ћемо да градимо - рекао је Вучић и захвалио се још једном свим учесницима на овом пројекту.

- Морамо да решавамо пут ка Ужицу, и то морамо одмах да решавамо, то ће нам бити велики проблем и зато морамо да гледамо да што пре почнемо да градимо и до Беле земље, има пара у буџету и морамо да градимо - истиче Вучић.

koridor
коридор / Извор: Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Председник Србије истакао је да ће за свако посечено стабло за изградњу коридора бити посађена два нова како би се радило и на очувању екологије и зеленила те се осврнуо на изградњу у Шапцу.

- Имаћемо читав Срем покривен, остаје нам само да створимо брзе саобраћајнице од Сомбора до Кикинде, то морамо да регулишемо што пре. Нама Србија сада потпуно дугачије изгледа, потпуно, прошао сам тим путем и одушевио сам се - истиче Вучић.

Фрушкогорски коридор

Фрушкогорски коридор, поред тога што ће скратити вожњу од Новог Сада до Београда за читавих 20 км и омогућити да се од центра Новог Сада пре стигне до индустријске зоне у Руми него до центра Футога, донеће вишеструку корист за сва насељена места у његовој околини.

Фрушкогорски коридор представљаће аутопут од 47,7 км, са четири траке од по 3,5 метра, али без зауставних трака и та саобраћајница ће спајати ауто-путеве ка Шиду и Суботици, а имаће и најдужи тунел у Србији.

koridor
коридор / Извор: Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Кроз Фрушку гору биће пробијен тунел од 3,5 километра и биће саграђен нов мост преко Дунава од 1,8 км, који ће спајати Петроварадин у Срему и Ковиљ у Бачкој.

Фрушкогорски коридор скратиће пут и од Новог Сада до београдског аеродрома.