Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА САОБРАЋАЈНИЦИ ИВЕРАК - ЛАЈКОВАЦ: Биће завршена годину дана пре рока - до 2022.

23.03.2021. 10:06 11:44
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

На траси ће се налазити 25 објеката, једна петља и 19 мостова, а брза саобраћајница имаће по траке у оба смера и пројектована је за брзину до 100 километара на сат.

Председник Србије Александар Вучић данас је обишао радове на изградњи брзе саобраћајнице од Иверка до Лајковца, која ће Ваљево повезати са ауто-путем Милош Велики.

ХРВАТСКА ПЛАНИРА ДА УВЕДЕ ЕВРО: Ко ће бити највећи добитник када се то деси?

ХРВАТСКА ПЛАНИРА ДА УВЕДЕ ЕВРО: Ко ће бити највећи добитник када се то деси?

ДО КРАЈА ГОДИНЕ ЛИТАР БЕНЗИНА ПРЕКО 200 ДИНАРА? Црно злато поскупљује последњих пет месеци, стручњаци забринути

ДО КРАЈА ГОДИНЕ ЛИТАР БЕНЗИНА ПРЕКО 200 ДИНАРА? Црно злато поскупљује последњих пет месеци, стручњаци забринути

ЗАРАЗИЛИ СТЕ СЕ КОРОНОМ ДВА ДАНА ПРЕД ПУТ, ШТА ДАЉЕ? Може ли се очекивати повраћај новца од туристичких организација

ЗАРАЗИЛИ СТЕ СЕ КОРОНОМ ДВА ДАНА ПРЕД ПУТ, ШТА ДАЉЕ? Може ли се очекивати повраћај новца од туристичких организација

Питања новинара

На питање да председник прокоментарише поруке између Путина и Бајдена, и обележавање 22 године од почетка НАТО агресије на Србију, председник одговара.

- Ја то називам НАТО агресија, не плашим се шта ће ко да каже, за нас је истина кључна и много важнија од тога ко ће нам шта рећи. Ми ту културу настављамо да негујемо и сутра ћу, на годишњици, говорити у некој од београдских сала уз погодан програм у знак сећања на жртве, и знак захвалности што су чували своју земљу. Посао и обавеза Србије је да опрости, али да никад не заборави, ми се наших жртава не стидимо, већ се поносимо - рекао је Вучић и додаје:

- У историјском смислу постоји врло мало непознаница који је разлог напада, зна се какав се злочин и над којом земљом спроводио.

На питање о Бајдену и Путину, председник истиче да смо ми мала земља да би се мешали у њихове односе.

- Ми имамо добре односе и са Путином и са Баједеном, а да говорим о томе шта стварно мислим, сагласни сте, не приличи једном српском председнику - рекао је Вучић.

Председник је прокомнентарисао и изјаве Куртија након формирања Владе и епидемију корона вируса, односно, хоће ли се уводити карантин и у нашој земљи, као и у земљама широм Европе.

- Што се тиче затварања, наравно да имамо страх, многим људима је постало небитно, али 85% је заражено новим сојем вируса. Тај вирус се шири брже, заступљенији је, суштина је у томе да нам људи умиру, и заражавају се. Пропорционалну броју становника ми тестирамо највећи број грађана у односу на остале земље, зато не можемо да сумњамо у бројеве. Али опет, ми морамо да радимо, морамо да градимо и ове путеве, морамо да се вакцинишемо, и ревакцинишемо... После тога ћете доћи и рећи "па дајте нам паре", а одакле... И зато сам захвалан лекарима што нас не затварају и разумеју Србију у том смислу да се буџет мора пунити - рекао је Вучић и додаје:

- Где год окренете имамо пруге, саобраћајнице, путеве, па мора и то неко да ради.

На питање о Косову, Вучић говори да се они нису обазирали ни на чије коментаре.

- Они су сви у броби против Србије, и нико не реагује на то, а када би ми нешто тако рекли или урадили, сви би устали против нас - рекао је Вучић.

На питање да ли је ова изградња у склопу политичке кампање и како коментарише ситуацију Кокезе, Вучић коментарише.

- Ми смо урадили нешто што није шала, наши кинески пријатељи знају да, када се договоримо, они се стриктно држе плана, и зато им хвала на томе јер ово није политика, ово су политичке реформе. Када направите план, држите се њега и гурајте га јако, енергично, све док се не оствари. Нама нису веровали ни наши људи да ово можемо, сада виде да говоримо истину. Битно је да се држимо плана "Србија 2025.", није битно да ли ће се он остварити годину дана пре или после, битно је да се изгура до краја. Ја не могу да се гурам са вама који 24/7 не верујете у наш рад, али када погледате објективне резултате, вакцинације, болнице, путеви... У немогућим условима и условима пандемије, то су велики резултати за земљу као што је Србија - истакао је Вучић.

- Ми улажемо велики новац, расте нам стопа и плата и пензија и буџета. Ми смо се много мучили да ово све постигнемо, издвојили велике паре, да вам не причам о радницима и времену у ком смо радили, али ми вредно радимо и тако ћемо да наставимо. Србија је земља будућности, напретка, земља са решеним питањима у општинама око канализација, ауто-путева, веће плате и пензије за све... - истакао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

На питање о Кокези, председник наглашава да је једино битно да су надлежни узели ствар у своје руке.

- Ја сам знао за све њих да неће на полиграф, али нека, нећу ништа ружно да кажем пред екселенцијом - истакао је председник.

Вучић је прокоментарисао и то да би требало да што пре треба да почне изградња Београд - Зајечар и како коментарише Драгана Ђиласа и његово подношење пријаве.

- Ове године градимо само ауто-путеве, имамо много планова, за целу Србију. Имамо већ план за два ауто-пута, три су у преговорима, радимо и на пројекту, што се путева тиче, правимо документацију за пут "Карађорђе", радимо Зајечар, Неготин и остале... Радимо Рума-Шабац ауто-пут, радимо Кузмин-Сремска Рача, он ће ићи у два крака, ми ћемо сами платити мост за тај ауто-пут, па Модрич-Добој... А оно што је за нас важно јесте да крећу радови за Фрушкогорски коридор са највећим тунелом и величанственим мостом. Остаје нам још један пут у Војводини, Сомбро-Кула-Врбас-Србобран-Бечеј-Кикинда, хоћемо да радимо северну магистралу. Остаје обилазница око Крагујевца и пут до Пожаревца, а потом Пожаревац-Велико Градише-Голубац. Ово су само неке од важних деоница, као и обилазница око Београда која је најскупља и најтежа за рад - истакао је Вучић и нагласио да је ово само један од успеха Србије.

На питање да ли ће држава Србије уложити новац у решавање проблема инфраструктуре, канализације, прочишћавање вода и изградње путева на Дивчибарима, председник одговара.

- Ја увек имам времена да одговорим на питања, као што сам и рекао, када смо говорили да ћемо градити ауто-пут у Ваљево, ту су сви говорили да не можемо, па сада када се гради, сви ћута. За 15 дана крећу радови на путу, 12 км пута на Дивчибарима, радимо на поправци електро мреже и склоп целе мреже за Ваљево, имаћемо 3 прочиштача вода и то на Дивчибарима креће ускоро. То су сјајне вести и за Ваљево и за Дивчибаре, немојте да се љутите, али некад нема довољно пара, а некад је и корона. Али сада морамо да улажемо у нашу земљу како би нам долазими инвеститори, и зато сви грађани морају да знају колико држава Србија брине о њима, и колико се боримо за њих. А вама хвала што нас гурате да радимо још јаче и још снажније. Ја сам се изненадио питањем, очекивао сам да ћете ме питати о политичким противницима, али ми је драго да сте ме ово питали. Зар ви људи не видите шта се ради и шта се све гради. Људи су срећни због ових радова, не због тога што су симпатизери, већ зато што су срећни што имамо нове путеве и што ћемо брже да стижемо од једног места до другог, да радимо још брже, јаче и боље, и све то у време корона вируса. Па покажите нам која земља то још ради - рекао је председник.

Председник је објаснио колико још кинеских вакцина стиже у Србију, и како коментарише нове мере.

- То да нема где да се попије кафа, то слушам сваки дан, али ми морамо да чувамо све људе. Ви можете да имате скуп 10.000 људи, и једног који ће извући пиштољ и пуцати у ваздух, ви због њега једног морате да растурите скуп. Ми морамо да заштитимо и оне који су се вакцинисали, а још увек нису стекли антитела. Ја разумем и оне који говоре против вакцине, али ту дозу неодговорности лично не разумем - истакао је Вучић.

- Данас стиже 100.000 Спутњик В вакцине, а кинеска Синофарм требало би да стигне до 5. априла око милион доза, али ја молим Чен Бо да то буде око 1. априла да би могли брже да вакцинишемо људе. Извињавам се Чен Бо, али нама су потребне вакцине и заиста вам велико хвала на томе. А ја ако треба да идем да молим, идем од села до села да молим људе да приме вакцину. Идем да се вакцинишем у селу ако треба, само да људи виде да то није страшно, и да би се вакцинисали како нам болнице не би биле пуне - рекао је Вучић и додао да су нам места у болници препуна и да ни за своје пријатеље неће тражити место у болници, ако су ризична група, а нису примили вакцину. 

- Ја не умем да објасним и да одговорим на то зашто људи не желе да се вакцинишу. Не знам како да одговорим одговорним људима, угоститељима... Али то ради цела Европа, ми смо најмање затворени, и зато слушамо критике и са друге стране јавности, и зато тражимо средину како бисмо се изборили и за нормалност, и за заштиту - рекао је Вучић и истакао је да мере морају да се поштују.

Председник се на крају захвалио свима уз речи - Живела Србија!

Обраћање председника

Председник је истакао да се овде данас гради брза саобраћајница која треба да се споји са Милошем Великим.

- Ово је будућност, за грађане, за децу, за све који долазе. Људи су увек говорили да им је то сан, да имају брзе саобраћајнице, и ево сада им се сан оставрају - рекао је председник и истакао да је ово огромна ствар за Ваљево и додаје:

- Хтео бих да се захвалим Чен Бо на свему што ради за нашу земљу, чујемо се сваког дана и око вакцина, и око изградње, и то је изузетно тежак рад. Али хвала вам што нас покривате, што радите и што радите на овом изузетно важном пројекту и путу. Што се Ваљева тиче, ту ћемо још разговарати, ја мислим да све оно што деценијама није улагано у Ваљево, биће сада улагано. Увешћемо гас, водовод, путеве, уложамо више од 45 милиона евра, плус канализација, чистачи... То ће бити апсолутно нови животни стандард. То је оно о чему говоримо када говоримо о пројетку "Србије 2025.". То су огромне иневестиције за цео Колубарски крај и Ваљево - рекао је Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Председник је истакао да су ово велике ствари за Ваљево и овај величанствени крај и додао да то нису мале, ситне ствари, већ велике и битне ствари.

- Морамо да радимо Косјерић, Жабаре, и још по неке, али све ће доћи на ред јер су то битне ствари - истакао је председник и захвалио се свим радницима који раде на изградњи.

- Срећан сам што имамо прилику да радимо, не само људи из ових крајева, него и из читаве Србије - истакао је Вучић.

Обраћање Чен Бо

Амбасадорка је истакла да кинеске компаније могу и желе да са својим српским пријатељима поделе новитете из технологије и да још више добпринесу изградњи. 

Председник Вучић обишао је радове на саобраћајници

Председник Србије упитао је кинеске инвеститоре да ли ће изградња саобраћајнице бити готов до договореног времена.

- Кинески инвеститори држе своју реч, тешко их је натерати да пристану и обећају, али када обећају они држе своју реч - рекао је кроз смех председник Вучић.

Вучић се осврнуо и на питање око вакцина, односно на нови контингент који треба да стигне у Србију, те је замолио амбасадорку Кине у Србији, Чен Бо да упути молбу у његово име, и у име Србије да нове дозе стигну који дан раније.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

- Вакцина је једини спас, људи умиру по целом региону, у Црној Гори је преминуло деветоро људи, то је као да је код нас умрло 90... То су страшне вести, једини спас је вакцина, вакцина и вакцина - рекао је председник. 

Председник је истакао да је ово битна изградња не само за Колубарски округ, већ за цео округ и целу Србију.

Вучић је истакао да се види да су људи који раде на изградњи саобраћајнице задовољни, и да се то види, да се лепо бринемо о нашим кинеским пријатељима.

Након обиласка, Вучић се захвалио братској Кини што улажу у нашу инфраструктуру.

- Људи у целом овом округу говорили су да је лаж да ћемо градити путеве и саобраћајнице, мислили су да долазим да их лажем због избора или шта ја знам већ. А тек сада када су видели да се заиста ради, тек сада се види да смо били озбиљни. Хвала братској Кини што видите наш проблем, што нам помажете, што нам не тражите и нисте наплатили нешто што не треба, него радите и градите Србију заједно са нама - истакао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Након обиласка, председник се на српском и кинеском језику јавио и поздравио све раднике који вредно и марљиво раде на изградњи саобраћајнице.

Председник је замолио и истакао да је сада на реду изградња саобраћајнице Београд - Зрењанин.

- То морате да урадите најбрже до сада, то нам је јако важно, тај уговор ћемо склопити до краја ове године, а да већ наредне буде готово - истакао је Вучић на шта је кинески инвеститор рекао да ће њима бити јако драго и да ће сигурно све бити завршено како је и договорено.

Председник је истакао да све и да не буде на овом месту, биће поносан, срећан и задовољан да се вози како овом саобраћајницом, тако и новом саобраћајницом Београд - Зајечар.

 

Припремни радови на изградњи брзе саобраћајнице почели су крајем јуна прошле године када је градилиште обишао председник Србије, који је тада поручио да је изградња овог пута важна за цео Колубарски округ.

- Ваљевци ће изградњом брзе саобраћајнице долазити до ауто-пута за 10 минута, а до Београда за 35 минута. Поред тога саобраћајница ће отворити нова радна места и повећати стопу запошљавања - поручио је тада председник Србије.

Пут гради кинеска компанија "Чајна Шандонг", а радови би требало да буду окончани до краја 2022. године. Укупна дужина ове деонице износи 18,3 километра, а радови су вредни 158 милиона евра.

На траси ће се налазити 25 објеката, једна петља и 19 мостова, а брза саобраћајница имаће по траке у оба смера и пројектована је за брзину до 100 километара на сат.