Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ПРИСУСТВОВАО ПРИМОПРЕДАЈИ НОВОГ ВОЗА: Почела је нова ера у Србији, ново и модерно време за грађане (ФОТО/ВИДЕО)

29.10.2021. 10:35 21:21
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

У питању је воз за брзине до 200 километара на сат, а који је Србија наручила од еминентне швајцарске компаније Штадлер.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је примопредаји новог воза за велике брзине "Штадлер КИС С" компаније "Штадлер Буснанг АГ" (Стадлер Бушнанг АГ).

ПАЛА ОДЛУКА: Путин наредио испоруку гаса Европи, рок до 1. новембра

ПАЛА ОДЛУКА: Путин наредио испоруку гаса Европи, рок до 1. новембра

ГРАЂАНИ, ОВА ПРИЛИКА СЕ НЕ ПРОПУШТА: Држава даје 220 МИЛИОНА ДИНАРА - ево ко има право на нову ночану помоћ

ГРАЂАНИ, ОВА ПРИЛИКА СЕ НЕ ПРОПУШТА: Држава даје 220 МИЛИОНА ДИНАРА - ево ко има право на нову ночану помоћ

ДАН НАЈСТАРИЈЕ ФАБРИКЕ ОДБРАМБЕНЕ ИНДУСТРИЈЕ СРБИЈЕ! "Застава оружје" потписала највећи уговор икад - ово су планови

ДАН НАЈСТАРИЈЕ ФАБРИКЕ ОДБРАМБЕНЕ ИНДУСТРИЈЕ СРБИЈЕ! "Застава оружје" потписала највећи уговор икад - ово су планови

 

Питања новинара

Председник Александар Вучић открио је када ће примити трећу дозу вакцине и прокоментарисао каква је ситуација са короном у Србији.

- Ја ћу се вакцинисати или сутра, или у среду следеће недеље и то на Сајму, а ви ћете добити позив - рекао је Вучић и додаје:

- Ко год се у Влади није вакцинисао, то сматрам врло неодговорним према свим грађанима. Лечење против короне је прескупо, лекови су прескупи, у болници останете месецима, па када изађете опет причате како корона не постоји и буните се против ковид пропусница - рекао је председник.

Вучић истиче да се нико не бави стварно статистиком заражених, али да се баве мерама.

- Већ пето јутро падају бројеви заражених, и у Београду, и у Нишу и у Крагујевцу, по читавој Србији. Свуда иде ситуација на боље, поготову у великим жариштима и тако се мора наставити - рекао је Вучић.

На питање о завршеним станицама, и онима које се још нису завршиле, а обећано је да ће се завршити, Вучић одговара:

- Не желим да се правдам за било шта, ми смо радили све што је било могуће. Остали су још неки бетонски радови након којих овај воз креће са радом од марта 2022. године. Волео бих да имамо више новца и да сви радови иду брже, али сада радимо овако како је могуће. Говорили су неки да ћемо имати метро још 2009. године, и путеве и пруге... Па нисмо изградили ништа, ни ауто-пут, ни пруге, ни возове... Све је то дошло од 2013. године - истиче председник и додаје да смо некада могли само да маштамо о оваквом возу, а сада га имамо.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

- Радимо на аутобуској станици и верујем да смо прикрају, како ми кажу колеге, у фебруару или марту биће пребачен саобраћај тамо. У марту следеће године крећу, а сви радови до тада ће бити завршени, ми имамо вредне радниле - рекао је Вучић и додао да од 15. новембра креће тестирање пруге Београд - Стара Пазова, а после Божића на тестирање пруге Стара Пазова - Нови Сад, а крајње је око 1. марта тестирање на прузи Београд - Нови Сад.

- Да смо могли брже, могли смо да смо имали пара, зато сам ја много срећан сада што имамо макар ово. Ја сам скоро па заплакао када сам из воза видео нову Србију, Београд, видео сам људе који могу да се мере са људима који живе у Немачкој, Швајцарској... А не на сиромашном Балкану. Успели смо да будемо први у региону по свему, а да никоме то не набијамо на нос, него смо све сами поносно стекли и тиме се поноснимо. Настављамо да радимо и на осталим пругама, зато сам срећан и задовољан - истиче Вучић и подсећа да су и пре њега исто ово обећавали, а да нико ништа није урадио и истиче да је срећан што истиче што је део тима који помера брда и планине како би Србија била земља која побеђује.

На питање о нападима из Хрватске да је председник 1991. године на Петрињи тукао мушкарца, као и напади на сила Данила, Вучић коментарише:

- Што се тиче ситуације у БиХ, више пута сам изражавао забринутост. Мада сви причају како Србија стоји иза кризе, јер нам тако одговара, то није истина. Србија ради на миру и стабилности земље, али то неким људима не можете да објасните, ја сам зато увек спреман на разговоре. За мене је канцеларија место у коме се воде разговори о нашој Србији, а то што неки причају да им "неће пасти круна с главе", а после им падне, то ћете морати њих да питате - рекао је Вучић. 

О нападима на сина, Вучић одговара да Данило нема никакве везе са било чиме шта му стављају на терет, а да је његов једини грех што је председников син.

- Он нема апартмане у Лондону, ни кафиће у Београду, већ ради у једној винотеци у Београду, као радник. А што се тиче напада и такве бахатости, ја ту ништа не могу - рекао је преседник и додаје:

- Ја сам много пута ишао у Хрватску, као дете, са родитељима често сам ишао тамо и сећам се да сам гледао Светско првенство у фудбалу, сећам се екскурзије са децом 1984. и 1985. године са родитељима, код другара, и у Дубровник да гледам Звезду, али нисам до сада никада био на територији где ме повезују са сукобима, поготову нисам ишао ни у Вуковар, ни Книн, ни Петриња... Никада ни као мали нисам ишао у Петрињу. Када сам ишао на кампању по Крајни, тада сам ишао са 500 новинара. Сада замислите да дођемо до онога што је кључно питање, тамо се неким људима суди на основу исказа таквих сведока, на основу гнусних лажи. Ја сам 1991. године учио и био студент, нисам од малена у политици и нисам се ни са ким тукао и долазио у сукоб. О свему овоме ћу тек причати, и то у детаље тек сутра. У детаље ћу све рећи јер је њима потребан злочинац, а ја то нисам - рекао је Вучић и додаје, што су онда 1992. године спалили све куће Вучића, па спалили сте јер нисмо продали своју земљу, више пута је, како истиче био у посети Хрватској, али не из разлог због кога га оптужују.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

На питање о ситуацији на Косову, председник одговар:

- Њихове изјаве да је "Србија канцер Европе", то је одговор на који ЕУ треба да одговори и чекамо њихов одговое. Не видим решење у мењању Устава. Лажна политика лажне државе и њихова бахатост и ароганција више говоре о њима, него о нама. Свуда им је све пропало када су правили политичку кампању, све им је пропало, али нема везе, нека се они понашају бахато, ми ћемо одговороно па ћемо видети како ће бити на крају - истакао је председник.

На питање о обраћању на Конгресу, Вучић одговара да у том обраћању нема ништа ново. 

- Нама њихово признање није потребно, а што се њих тиче, Америка је велика сила, она је признала Косово и неће ту политику да мења. Ми то треба да схватимо, да се не залуђујемо и да то схватимо озбиљно. Ово је стратешко питање које је Америка донела и ми са тиме морамо да се помиримо. Ми морамо да се боримо са нечим са чиме можемо. Ми морамо да разумемо размере и оквире у којима се крећемо, ми имамо ставове и своју политику, и зато сам поносан на Србију, а Албанци нека раде како они мисле да треба - истиче Вучић и додаје да пред Србијом није лак посао, али ће се радом, марљивошћу, миром и стабилношћу.

Обраћање председника Вучића

Председник Србије Александар Вучић захвалио се свима на сарадњи, али и доласку поводом ове свечане примопредаје првог брзог воза у Србији.

- Годинама ништа није рађено на Железници, пропадале су нам пруге, возови... А данас можемо да се похвалимо да смо купили први модерни и брзи воз. Рачунајте да од првог марта, овм дивним возом, можемо да путујемо од Београда до Новог Сада - рекао је Вучић и додаје да је ово нова ера, ново време за Србију. 

- Ово је нешто што још нисмо видели, нешто на шта ћемо морати да се навикнемо, на ову лепоту. Србија по први пут има овакав воз, каквог нема нигде у региону - истиче председник и додао да има места за бицикле, пртљаг, апарате за кафу и соково, а биће и за нас пуначке и по нешто за појести, рекао је председник кроз осмех.

Вучић је додао да је ово велика новина и доказ колико се Србија у последњих пар година променила. Колико је народ почео да верује у себе и своје могућности, то је Србија и добила.

- Швајцарској сам посебно захвалан, како због овог воза, тако и због дуалног образовања у Србији која нам доноси велике могућности! Поносан сам на овај воз и морам се захвалити још једном свима - рекао је председник и додао:

- Снови заиста постају реалност када у њих верујете и када за њих вредно радите.

Вучић наглашава да ће ови возови ићи у наредном периоду кроз целу Србију, те је честитао Србији и свим грађанима.

- Хвала вам на поверењу и што сте веровали да чуда можемо да верујемо, да их остваримо, и то у најкраћем могућем временском периоду. Свима хвала много, а нека живи Србија, ми ћемо гледати да још брже иде напред, баш као и овај воз - рекао је председник за крај обраћања.

 

Обраћање власника компаније "Штадлер Буснанг АГ" 

Власник компаније Петер Шулер на самом почетку разговора захвалио се свима на овој прилици да Србији испоручи овакав воз.

- Ово је већ друга наруџбина из Србије, ови возови су продати у многим земљама широм света, а сада и у Србији. Ово је воз са много посебних садржаја за саме путнике и њихову удобност приликом вожње. Први уговор потписали смо у априлу, а сада га и испоручујемо, што је рекордан рок достава - рекао је власник и додао да ће у истом темпу испоручити и осталих 18. 

Председник Вучић стигао на примопредају брзог воза

На Железничкој станици "Нови Београд" почео је приказ новог воза и полазак на пробну вожњу.

Уз председника Вучића је и министар грађевинарства Томислав Момировић.

У питању су "даблдекер" возови, а како је председнику Вучићу речено, то је модел КИС. 

- Све изгледа величанствено - рекао је председник и нашалио се да ту може и шах да игра.

Како је објашњено, воз је прве класе, а све је функционално, седишта се померају.

Воз има 316 места, као и издвојена места за инвалиде. 

Како је председник рекао, три гарнитуре су коштале 51 милион, а постоји више од 300 места у једном возу.

- Дивно изгледа, и поглед на Куле Београд је фантастичан.

- Заиста је фантастично - рекао је председник Вучић не кријући одушевљење.

Председник је посматрајући панораму Београда нагласио да ћемо морати да правимо нове, модерне делове Београда, али да је поред тога императив да сачувамо историјски део града.

- Овај воз се уопште не чује - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић